Distributieketting en kettingspanner vervangen Opel Corsa C
Uitleg distributieketting vervangen Opel Corsa:
Het eerste signaal van een versleten distributieketting is het rammelend ratelend geluid van de ketting wat met name tijdens het starten erg goed hoorbaar is. Het doorrijden met een ratelende distributieketting neemt risico’s met zich mee. De ketting kan breken, maar deze kan ook een tand verspringen waardoor al snel de kleppen de zuigers raken. Om deze onnodige schade te voorkomen moet een ratelende distributieketting dus op tijd vervangen worden.
Bij de Opel Corsa C 1.2 van het bouwjaar 2000 – 2004 komt het nogal eens voor dat de distributieketting vervangen moet worden.
Distributieketting spanner: Indien de distributieketting spanner niet goed zijn werk doet dus niet voldoende uitslag heeft om de distributieketting op spanning te houden, zal de ketting gaan klapperen en ratelen. Dit is met name hoorbaar bij een koude start en stationair toerental. Het probleem dat de kettingspanner niet voldoende uitslag meer heeft komt met name voor bij de Opel Corsa C tot het bouwjaar 2004. Vanaf maart 2004 is er een kettingspanner gemonteerd met een grotere uitslag.
Speciaal gereedschap voor het vervangen van de distributieketting Opel Corsa en daaronder de hydraulische kettingspanner
Alle onderdelen verwijderd om een nieuwe distributieketting te plaatsen. Omdat ook de motorsteun verwijderd moet worden zal u door middel van een krik de motor moeten ondersteunen.
Voordat u de distributieketting en overige onderdelen verwijderd moet u de distributieketting eerst op tijd zetten. Zorg dat bij de eerste cilinder de zuiger in BDP staat. Blokkeer vervolgens de krukas en de nokkenassen. Druk de spanner terug en blokkeer deze met de daarvoor bestemde pin. (zie foto’s boven en onder deze tekst)
Nadat de krukas en nokkenassen op tijd zijn gezet kan alles verwijderd worden. Nadat alles opnieuw opgebouwd is en nog steeds op tijd staat moet als laatste ook de timing van de nokkenassensor afgesteld worden. U plaatst de distributieketting deksel weer terug om vervolgens de nokkenassensor af te stellen. Zie bovenstaande foto.
Op bovenstaande foto worden de nokkenassen aan de achterzijde door middel van speciaal gereedschap geblokkeerd.
Opgelet! oefen bij het losdraaien van krukas en nokkenas bouten nooit kracht uit terwijl het speciaal borggereedschap geplaatst is.
U kunt er voor kiezen het complete set te vervangen dus ketting, kettingspanner, tandwielen en geleiders of u vervangt alleen de ketting en de spanner. Dit ligt natuurlijk ook aan de conditie van de onderdelen.
OPGELET! als u ervoor kiest het complete set te vervangen moet u weten dat op het tandwiel waarop de nokkenas sensor staat afgesteld aangepast moet worden.
Omdat het nieuwe nokkenas tandwiel van gestanst staal is gemaakt zal het drukstuk uit het originele tandwiel moeten worden geperst. Om vervolgens op het nieuwe tandwiel te persen. Dit moet omdat de afstand tussen nokkenas sensor en tandwiel anders te groot is waardoor de motor minder goed loopt en de ECU een nokkenas sensor foutcode zal registreren. Persoonlijk zou ik mits het originele tandwiel nog in goede conditie is deze terug plaatsen.
Opel Agila, Corsa, Nova, Combo, Viva, Chevette, Kadett, Astra, Ascona, Vectra, Signum, Magnum, Victor, VX, Rekord, Omega, Viscount, Admiral, A, B, C, D, Commodore, Diplomat, Kapitan, Senator, GT 1900, Tigra, Manta, Calibra, Speedster, VX220, Monza, eriva, Zafira, Sintra, Frontera, Antara, Monterey, Brava, Rascal, Blitz, Midi, Arena, Vivaro, Movano
Onderwerp gerelateerde artikelen
Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.
autoverleden.nlZelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!
OBDwarenhuis.nl