De distributieriem of distributieketting is de cruciale schakel in de motor van uw auto! Verwaarloos dan ook nooit de interval voor controle of vervanging

Wat kan er allemaal verkeerd gaan met de distributieriem van uw auto? Indien de distributieriem geknapt is zal de aangerichte schade in de meeste gevallen aanzienlijk zijn. Denk daarbij aan kromme kleppen of zelf een gat in een of meerdere zuigers. Dit zijn dan ook erg dure reparaties. Om motorschade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en bij de juiste kilometerstand te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage, de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als alternatief voor de distributieriem is er de enkele of dubbele distributieketting die opnieuw steeds meer wordt gebruikt.

Preventief (door de auto fabrikant aangegeven kilometerstand) vervangen van distributieriem

De distributieriem zorgt ervoor dat de nokkenas, of bij sommige motoren zelfs meerdere nokkenassen, door de krukas wordt aangedreven. Het is van cruciaal belang dat de krukas en de nokkenassen op elkaar zijn afgesteld.

Op tijd zetten van de distributieriem

Het op tijd zetten van de distributieriem gebeurt tijdens de montage van de distributieriem. De kleppen moeten in functie van de stand van de zuigers op het gepaste moment open en dichtgaan. Voor het afstellen van de juiste timing moet hiervoor bij de meest voorkomende auto’s gebruik worden gemaakt van speciaal gereedschap. Die timing kan in het gedrang komen door een slechte montage, maar ook wanneer de getande riem een tandje overspringt, zoiets kan alleen door een slechte riemspanning. Voor elke motor bestaat een spanningswaarde van de distributieriem en die waarde is door de constructeur vastgelegd. De spanning van de distributieriem wordt op peil gehouden door de spanrol en de meelooprol. Er zijn twee types spanrollen. Bij de automatische spanrol wordt de spanning automatisch goed ingesteld. Bij een manuele spanrol moet de monteur de spanning eigenhandig instellen. De distributieriem en zowel de span- als meelooprol moeten samen worden vervangen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het lager van de rollen versleten is, waardoor de distributieriem extra wordt belast en zelfs breekt. Als de distributieriem breekt kan de schade heel hoog oplopen. De kleppen komen dan heel dicht bij de zuiger en het is niet uitgesloten dat de deze de zuigers raken bij een riembreuk. Een preventieve vervanging van de distributieriem en de bijbehorende rollen maakt dat de motor betrouwbaar is. Dat is niet enkel belangrijk voor de klant maar ook voor de garagehouder. Het is altijd een vervelende zaak om hoge reparatiekosten te verantwoorden bij de klant. Als het om een tweedehands auto onder garantie gaat, zijn de kosten voor rekening van de garagehouder. In dit geval is het dus zeker beter professioneel te werken. Als je de distributieriem vervangt omdat deze stuk is, dan is het goed om na te gaan welke motor schade is aangericht. Ook de reden van de breuk is van belang. Zowel de oorzaak als de gevolgen van de breuk moet worden weggewerkt door bijkomende herstellingen. Als je nog nooit eerder bij een bepaald type auto de distributieriem hebt vervangen, dan is het goed om eventuele typische richtlijnen voor de demontage en de montage te kennen. Weet je bijvoorbeeld met welke spanning de distributieriem ingesteld moet worden?

Technische informatie distributieriem vervangen

Bij welke kilometerstand of om de hoeveel jaar moet de distributieriem vervangen of gecontroleerd worden (interval km stand per type model auto) of u wilt weten of uw auto een distributieriem of een distributieketting heeft ? Kijk hier voor werkwijze opvragen technische gegevens.

Stapsgewijze demontage van de distributieriem

  • Ontkoppel de aarding van de batterij. Draai de krukas in de richting van de normale rotatie tot aan het bovenste dode punt door de ‘0’-markering op het motorblok op een lijn te brengen met de markering op de krukasdemper. Breng de verdelerrotor op één lijn met de markering op het verdeleromhulsel, zodat hij in de ontstekingspositie van de eerste cilinder staat.
  • Neem alle riemen, schijven of slangen weg die verwijdering van distributieriem deksel hinderen.
  • Verwijder distributieriem deksel.
  • Maak de regelschroef van de spanrol los.
  • Duw de spanrol van de distributieriem weg en maak de regelschroef van de spanrol opnieuw vast.
  • Verwijder de distributieriem.
  • Hou rekening met de specifieke instructies van de autoconstructeur.

Stapsgewijze montage van de distributieriem

  • Zorg ervoor dat de markeringen van de krukas, de nokkenas en de verdelerrotor op één lijn staan. De wijzer van de krukas richt zich naar de markering van het bovenste dode punt. De verdelerrotor staat op één lijn met de markering op het verdeleromhulsel. De wijzer van de nokkenas staat op één lijn met de markering op het motorblok.
  • Leg de distributieriem over de tandwielen.
  • Maak de regelschroef van de spanrol los, zodat ze opnieuw tegen de distributieriem kan drukken. Breng de spanrol voorzichtig in positie. Zorg ervoor dat de veer van de spanrol juist gekoppeld is. Als de spanrol geen veer heeft, span de distributieriem dan op volgens de aanbevelingen van de autoconstructeur.
  • Draai de krukas in de richting van de normale rotatie ten minste twee keer volledig rond, zodat de distributieriem niet langer loshangt en de spanrol de riem goed aanspant.
  • Controleer of de markeringen op één lijn staan. Draai de regelschroef van de spanrol en de schroeven van haar as aan volgens de richtlijnen van de fabrikant.
  • Monteer opnieuw het distributieriem deksel en alle riemen, slangen en schijven die daarvoor werden gedemonteerd.

De distributieriem op goede spanning

De levensduur van de distributieriem wordt in grote mate bepaald door een correcte spanning. Als de distributieriem lawaaierig is, dan is het meteen de tijd om in te grijpen, de spanning te controleren en de riem eventueel te vervangen. De riemspanning blijft slechts intact als de spanrol goed werkt. Bij een automatische spanrol kan de veer niet goed werken, maar ook het lager kan stuk zijn. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor een manuele spanrol en voor de meelooprol. Heel wat monteurs regelen de spanning op het gevoel. Er bestaan speciale gereedschappen waarmee de spanning met slechts een kleine afwijking perfect kan worden geregeld. De recentste meetapparaten hebben een ingebouwde databank met de spangegevens van de meest courante automodellen.

Wat je niet mag doen

  • Als je de distributieriem moet verwijderen om bijvoorbeeld een reparatie aan de cilinderkop uit te voeren, raden wij aan de distributieriem te allen tijde te vervangen. Monteer dus nooit een gebruikte distributieriem.
  • De distributieriem is inwendig versterkt met glasvezels die een heel hoge trekkracht hebben, maar tegelijk heel broos zijn als je ze plooit. Precies daarom mag je de distributieriem nooit platdrukken. Op die manier worden de inwendige vezels immers gekraakt.
  • Om die inwendige glasvezels te beschermen, mag je de riem niet zijdelings buigen om de spanning te meten.
  • Nog altijd omwille van die interne vezels mag je de distributieriem niet samen wriemelen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Tikkende kleppen
Tikkende kleppen: Wat zijn inlaat en uitlaat kleppen? De naam zegt het al via de Inlaatkleppen komt er brandstof de cilinders binnen en via de uitlaatkleppen verlaten de uitlaatgassen de cilinders weer, De aansturing van de kleppen gebeurd via de nokkenas of nokkenassen afhankelijk van het aantal kleppen per cilinder (meest voorkomend zijn de 8 of 16 klepper) deze Lees hier meer over tikkende kleppen.
distributieketting
Distributieketting: In het kort de functie en werking van de distributieketting. De functie van de distributieketting is zoals ook bij de distributieriem het aandrijven van de nokkenas of nokkenassen, die vervolgens de in en uitlaatkleppen weer bedienen. De distributieketting is een enkele of dubbele ketting die loopt over het tandwiel van de krukas en over het Lees hier meer over werking distributieketting.
kosten distributieriem vervangen
Kosten distributieriem of distributieketting vervangen: De kosten zullen zoals bij elke auto reparatie bestaan uit de onderdelen, materialen en het aantal uren die de reparatie in beslag nemen. Als men zelf de reparatie kan uitvoeren zal er ook voldoende kennis aanwezig zijn om de kosten van de onderdelen en Lees hier meer over reparatie kosten distributieriem of distributieketting vervangen.
kilometerstand distributieriem
Bij welke kilometerstand moet de distributieriem vervangen worden: De veelgestelde vraag onder automobilisten is, bij welke kilometerstand moet de distributieriem van mijn auto vervangen worden? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. Bij elk model / type auto is het moment van controleren of vervangen van de Lees hier meer over interval distributieriem vervangen en distributieketting.
distributieriemen distributiekettingen
Soorten distributieriemen en distributiekettingen: Als de motor is uitgevoerd met een distributieriem wil dit niet zeggen dat bij alle auto’s dezelfde soort distributieriem is gemonteerd. Zo zal bij een zwaardere motor met meer trekkracht een dikkere zwaardere distributieriem zijn gemonteerd dan bij een veel lichtere motor. Ook de breedte en lengte Lees meer over soorten distributieriemen distributiekettingen.
riem distributieriem
Wat is beter een distributieriem of een distributieketting: Een distributieriem en distributieketting hebben dezelfde functie. Er zit dus of een distributieriem of een distributieketting in de motor van uw auto. Deze riem of ketting drijft via de krukas de nokkenas of nokkenassen aan die vervolgens weer de in en uitlaat kleppen bedienen. De distributie aandrijving Lees hier meer over distributieriem en distributieketting.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl