Reservewiel thuiskomertje en runflat banden

Als we het over een lekke autoband hebben denken we al snel aan het reservewiel van de auto. Het reservewiel is zoals de naam het al zegt een extra wiel. Het reservewiel bevindt zich in de meeste gevallen in de kofferruimte van de auto. Bij de veel oudere auto’s zagen we het reservewiel ook nog wel eens dat het reservewiel onder de auto was bevestigt. Bij oudere auto’s zagen we ook dat er bij alle wielen en banden nog binnenbanden werden gebruikt. Deze werden later vervangen door de welbekende tubeless banden. De tubeless band dicht zichzelf rondom de velg af. Daarnaast is de velg voorzien van een speciaal ventiel wat goed aansluit op de velg.

Thuiskomertje

Na verloop van tijd zagen we dat het reservewiel steeds meer vervangen werd door het thuiskomertje, zoals zichtbaar op de afbeelding verder op deze pagina. Door het reservewiel te vervangen door een thuiskomertje is er veel minder ruimte nodig om deze in de auto op te bergen waardoor er meer bagage ruimte overblijft. Zoals de naam het al zegt, is dit reservewiel alleen bedoeld om de weg naar huis te vervolgen, en zo snel als kan weer om te ruilen naar het gerepareerde originele auto wiel. Indien u gebruik maakt van een thuiskomertje is de verantwoorde maximum snelheid 80 km/per uur.

Run-Flat banden

We zien dat bij verschillende, met name duurdere automerken het thuiskomertje is vervangen door het gebruik van Runflat banden. Zoals de naam aangeeft kan er bij deze autobanden met een lekke band gewoon worden doorgereden. Dit is mogelijk omdat de Run-flat banden voorzien zijn van stevige wangen waardoor de band niet tot op de velg plat staat. Buiten het feit dat de band extra grip rond de velg heeft zijn er bij de fabricage van de band hittebestendige materialen gebruikt. Natuurlijk zal de autoband bij lekkage zo snel mogelijk gerepareerd of vervangen moeten worden. Maar het voordeel is wel dat u in gevaarlijke situaties niet uw wiel hoeft te verwisselen. Er kan met een lekke Runflat autoband een kleine 100 km worden doorgereden. Net zoals bij het thuiskomertje geldt daarbij een maximumsnelheid van 80 km/per uur.

Weke auto’s geschikt voor Run-Flat autobanden?

Auto’s die vanaf de fabriek met Run-Flat banden zijn geleverd zijn vanzelfsprekend geschikt voor Runflat banden. Indien je niet zeker weet of uw auto geschikt is voor Runflat banden is het verstandig om na te gaan of de auto is voorzien van een TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) Het TPMS-waarschuwingssysteem meet met behulp van, in de banden aanwezig zijnde druksensoren de banden spanning. Indien de bandenspanning te ver daalt, zal een waarschuwingslampje dit op het dashboard aangeven.

Een indirect TPMS systeem

Naast het eerdere genoemde directe TPMS systeem (in de autobanden aanwezig zijnde druksensoren) hebben we ook nog een indirect TPMS systeem. Bij indirect TPMS wordt de bandenspanning door de ABS en de ASR sensoren in de gaten gehouden.

Indien er bij een of meerdere wielen sprake is van bandenspanningsverlies zal de omvang van de autoband kleiner worden, waardoor vervolgens het wiel sneller zal gaan draaien. Langs het sneller draaien ontstaan er door de lekke band ook trillingen. De ABS en de ASR sensoren geven deze signalen door aan het elektronische verwerkingssysteem. Het gemeten spanningsverlies zal via een controlelampje op het dashboard worden aangeven.

Hoe herken je een direct of indirect TPMS systeem?

Het verschil van een direct of indirect TPMS systeem is te herkennen aan het wel of niet aanwezig zijn van druksensoren. De druksensoren zijn aan de binnenkant van het ventiel bevestigt. Als het ventiel aan de buitenkant gemakkelijk op en neer beweegt gaat het waarschijnlijk om een indirect TPMS systeem. Als het ventiel erg stug beweegt, is het waarschijnlijk een ventiel met daarachter een ingebouwde sensor en dus een directe TPMS systeem.

Als uw auto standaard geen TPMS waarschuwingssysteem heeft, is het misschien een optie een vergelijkbaar controlesysteem in te laten bouwen. Informeer bij uw dealer naar de mogelijkheden.

Bestaan er ook Runflat winterbanden en all season banden?

Run-flat banden zijn zoals normale autobanden ook verkrijgbaar als Runflat winter of all season banden.

Run-Flat banden vervangen voor normale banden

Als er vanuit de fabriek Run-Flat banden zijn gemonteerd is het niet altijd verstandig om normale autobanden te laten monteren. Er bestaan echter geen velgen speciaal voor Runflat banden en kunnen er dus gewoon normale autobanden op worden gemonteerd. Run-Flat banden zijn een onderdeel van de constructie van uw auto. Denk daarbij aan het onderstel en veersysteem en het daarbij behorende elektronische veiligheidssysteem. Als voorbeeld nemen we de BMW E90, deze zijn namelijk standaard uitgerust met runflat banden. Omdat runflat banden meer lawaai maken en het rijcomfort een stuk lager ligt, kiest men er vaak voor de runflat banden te vervangen door normale autobanden.

Omdat de E90 standaard is uitgerust met runflat banden zal de dealer (omdat het de dealer is) u nooit adviseren om normale banden te laten monteren. Toch zullen ze in de meeste gevallen niet ontkennen dat het wel mogelijk is, u moet er wel rekening mee houden dat er bij de E90 geen reservewiel en krik in de auto aanwezig is, en u deze eventueel achter in de kofferruimte zal moeten leggen. Een andere optie is bij een lekke band de pechhulp dienst in te schakelen. Als u een auto heeft waarbij standaard runflat banden op de auto aanwezig zijn en u deze graag wilt vervangen door normale autobanden informeer dan bij de dealer of het bij uw auto geen consequenties heeft.

Hoe herken je Run-Flat banden?

Run-flat banden zijn te herkennen aan een aanduiding op de band. Omdat bandenfabrikanten verschillende aanduidingen gebruiken zijn er meerdere mogelijkheden. Hieronder ziet u een lijst met afkortingen waaraan u een Run-flat band kan herkennen.

  • EMT - Extended Mobility Tyre
  • RFT - Runflat System Component
  • ROF - Run On Flat
  • RSC - Runflat System Component
  • DSST - Self-Supporting Technology
  • SSR - Self Supporting Runflat
  • ZP - Zero Pressure

Reparatie van Run-flat banden

Als een Run-flat band is lek gereden kan deze over het algemeen gewoon gerepareerd worden. Men verschilt daarbij wel van mening of een Runflat band niet, een of twee keer een reparatie mag ondergaan. Daarbij is natuurlijk van belang, hoelang en met welke snelheid er met de lekke band is doorgereden en in hoeverre de band daarbij beschadigt is. Ook kan het zijn dat de band niet volledig leeg was waardoor de band bij doorrijden nog minder schade heeft opgelopen.

Compressor met vulmiddel

Bij auto’s met Runflat banden zien we soms ook dat er in de auto een compressor met banden reparatie (vulmiddel) aanwezig is.

thuiskomertje

Afbeelding: thuiskomertje

Onderwerp gerelateerde artikelen

krik punt auto
Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband. In de Lees hier meer over verwisselen autoband.
autobanden
Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
sneeuwkettingen spikes autosock
Sneeuwkettingen spikes autosock: Ga je op wintersport met de auto, is het dan wel of niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben? kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot Lees hier meer over sneeuwkettingen - spikes en autosock.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
velg auto
Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger Lees hier meer over autovelgen poetsen.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Lichtmetalen velgen
Hoe worden Lichtmetalen Velgen gemaakt: De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van 'lichte' metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn Lees hier meer over hoe lichtmetalen velgen gemaakt worden.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl