Kentekencheck
cursus autotechniek

Welk soort lamp gebruiken bij het vervangen van een autolamp:


U heeft problemen met de auto verlichting en gaat er vanuit dat het om een defecte auto lamp gaat.Hierbij komt al snel de vraag welke autolamp moet ik gebruiken voor bijvoorbeeld remlicht, achterlicht, knipperlicht, binnenverlichting, kentekenverlichting, stadslicht, mistlicht, achteruitrijlicht, verstralers, dimlicht en grootlicht etc. Als je de lamp gelijk wilt vervangen is het natuurlijk het meest handig de lamp te verwijderen en te kijken welke lamp u nodig heeft. Soms is ook duidelijk te zien dat de lamp stuk is. Dit is herkenbaar aan een gebroken gloeispiraal of een zwart uitziende lamp. Als u niet gelijk tijd heeft of iemand anders de lamp wilt laten vervangen wilt u waarschijnlijk vooraf weten welke lamp u nodig heeft. Indien u nog in het bezit bent van de handleiding van de auto is het natuurlijk het meest handig daar als eerste in te kijken.

Welke soort type autolampen gebruiken:


Autolampen heb je in allerlei soorten en maten. Wel moet er bij een personenauto een 12 v lamp gebruikt worden. Deze heb je dan in verschillende uitvoeringen en wattage. Voorbeelden hiervan zijn de 5 , 10 en 21 Watt autolampen. Een ander verschil is het uiterlijk van de lamp. Zo heb je de steeklampjes die onder andere gebruikt worden voor de knipperlichten die aanwezig zijn aan de zijkant van de auto of het stadslicht in de koplamp van de auto. Ook in Interieur verlichting komen steeklampjes voor maar ook weer lampjes in de vorm van een buisje. Zo heb je ook enkelpolige en dubbelpolige autolampen. Deze lampen zitten over het algemeen met een bajonet fitting gemonteerd. De lampen zijn door middel van indrukken en tegelijk te draaien te verwijderen. Bij een enkelpolige autolamp denkt u bijvoorbeeld aan een lamp voor het knipperlicht voor of achter. Knipperlicht lampen zijn er overigens ook in de verplichte oranje kleur. Deze worden gebruikt bij een knipperlicht waarbij een doorzichtig kapje aanwezig is. Bij een dubbelpolige lamp moet u al snel denken aan een lamp voor het achterlicht en remlicht in combinatie. Daarbij zie je dus ook duidelijk dat er in de lamp twee gloeispiraaltjes aanwezig zijn.

Verschil in auto lampen voor dimlicht en grootlicht:


Ook in de autolampen voor groot en dimlicht zien we verschillende modellen en uitvoeringen. De meest bekende daarbij zijn de H1, H4 en H7 autolampen. De H1 autolamp heeft maar 1 gloeidraad en wordt buiten de koplamp bijvoorbeeld ook voor mistlampen gebruikt. De H4 autolamp heeft daar in tegen twee gloeidraden en is de meest voorkomende autolamp voor dim en grootlicht. Een H7 autolamp is eigenlijk een doorontwikkelde H4 lamp. De H7 lamp geeft dan ook ruim 25% meer licht. De H7 autolamp heeft net zoals de H1 lamp maar 1 gloeidraad wat inhoud dat de auto waar deze lampen toegepast worden een koplamp heeft met twee aansluitingen (één voor het dimlicht en een voor het grote licht) Een H 4 is ook gemakkelijk te herkennen aan de drie polige aansluitstekker .De H1 en H7 lamp hebben een tweepolig aansluitstekker.. De lampen in de koplamp van de auto zijn over het algemeen te bereiken via een zwarte dop achter op de koplamp. Daarnaast hebben we ook nog de HB4 auto lampen verkrijgbaar voor halogeen, led en xenon. Een HB4 lamp is herkenbaar aan een kunststof behuizing die aan de lamp zelf aanwezig is en waar de speciale stekker van de auto inpast. .
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Aanschaf reserveset autolampen en verschil in auto lampen en zekeringen:


Bij de aanschaf van een autolampen reserveset is het belangrijk om te weten welke lampen er allemaal in uw auto aanwezig zijn. De lampensets die overal verkrijgbaar zijn bestaan over het algemeen uit de meest voorkomende autolampen die voor oudere auto’s voor 90% te gebruiken zijn. Daarnaast zijn er vaak ook zekeringen aan de lampenset toegevoegd. Ook in autozekeringen kan echter verschil zitten. Zo kunt u vooraf controleren welke zekeringen er in uw auto gebruikt worden. Met name de lampen voor het dimlicht / grootlicht is het handig even te controleren of de lampen overeenkomen met de lampen van uw auto. Zeker omdat deze in het reserveset de meest kostbare autolampen zijn. Welke autolampen u voor het vervangen nodig heeft kan dus per auto verschillend zijn. Een handige optie is de pagina opvragen type autolamp per merk model auto.

Xenon lampen voor dimlichten en grootlicht:


Als u niet tevreden bent met uw huidige verlichting zijn Xenon lampen wellicht de oplossing. Een xenon lamp geeft twee keer zoveel licht als een halogeenlamp en gaat 5 tot 8 keer langer mee. Als er in uw auto geen xenon lampen aanwezig zijn is het ook niet mogelijk deze eenvoudig te plaatsen. U zal daarvoor een complete xenonkit moet plaatsen of laten plaatsen. Deze xenon kit bestaat onder andere uit een unit die een hoge spanning (voltage) kan leveren. Deze hoge spanning van ongeveer 23.000 volt is nodig om de xenon lampen te laten branden. Zo zien we dat er bij tuning en styling allerlei led en xenon kits gebruikt worden.

keuze uit autolampen
xenon
De revolutie van auto verlichting: Rond 1900 is de auto uitgevoerd met verlichting, echter was dit nog geen elektrische verlichting maar olie kaarslampen. Deze lampen gaven toen der tijd voldoende licht voor de bestuurder, naarmate de tijd vorderde kwamen er auto’s met Acetyleen lampen. Deze lampen werden brandend gehouden met Carbid(door de samenvoeging van.... Lees hier meer over auto verlichting.
verstelbare koplamp
In hoogte verstelbare koplampen: Buiten het feit dat de koplamp van de auto in hoogte goed afgesteld moet staan hebben we bij de meest voorkomende auto’s ook koplampen die ook vanuit de auto in hoogte verstelbaar zijn. Deze worden door middel van een elektrische motortje aangestuurd. Het veranderen van de hoogte van de koplampen wordt bij..... Lees hier meer over verstelbare koplampen.
zekering auto vervangen
Auto zekeringen controleren vervangen: Er bestaan in verschillende auto’s verschillende soorten zekeringen. Bij de auto’s van de laatste jaren zien we echter veelal de welbekende steekzekering. Zekeringen hebben we in verschillende waardes. Deze waarde noemen we ampère. Ampère is een eenheid van elektrische stroom en wordt met......Lees hier meer over zekeringen auto controleren en vervangen.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
autoweetjes
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
richtingaanwijzer probleem knipperlicht
Knipperlicht probleem: Als het knipperlicht het maar af en toe doet, is het verstandig eerst te kijken of de richtingaanwijzer schakelaar op het stuur nog wel goed reageert. Bij twijfel zit er niets anders op dan deze door te meten. Door middel van het aansluiten van een proeflampje kan er gekeken worden of de schakelaar de stroom nog doorgeeft. Een andere....... Lees hier meer over richtingaanwijzer probleem.
lekstroom auto
Geen startstroom meer: maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt......Lees hier meer over startstroom.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
kabelboom auto
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
onderrhoud
Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet u voor uzelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit... Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
stratkabels jumpstarter
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden.  Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk.... Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes