Autobanden en in de zomer doorrijden op winterbanden

De meeste automobilisten weten het verschil tussen winterbanden en zomerbanden. Een iets minder bekende autoband is waarschijnlijk de all season band. Zoal de naam het al aangeeft, is deze geschikt voor alle jaargetijden. All season autobanden kunnen natuurlijk geen optimale zomer of winterbanden zijn. All season banden liggen daar tussen in. Het grote voordeel is wel dat je geen banden meer hoeft te wisselen, en dus het hele jaar op dezelfde autobanden door kunt rijden. Ook in Duitsland worden All season banden als winterbanden gezien.

Winterbanden in de zomer en zomerbanden in de winter

Het is vanzelfsprekend dat winterbanden het meest geschikt zijn voor de wintermaanden en zomerbanden voor de zomermaanden. Dit heeft te maken met de juiste grip en remweg. Ook de temperatuur van het asfalt is daarbij een belangrijk issue. Toch zien we dat veel automobilisten na de winterperiode lang doorrijden op winterbanden. Als je in de wintermaanden te lang doorrijd op zomerbanden heb je dus veel minder grip en glijd de auto tijden het remmen bij gladheid veel verder door. Toch hebben we bij het rijden op winterbanden in de zomer ook een aantal onveilige aspecten en nadelen. Zo zal de remweg een stuk langer zijn dan bij zomerbanden. Ook zijn winterbanden een stuk gehoriger en zal het brandstofgebruik toenemen. Daarnaast zullen winterbanden in de zomer een stuk sneller slijten dan in de winter.

winterbanden-zomerbanden

Winterbanden wel verplicht zomerbanden niet

In Nederland is het niet verplicht om in de winterperiode met winterbanden te rijden. In Duitsland is het bijvoorbeeld wel verplicht om met winterbanden te rijden. Gezien winterbanden in de zomermaanden minder grip en een langere remweg nodig hebben dan zomerbanden is het op zich wel vreemd dat het in de zomer dan niet verplicht is om met zomerbanden te rijden. Je zult waarschijnlijk denken, ja maar de auto verbruikt dan meer brandstof en de winterbanden zullen in de zomermaanden sneller slijten, waardoor het alleen maar meer kosten met zich mee zal brengen. Daarnaast is het rijcomfort stuken minder. Dit is helemaal waar! Maar stel de auto moet (APK) gekeurd worden en je heb op dat moment niet de middelen om de versleten zomerbanden te vervangen. Op zulke momenten kan er gekozen worden om met winterbanden in de zomer door te blijven rijden, terwijl het een stuk onveiliger is dan het rijden met zomerbanden.

In de zomer doorrijden op winterbanden

Als je in de wintermaanden winterbanden onder de auto hebt is het gezien de veiligheid en de eerder aangegeven nadelen verstandig om na de winterperiode de winterbanden te vervangen door zomerbanden. Als je er toch voor kiest om de winterbanden onder de auto te laten zitten laat ze dan ook alle vier onder de auto zitten. Al je bijvoorbeeld twee zomer en twee winterbanden onder de auto monteert kan dit zeker bij een noodstop of uitwijkmanoeuvre door het verschil in grip vervelende gevolgen hebben.

Onderwerp gerelateerde artikelen

krik punt auto
Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband. In de Lees hier meer over verwisselen autoband.
autobanden
Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
sneeuwkettingen spikes autosock
Sneeuwkettingen spikes autosock: Ga je op wintersport met de auto, is het dan wel of niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben? kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot Lees hier meer over sneeuwkettingen - spikes en autosock.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
velg auto
Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger Lees hier meer over autovelgen poetsen.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Lichtmetalen velgen
Hoe worden Lichtmetalen Velgen gemaakt: De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van 'lichte' metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn Lees hier meer over hoe lichtmetalen velgen gemaakt worden.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl