Functie, werking en verschil ontsteking

De functie van de ontsteking is er voor te zorgen dat de bougie in elk aanwezige cilinder op het juiste moment (timing) zal vonken en er zo in combinatie met de ingespoten brandstof en de compressieslag een ontbranding zal ontstaan.

Soorten ontsteking

De meest oude ontsteking zit in het motorblok gemonteerd en wordt via een tandwiel vanuit het motorblok aangedreven. Deze ontstekingen zijn voorzien van contactpuntjes en in een later stadium uitgevoerd met een elektronische ontsteking. Bij deze ontstekingen werd het juiste ontstekingstijdstip met een ontsteking lamp (stroboscoop, timinglamp)afgesteld. Via een bobine wordt de hoogspanning aan de ontsteking geleverd. De verdeling van de hoogspanning naar de bougies verloopt via de verdelerkap die op de ontsteking is gemonteerd. Onder deze verdelerkap draait de rotor, die zo op het juiste moment naar de juiste cilinder (bougie) de hoogspanning bezorgd. Lees hier over de bobine en werking daarvan.

Ontsteking vanuit ECU

De mechanische ontsteking wordt vervangen door de computergestuurde ontsteking. Bij deze verandering werd ook het systeem van de bobine veranderd. Zo kennen we bijvoorbeeld het DIS ontstekingssysteem (Distributorless Ignition System) of het systeem waarbij elke cilinder (bougie) een eigen bobine heeft. Bij al deze systemen wordt de ontsteking en dus het ontstekingstijdstip vanuit de ECU geregeld.

Het allergrootste voordeel van deze verandering is dat de veel voorkomende ontsteking problemen als versleten of ingebrande contactpunten, vocht in de verdelerkap of een verlopen ontstekingstijdstip tot het verleden behoren.

Onderwerp gerelateerde artikelen

startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
uitleg auto accu
Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij Lees meer over uitleg accu.
ontwikkeling verbrandingsmotor
Ontwikkeling - verbrandingsmotor: Al reeds in het begin van 1800 experimenteren verschillende mensen met een verbrandingsmotor die op een gas/luchtmengsel liep. Hiervoor had men voertuigen die werkten op stoomkracht. Verbrandingsmotor die uitgevonden is door Rivaz (1752-1828). Maar het idee voor dit type motor werd bedacht in 1673 door Huygens Lees hier meer over ontwikkeling verbrandingsmotor.
diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
Inhouden en stotteren
Inhouden en stotteren: Was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
Startstroom
Geen startstroom meer: Maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt Lees hier meer over startstroom.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl