Kentekencheck
cursus autotechniek

Verschil van materiaal in aandrijfashoezen - deze zijn soms erg moeilijk te bevestigen:Wie wel eens een gevecht heeft gehad met een aandrijfashoes zal begrijpen waar dit verhaal over gaat. Een veel voorkomend probleem is dat de hoezen van de as van de voorwielaandrijving scheuren of los gaan zitten. Als dit niet gerepareerd wordt zal het homokineet vet uit de hoes slingeren, wat vaak zichtbaar is aan de autovelgen. Voor de levensduur van de homokineet zal de hoes vervangen moeten worden. Hoe dat in zijn werk gaat ziet u op deze pagina. Waar het hier omgaat is dat er verschil zit in het soort rubber van de aandrijfashoezen. Zo heb je aandrijfas hoezen die uit stug hard rubber vervaardigd zijn en hoezen die uit soepel rubber vervaardigt zijn. Dit scheelt per auto maar ook of het bijvoorbeeld de binnenste of de buitenste hoes van de aandrijfas is. Voor het bevestigen van een hoes bestaan speciale klemmen zoals fig 1 onderaan deze pagina. Deze klemmen worden met een speciale of bijvoorbeeld met nijptang naar elkaar toe getrokken. Als deze gebruikt worden om een hoes van het soepele rubber geeft dit over het algemeen geen problemen. Wel moet alles goed schoon en ontvet zijn. Men kan het best de gehele aandrijfas demonteren om goed aan het werk te kunnen gaan. Het ontvetten doet u overigens het best met remmen reiniger.


Harde rubberen/kunststof aandrijfashoes monteren:Mocht de hoes uit het harde rubber/kunststof vervaardigd zijn is het een ander verhaal. Het kan zomaar zijn dat u de hoes volgens de procedure vervangen heeft en de aandrijfas terug geplaatst heeft. Om te controleren of de hoes goed vast zit draai je het stuur een keer helemaal naar maximaal links en maximaal rechts. De kans dat de stugge harde hoes loskomt is vele malen groter dan de hoes van het zachte materiaal. Het gaat hierbij over het algemeen om de hoes aan wielzijde, omdat deze verder scharniert dan de binnenste bij de bak geplaatste stofhoes (homokineet). Mocht de harde hoes eraf schieten is het verstandig een andere klem te gebruiken fig 2 Deze klem kan met behulp van een sleutel veel vaster worden aangedraaid in tegenstelling met de klem die in elkaar geknepen wordt fig 1. echter worden deze aandraai klemmen meestal niet in een automaterialenzaak verkocht. Ook moet u controleren of er voldoende ruimte is om deze andere klem te monteren en dat deze tijdens het draaien van het wiel vrij loopt. De klem fig 2 komt bijvoorbeeld van de praxis. Het is belangrijk dat de klem niet te breed is maar vergelijkbaar met een originele aandrijfashoes klem fig 1
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
klem-aandrijfashoes

Van links naar rechts - homokineet met gemonteerde stofhoes - originele klem en alternatief.

homokineet
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale....... Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
auto veren
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat..... Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
remklauw
Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een..... Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
remschijf
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het..... Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
stuurkogels
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan......Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers,  ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd..... Lees hier meer over ondersteltechniek.
wilelager auto
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens.........Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
versnellingsbak
Versnellingsbak auto:Hierbij een korte uitleg van de werking van de meest voorkomende versnellingsbak in de auto. De meest voorkomende is dan ook de mechanische handgeschakelde versnellingsbak, die dan ook voorkomt bij zowel voorwiel als achterwiel aangedreven auto’s. Bij voorwielaangedreven auto’s gaan er vanuit de versnellingsbak aandrijfassen.....Lees hier meer over versnellingsbak auto.
onderrhoud
Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet u voor uzelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit... Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes