Hoe lees je een Autoband?

Banden lezen is geen kunst die je met de paplepel ingegoten krijgt. Er komen allerlei symbolen, cijfers en codes bij kijken die je moet kennen om te weten wat je ermee moet doen. Deze codes vind je aan de zijkant van elke autoband en vertellen je van alles over je banden. Dit is handig voor bij het autobanden kopen, maar ook wanneer je een nieuwe auto koopt, zodat je weet waar je rekening mee moet houden.

Bandentype

Om te beginnen staat er aan de zijkant van je banden een code die er ongeveer zo uitziet: NNN/NN L NN NN L De ‘N’ staat hier voor ‘nummer’ en de ‘L’ voor ‘letter’. Deze code geeft belangrijke aspecten van de band aan, zoals de bandenmaat en het draagvermogen.

autoband

Doorsnede autoband

De eerste drie nummers (‘NNN’) staan voor de band doorsnede, dit zijn altijd millimeters. Dit is de bandenmaat waar je rekening mee moet houden bij het kopen van autobanden en het refereert naar de breedte van de band, van zijwand tot zijwand. De doorsnee van autobanden gaat steeds met stappen van 10mm, met uitzondering van nieuwe velg-bandsystemen. Die afmetingen zitten tussen de 160 en 240mm in.

Hoogte autoband

De tweede ‘NN’ (achter de ‘/’) staat voor de bandhoogte, in een percentage van de breedte. Als de doorsnede 200 is, dan is de hoogte bijvoorbeeld 60% daarvan, dus 120 mm. Nu heb je bijna de juiste bandenmaat gevonden.

Type autoband

Daarna volgt een letter, tegenwoordig is de meest gebruikte letter op autobanden de ‘R’. De letter zegt op welke manier de band is gefabriceerd. Het kan ook een ‘D’ zijn, maar dit komt minder vaak voor. De ‘R’ staat voor Radiaalband en betekent dat de koorden van de band radiaal door de band heen zijn aangebracht. Diagonaalbanden (‘D’) waren eerst gebruikelijk en dit zijn banden waarbij vezels schuin of overhoeks over elkaar heen lopen.

Maat velg

Dan mag er in de code natuurlijk niets ontbreken over de velg, dit is het laatste beetje informatie die je nodig hebt voor het weten wat je bandenmaat is. Deze doorsnede staat direct achter de letter (‘NN’). De afmeting is diagonaal en wordt gemeten vanaf de rand van de velg. De velgmaat staat bijna altijd aangegeven in inches en ligt meestal (in Europa) tussen de 10 en 20. Eén inch is 2,54 centimeter, dus om de maat in centimeters te weten vermenigvuldig je het getal gewoon met 2,54.

Draagvermogen autoband

Dan komen we aan bij de laatste twee cijfers van deze code. Dit gaat over het draagvermogen van een autoband. Hiervoor is een tabel gemaakt, waarin je gemakkelijk kunt zien hoeveel kilo er bij het betreffende getal hoort:

draagvermogen-autoband

Snelheidsindicatie autoband

Helemaal achteraan in de code vind je tot slot een letter, deze vertelt je wat de snelheidsindicatie van de autoband is. Je kunt de letters H, M en P t/m T en V, W en Y tegenkomen. Ze staan voor de volgende snelheden:

snelheidsindicatie-autoband

Draairichting autoband

Het kan voorkomen dat er nog een symbool staat dat belangrijk kan zijn bij het monteren van de autoband. Dan staat er een pijl op om de draairichting van de band aan te geven. Dit kan voorkomen wanneer het banden betreft met een bijzondere profielvorm. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de profielvorm is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de banden de juiste kant op draaien.

Tubeless autobanden

Ook zijn er banden die geen binnenband hebben. Dan staat er achteraan de code ‘TL’, wat staat voor ‘Tubeless’. Tegenwoordig is het overgrote merendeel van de auto’s binnenbandloos. Dit werkt doordat deze band als het ware aan de binnenkant van de velg vast zit waardoor er geen lucht kan ontsnappen.

DOT-nummer

Verder staat op autobanden ook altijd een DOT-nummer aangegeven. Dit geeft de datum van productie aan. Het DOT-nummer bestaat uit een reeks cijfers, waarvan het eerste getal de week aangeeft en het laatste het jaar. Vanaf het jaar 2000 zijn het vier cijfers: ‘3207’ betekent dat de band gemaakt is in de 32e week van 2007.

Tread Wear Index (TWI)

Aan de Tread Wear Index kun je precies zien wat de slijtage index van je autoband is. Het gaat hier om de slijtagesnelheid van je autoband. Het aantal ligt altijd tussen de 60 en 620 met 100 als referentiewaarde. Hoe lager het getal, hoe minder slijtvast de autoband is. Het is dus verstandig om voor een zo hoog mogelijk getal te gaan.

Dit zijn alle symbolen waarmee je rekening moet houden bij het kopen van nieuwe autobanden. Er zijn er nog een paar waar je rekening mee kunt houden. Mocht je banden hebben die een verhoogde draagkracht hebben, kun je dit zien aan het woord ‘Reinforced’ dat op de band is aangebracht.

En of het winterbanden betreft zie je aan een sneeuwvlokje dat op de band moet staan. Ook kun je kijken naar of er ‘M+S’ op staat, wat staat voor ‘Modder en Sneeuw’. Hieraan kun je zien of je met de band door de modder en de sneeuw kunt rijden. Let wel op: dit zegt niet per se dat het om een winterband gaat, maar duidt alleen aan op wat voor soort terrein je ermee kunt rijden. Het kan belangrijk zijn om je banden ‘s winters te vervangen voor winterbanden.

krik punt auto
Hoe verwissel je een lekke autoband: Altijd vervelend om met een lekke band langs de weg te komen staan. maar ja, we willen toch verder rijden dus zal deze (tijdelijk) gerepareerd of verwisselt moeten worden. Opzich wel grappig dat men altijd spreekt over het verwisselen van een autoband terwijl je eigenlijk de velg wisselt met daaromheen een autoband. In de Lees hier meer over verwisselen autoband.
sneeuwkettingen spikes autosock
Sneeuwkettingen spikes autosock: Ga je op wintersport met de auto, is het dan wel of niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben? kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot Lees hier meer over sneeuwkettingen - spikes en autosock.
autobanden
Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
velg auto
Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger Lees hier meer over autovelgen poetsen.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Lichtmetalen velgen
Hoe worden Lichtmetalen Velgen gemaakt: De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van 'lichte' metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn Lees hier meer over hoe lichtmetalen velgen gemaakt worden.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl