Kentekencheck
cursus autotechniek

Aandrijfashoes Opel Corsa C 1.2 van 2000 t/m 2007 vervangen:Met name tijdens de APK vind men regelmatig in een of meerdere aandrijfas hoezen een scheurtje. Onder de hoes zit het vet voor het smeren van de homokineet koppeling. Als het goed mis is met een aandrijfas hoes, zal het vet wat achter de hoes aanwezig is eruit geslingerd worden en de homokineet slecht of helemaal niet meer gesmeerd worden. Ook komt er dan vuil en vocht bij de homokineet koppeling. Kortom de aandrijfas hoes zal vervangen moeten worden. Er bevinden zich per aandrijfas twee hoezen. Deze bevinden zich aan de versnellingsbak zijde of aan de kant van het wiel. De uitleg die volgt gaat over de aandrijfashoes aan versnellingsbak zijde.

Om de aandrijfashoes te vervangen zal de aandrijfas onder de auto verwijderd moeten worden. Als dit vanaf de grond gebeurd is het handig de auto aan een kant op te krikken en te ondersteunen door een bok. Het voordeel is dat als de auto scheef staat de versnellingsbak olie er na het verwijderen van de aandrijfas niet uit zal lopen. Nadat de auto op de bok staat en het wiel verwijderd is kan begonnen worden met het verwijderen van de aandrijfas. Voordat de aandrijfas verwijderd kan worden zal de ophanging op enkele plaatsen losgemaakt moeten worden. Het gaat hierbij om de volgende drie punten. De stuurstangkogel, onderste fuseepen, en de geborgde moer van de aandrijfas aan de kant van de remschijf. Als men daarna de onderste draagarm naar beneden duwt kan de aandrijfas aan de kant van de remschijf eruit getrokken worden. Het is handig de veerpoot naar de linker kant te duwen en tijdelijk vast te zetten.

Verwijderen aandrijfas en vervangen aandrijfashoes opel corsa:

aandrijfashoes opel corsa
Nu de ophanging los is en de aandrijfas vrij ligt kan deze verwijderd worden. Ondanks dat de auto scheef staat is het toch raadzaam een zeiltje en bak onder de te verwijderende as te plaatsen. Om eventuele eruit lopende olie op te vangen. Vervolgens is na een flinke ruk de aandrijfas uit de versnellingsbak te verwijderen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
aandrijfas keerring opel corsa
Nu de aandrijfas verwijderd is ziet men de kering die de versnellingsbak olie tegenhoud. Omdat deze na het demonteren en monteren van een aandrijfas vaak gaat lekken is het verstandig deze gelijktijdig te vervangen.
aandrijfas opel corsa
Als borgring NR 1 verwijderd is kan de as in tweeën worden gedeeld. Na het verwijderen van borgring NR 2 kan ook het bovenste gedeelte van de as verwijderd worden. Na het oude vet verwijderd te hebben kan de nieuwe hoes er op geschoven worden.
aandrijfashoes bak kant opel corsa
Er zijn twee mogelijkheden qua hoes die gebruikt kunnen worden. Het is zoals op de foto of zonder de rood omcirkelde verdikkingen. Dit is ook aan de aandrijfas zelf te zien.

Rechts van de foto het gedeelte wat als laatst verwijderd was. Als je goed kijkt zie je daar de borg veer los op liggen.
aandrijfashoes-set-opel-corsa
Compleet nieuw set Hoes met klemmen en homokineet vet.
nieuwe-aandrijfashoes
In omgekeerde volgorde monteren het vet erin spuiten en vervolgens de laatste klem plaatsen. Zorg dat aan de randen waar de klemmen op komen geen vet zit en dat het goed schoon is zodat de hoes er niet af kan schieten.

Opel Agila, Corsa, Nova, Combo, Viva, Chevette, Kadett, Astra, Ascona, Vectra, Signum, Magnum, Victor, VX, Rekord, Omega, Viscount, Admiral, A, B, C, D, Commodore, Diplomat, Kapitan, Senator, GT 1900, Tigra, Manta, Calibra, Speedster, VX220, Monza, eriva, Zafira, Sintra, Frontera, Antara, Monterey, Brava, Rascal, Blitz, Midi, Arena, Vivaro, Movano
onderdelen
aandrijfashoes
Verschil van materiaal in aandrijfashoezen: Wie wel eens een gevecht heeft gehad met een aandrijfashoes zal begrijpen waar dit verhaal over gaat. Een veel voorkomend probleem is dat de hoezen van de as van de voorwielaandrijving scheuren of los gaan zitten. Als dit niet gerepareerd wordt zal het homokineet vet uit de hoes slingeren, wat vaak.....Lees hier meer over verschil materiaal aandrijfashoezen.
homokineet
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale....... Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
auto veren
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat..... Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
stuur trilt
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers,  ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd..... Lees hier meer over ondersteltechniek.
stuurkogels
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan......Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
remmen auto
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
wilelager auto
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens.........Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes