Kentekencheck
cursus autotechniek

Distributieketting en kettingspanner vervangen Opel Corsa C 1.2 van 2000 t/m 2007.Uitleg distributieketting vervangen Opel Corsa:


Het eerste signaal van een versleten distributieketting is het rammelend ratelend geluid van de ketting wat met name tijdens het starten erg goed hoorbaar is. Het doorrijden met een ratelende distributieketting neemt risico’s met zich mee. De ketting kan breken, maar deze kan ook een tand verspringen waardoor al snel de kleppen de zuigers raken. Om deze onnodige schade te voorkomen moet een ratelende distributieketting dus op tijd vervangen worden.

Bij de Opel Corsa C 1.2 van het bouwjaar 2000 – 2004 komt het nogal eens voor dat de distributieketting vervangen moet worden.


Distributieketting spanner: Indien de distributieketting spanner niet goed zijn werk doet dus niet voldoende uitslag heeft om de distributieketting op spanning te houden, zal de ketting gaan klapperen en ratelen. Dit is met name hoorbaar bij een koude start en stationair toerental. Het probleem dat de kettingspanner niet voldoende uitslag meer heeft komt met name voor bij de Opel Corsa C tot het bouwjaar 2004. Vanaf maart 2004 is er een kettingspanner gemonteerd met een grotere uitslag.

speciaal gereedschap - kettingspanner

Speciaal gereedschap distributieketting opel corsa vervangen - Hydraulische kettingspanner


Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
distributieketting opel corsa
Alle onderdelen verwijderd om een nieuwe distributieketting te plaatsen. Omdat ook de motorsteun verwijderd moet worden zal u door middel van een krik de motor moeten ondersteunen.
distributieketting opel corsa
Voordat u de distributieketting en overige onderdelen verwijderd moet u de distributieketting eerst op tijd zetten. Zorg dat bij de eerste cilinder de zuiger in BDP staat. Blokkeer vervolgens de krukas en de nokkenassen. Druk de spanner terug en blokkeer deze met de daarvoor bestemde pin. (zie foto's boven en onder deze tekst)
distributieketting opel corsa
Nadat de krukas en nokkenassen op tijd zijn gezet kan alles verwijderd worden. Nadat alles opnieuw opgebouwd is en nog steeds op tijd staat moet als laatste ook de timing van de nokkenassensor afgesteld worden. U plaatst de distributieketting deksel weer terug om vervolgens de nokkenassensor af te stellen. Zie bovenstaande foto.
distributieketting opel corsa
Op bovenstaande foto worden de nokkenassen aan de achterzijde door middel van speciaal gereedschap geblokkeerd.

Opgelet ! oefen bij het losdraaien van krukas en nokkenas bouten nooit kracht uit terwijl het speciaal borggereedschap geplaatst is.
distributieketting opel corsa
U kunt er voor kiezen het complete set te vervangen dus ketting, kettingspanner, tandwielen en geleiders of u vervangt alleen de ketting en de spanner. Dit ligt natuurlijk ook aan de conditie van de onderdelen.

OPGELET ! als u ervoor kiest het complete set te vervangen moet u weten dat op het tandwiel waarop de nokkenas sensor staat afgesteld aangepast moet worden.
distributieketting opel corsa
Omdat het nieuwe nokkenas tandwiel van gestanst staal is gemaakt zal het drukstuk uit het originele tandwiel moeten worden geperst. Om vervolgens op het nieuwe tandwiel te persen. Dit moet omdat de afstand tussen nokkenas sensor en tandwiel anders te groot is waardoor de motor minder goed loopt en de ECU een nokkenas sensor foutcode zal registreren. Persoonlijk zou ik mits het originele tandwiel nog in goede conditie is deze terug plaatsen.

Opel Agila, Corsa, Nova, Combo, Viva, Chevette, Kadett, Astra, Ascona, Vectra, Signum, Magnum, Victor, VX, Rekord, Omega, Viscount, Admiral, A, B, C, D, Commodore, Diplomat, Kapitan, Senator, GT 1900, Tigra, Manta, Calibra, Speedster, VX220, Monza, eriva, Zafira, Sintra, Frontera, Antara, Monterey, Brava, Rascal, Blitz, Midi, Arena, Vivaro, Movano

onderdelen
distributieketting
Distributieketting: in het kort de functie en werking van de distributieketting. De functie van de distributieketting is zoals ook bij de distributieriem het aandrijven van de nokkenas of nokkenassen, die vervolgens de in en uitlaatkleppen weer bedienen. De distributieketting is een enkele of dubbele ketting die loopt over het tandwiel van de krukas en over het..... Lees hier meer over de distributieketting en werking daarvan.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
distributieriem
Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als.....Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
multiriem
De mulitiriem: wat in principe de vervanger van de welbekende V snaar is, die voorkomt bij de oudere auto's, de v snaar drijft meestal enkel de dynamo en de waterpomp aan later werd daar ook de stuurbekrachtiging aan toegevoegd. bij de nieuwere auto's is daar vaak ook weer de Airco pomp bij gekomen en is men later overgegaan op de multiriem. Deze riem ligt......Lees meer over uitleg multiriem.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
koppakking
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes