Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Auto start slecht of slaat niet aan benzine of dieselmotor:


We moeten er niet aan denken maar het komt toch best vaak voor dat een auto niet wil starten. Dat een auto niet wil starten kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben. Zo kan een auto uitgevoerd met een diesel motor weer andere oorzaken hebben dan een auto uitgevoerd met een benzine motor, elektrische etc. op deze pagina gaan we het met name hebben over de verbrandingsmotor.


Wat hebben we buiten de autosleutel nodig om de motor van de auto te starten:


Het belangrijkste is voldoende startstroom. Deze startstroom komt uit de accu die tijdens het rijden door de dynamo wordt opgeladen om vervolgens de volgende startstroom te kunnen leveren. De accu is in de meeste gevallen ook het probleem van een niet startende auto. Met name in de wintermaanden heeft een accu het zwaar te verduren. Als inderdaad de accu de oorzaak is, kunt u met startkabels de auto al snel weer starten. Ook kan de oorzaak een doorgebrande zekering zijn. In dat geval hoor je tijdens het starten helemaal niets. Bij een slechte accu hoor je over het algemeen toch wel een klik geluid tijdens het starten. Dit is ook vaak het geval als de oorzaak bij de startmotor zelf ligt. De startmotor is een elektromotor die met behulp van de startstroom de motor via het vliegwiel ronddraait om vervolgens met een ontsteking en brandstof de motor zelf te laten draaien. Bij auto’s van de laatste jaren kan zelfs een defecte autosleutel de transponder of de startonderbreker de oorzaak van een niet startende auto zijn.

De auto start wel maar slaat niet aan:


Als je de auto tijdens het starten dus wel hoort ronddraaien maar niet aanslaat ligt het probleem ergens anders. Voor het aanslaan van de motor hebben we een ontsteking en brandstof nodig. Omdat de motor helemaal niet aan wil slaan zal daar als eerste naar gekeken moeten worden. Controleer daarbij of de bougiekabels vanuit de bobine spanning ontvangen. Ook zal er gekeken moeten worden of er brandstof in de cilinders komt. Oorzaken daarbij kunnen bijvoorbeeld een verstopte benzinefilter of een niet werkende benzinepomp zijn. Een andere oorzaak kan zijn dat de nokkenas of krukassensor defect is.


De motor van de auto start wel en heeft de neiging om aan te slaan of loopt slecht:


In dit geval lijkt het erop dat er wel een ontsteking en brandstof aanwezig is maar dat er iets anders aan de hand is. Controleer daarbij de bougies en bougiekabels en kijk of er op elke bougie een vonk aanwezig is. Ook moet er gekeken worden of alle cilinders brandstof ontvangen. Daarnaast kunnen er vele oorzaken zijn. Denk daarbij aan verstopte of vervuilde inspuiting, luchtmassameter, slecht werkende nokkenas of krukas sensor, temperatuur sensor etc etc. In dit geval is het verstandig de auto uit te lezen, om zo dichterbij het probleem te komen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Welk geluid maakt jouw auto? Dit zegt een hoop over de oorzaak van het startprobleem. Informatie hierover lees je op website pagina startproblemen inclusief audiofragmenten

Aanvullende informatie slecht of niet startende diesel auto:


Buiten het feit dat je met behulp van uitleesapparatuur gemakkelijker de oorzaak kan opsporen hierbij toch enkele mogelijk oorzaken voor een diesel auto.

 • Verstopte brandstoffilter en/of leidingen.
 • Slechte (onvoldoende) compressie.
 • Niet lang genoeg voorgegloeid.
 • Slecht of niet werkende koudstartinrichting.
 • Elektromagnetische afsluitklep gaat niet open.
 • Lucht in brandstofsysteem.
 • In de winter verstopping door paraffine vorming in de brandstofleidingen.
 • Verstopte brandstoffilter (paraffine vorming)
 • Slecht of niet werkende opvoerpomp.
 • Verkeerde timing inspuitmoment.
 • Distributieriem versprongen.
 • Verstuivers hebben slechte brandstof verstuiving.
 • Probleem bij ontluchting brandstoftank.
 • Retourleiding tank verstopt.
 • luchtfilter zeer sterk vervuild.
 • Inspuitpomp versleten of kapot.


 • Diesel motor start moeilijk:


 • Onvoldoende werking van de opvoerpomp.
 • Lekkage bij inspuitleiding(en)
 • Onregelmatig werkende elektromagnetische afsluitklep.


 • onderdelen
  lambdasonde
  Werking Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen.De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem.De computer......Lees hier meer over werking lambdasonde.
  koppakking
  Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.
  distributieriem
  Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als.....Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  accu
  Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij........Lees meer over uitleg accu.
  kleppen cilinderkop
  Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd......Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  dieselmotor
  Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk......Lees hier meer over Werking dieselmotor.
  prijsverschil olie en vloeistoffen
  Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
  spruitstuk auto
  Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de.....Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
  motor auto
  Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte.......Lees hier meer over verbranding motor.
  olielampje
  Slechte motoroliedruk: Het door het motorblok pompen van de motorolie is vergelijkbaar met het door het menselijk lichaam pompen van bloed.  Zoals bij het menselijk lichaam alle organen moet worden voorzien van bloed.  Moeten bij een motorblok alle draaiende onderdelen worden voorzien van motorolie. De oliepomp is hierbij.....Lees hier meer over het brandende olielampje en de oliedruk van de motor.
  dynamo startmotor
  Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt.... Lees hier meer over dynamo en startmotor.
  lekstroom auto
  Geen startstroom meer: maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt......Lees hier meer over startstroom.
  inhouden
  Inhouden en stotteren: was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is  bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak........Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes