Kleppen stellen - Kleppen cilinderkop auto vervangen

We proberen in het kort de basis voor het vervangen van de in of uitlaat kleppen van uw auto uit te leggen. Hieronder ziet de werking van de kleppen oftewel de nokkenas de tuimelaars (die de klep bediend) de klepveer en de klepveerschotel. Deze worden doormiddel en in combinatie van timing aangedreven door de distributieriem of ketting (via krukas) zodat deze op het juiste moment open en dicht gaan.

Beschadigde kleppen

Nu wil het wel eens fout gaan met de timing van de kleppen b.v. doordat de distributieriem knapt en een of meerdere kleppen de zuigers raken. Een andere reden kan zijn omdat er een uitlaatklep verbrand doordat bv. langdurig de kleppen niet gesteld zijn waardoor de afstand van openen bij de uitlaatklep te klein is geworden. Maar ook auto’s die op lpg gas rijden hebben kans op het verbranden van een uitlaatklep omdat de temperatuur bij het rijden op gas in de cilinder hoger is. Daarom moeten bij niet zelfstellende kleppen deze vaker bijgesteld worden en houd men vaak de ruimte voor het openen van de kleppen ruimer aan. Bij het rijden op LPG en zonder dat er geharde klepzetels zijn gemonteerd wil het nog wel eens voorkomen dat de kleppen uitgesteld zijn.

Het vervangen van de kleppen

Nadat er geconstateerd is dat er een probleem is met een of meerdere kleppen,bijvoorbeeld doordat de distributieriem geknapt is, en er op een of meerdere cilinders een te lage compressie gemeten wordt. Let wel ! dat een te lage compressie niet altijd aan slecht sluitende kleppen ligt maar bijvoorbeeld ook door een defecte koppakking of dat zelf de zuigerveren in de cilinders door vervuiling slecht afsluiten of versleten zijn. Als uiteindelijk beslist wordt de cilinderkop te verwijderen zal alles daar rond om heen verwijderd moeten worden, zo ook de distributieriem of distributieketting. Informeer van te voren hoe deze gemonteerd dient te worden, zodat u na de reparatie van de kleppen bij het opbouwen niet voor verrassingen komt te staan. Vervolgens wordt de cilinderkop gedemonteerd en de nokkenas of nokkenassen verwijderd. Waarna er gestart kan worden met het vervangen van de kleppen. Hiervoor wordt meestal het speciale gereedschap gebruikt zoals onder op de foto aangegeven. De bovenkant van het gereedschap komt op de plaatst boven aan de klepveer en de onderkant van het gereedschap op de klep die verwijderd moet worden. Door het aandraaien van deze komt de klepschotel en klepveer naar beneden nu zitten er in de klepschotel meestal twee spietjes die de klep op zijn plaats houden, na het verwijderen van deze spietjes het gereedschap weer rustig los te draaien waarna het mogelijk is de klep te verwijderen. Als de klepveer verwijderd is kan het zijn dat u tegen een kering aankijkt de afdichting is er voor dat er via de kleppen geen olie in de cilinders komt. Het is gebruikelijk dat deze gelijk vervangen worden nu u de kleppen toch verwijderd heeft.

Nadat alles verwijderd schoon en gecontroleerd is kan er met de montage begonnen worden. Met controleren wordt onder andere bedoeld dat er geen scheurtjes in de cilinderkop zitten en dat de klepzittingen er goed uitzien (zie onderstaande foto’s) De nieuwe kleppen worden door middel van speciaal gereedschap die je door de hand laat rollen nadat er schuurpasta op de rand van de klep en/of klepzitting is gedaan, hiermee wordt een perfecte afsluiting bereikt. Uiteindelijk worden de klepveer en schotel gemonteerd met het gereedschap waar deze mee verwijderd waren. Als de cilinderkop,distributieriem en overige weer gemonteerd is moeten de kleppen indien niet hydraulisch aangestuurd opnieuw afgesteld worden.

Afstellen van de kleppen 4 en 6 cilinder

  • Viercilinder: 1ste cilinder op tuimelen - cilinder 4 afstellen

  • 3e op tuimelen = 2e afstellen

  • 4e op tuimelen = 1e afstellen

  • 2e op tuimelen = 3e afstellen

  • Zescilinder: 1ste cilinder op tuimelen cilinder 6 stellen

  • 5e op tuimelen = 2e afstellen

  • 3e op tuimelen = 4e afstellen

  • 6e op tuimelen = 1e afstellen

  • 2e op tuimelen = 5e afstellen

  • 4e op tuimelen = 3e afstellen

Voor het afstellen van de kleppen kan de ontsteking volgorde aangehouden worden

Ontstekings Volgorde aanhouden om de kleppen te stellen, dus 1-3-4-2 voor een 4-cilinder en 1-5-3-6-4-2 voor een 6-cilinder. Zet cilinder 1 op tuimelen, dus met beide nokken van de nokkenas naar beneden (motoren met 1 nokkenas). De uitlaatklep is dan bijna gesloten en de inlaatklep gaat bijna open. Meet nu de speling tussen de nokkenas en de tuimelaar > Bij de 4-cilinder motor kun je nu de kleppen van de 4e cilinder stellen en bij een 6-cilinder motor de 6e cilinder. Werk zo de gehele ontstekingsvolgorde af.

Onderwerp gerelateerde artikelen

koppakking vervangen
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer Lees hier meer over vervangen koppakking.
Distributieriem vervangen
Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
Hydraulische klepstoters
Hydraulische-klepstoters: De in en uitlaatkleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas Lees hier meer over hydraulische klepstoters.
Tikkende kleppen
Tikkende kleppen: Wat zijn inlaat en uitlaat kleppen? De naam zegt het al via de Inlaatkleppen komt er brandstof de cilinders binnen en via de uitlaatkleppen verlaten de uitlaatgassen de cilinders weer, De aansturing van de kleppen gebeurd via de nokkenas of nokkenassen afhankelijk van het aantal kleppen per cilinder (meest voorkomend zijn de 8 of 16 klepper) deze Lees hier meer over tikkende kleppen.
Zuiger zuigerveren cilinder
Zuiger zuigerveren en/of cilinder vervangen: Het komt tegenwoordig veel minder voor dat zuigerveren zuigers of zelf cilinders van het motorblok vervangen moeten worden, dit natuurlijk omdat de motoren veel sterker zijn geworden en dan ook veel minder aan slijtage onderhevig zijn. Toch komt het nog steeds voor dat er zuigers zuigerveren of zelf cilinders vervangen moeten Lees hier meer over zuigerveren en cilinders.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl