Motorolie verversen en oliefilter vervangen:Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de motorolie van uw auto te verversen en eventueel het olie filter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieu straat kan afgeven.
oliefilters

Van links naar rechts: Metalen oliefilter, Oliefilter voor in behuizing, Oliefilter sleutel, Behuizing oliefilter

Hoe gaan we bij het verversen van de motorolie en het vervangen van de olie filter te werkt ?Laat voordat je de olie aftapt de motor eerst warmdraaien zodat bij het aftappen al het vuil word meegenomen. De aftap plug zit aan de onderkant van de motor in de carterpan gedraaid. Mogelijk is de onderkant afgedekt met een zwarte kunststof plaat die dan eerst verwijderd zal moeten worden. Er zijn erg veel soorten carter pluggen waarbij dan ook erg veel mogelijkheden zijn bij het gebruiken van gereedschap. Het komt voor dat er een speciale sleutel voor gebruikt moet worden. Maar over het algemeen is het een ring of inbussleutel. Zet nadat u de auto opgekrikt heeft voor de veiligheid een bokje onder de auto. Leg vervolgens een zeil onder de auto om eventuele spetters op te vangen. Men draait de aftapplug los, waarna deze verder met de hand losgedraaid kan worden, Daarbij pakt men een bak om de olie op te vangen. Mocht de auto te schuin staan, de auto even laten zaken zodat alle olie uit het carter loopt. Als de olie afgetapt is kan de plug na het eventueel omhoog krikken van de auto terug erin gedraaid worden. Let daarbij of de afdichting van de plug nog in goede staat is, dit kan een O ring zijn of een koperen ring. Over het algemeen zijn deze opnieuw te gebruiken. Draai de carterplug stevig vast (aanhaalkoppel) waarna we overgaan tot het vervangen van het olie filter. Er zijn twee soorten olie filters, de welbekende metalen olie filter en de losse filter die over het algemeen in een kunststof behuizing zit. De metalen olie filter word met de oliefilter sleutel losgedraaid en verwijderd de kunststof behuizing is mogelijk met de hand of ook met gereedschap te verwijderen. Omdat het zeil nog onder de auto ligt word de olie die eventueel gemorst word opgevangen. Plaats vervolgens de nieuwe oliefilter, maak alles goed schoon en vul via de vuldop boven op uw motor (kleppendeksel) De motor opnieuw met olie. Laat vervolgens de motor even lopen zodat ook het oliefilter opnieuw met olie gevuld wordt. Vervolgens wacht u een uurtje waarna u de olie nogmaals ter controle kan peilen. Op de peilstok staat duidelijk aangegeven wat het maximum is. Maar het is handiger dat u van tevoren weet hoeveel motorolie (incl filter) er in de motor van uw auto moet.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

De juiste motorolie gebruiken:Gebruik altijd de juist voorgeschreven motorolie. Vooral omdat hier de laatste jaren erg veel verschil in is gekomen. Dit komt met name door de smalle olie kanalen in het motorblok. Als u bij een automaterialen zaak olie haalt kunt u online kijken welke motorolie u moet gebruiken. U kunt uw kroon olie eventueel ook via Winparts online bestellen.
Wynn's super charge
motorolie
Soorten functies en peilen motorolie: Motorolie is een belangrijk aspect van het onderhoud van een auto. De prestaties en levensduur voor de motor zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering ervan. Het is dus zaak de juiste olie te gebruiken in een goede hoeveelheid. Dat er genoeg olie in het carter moet zitten weet iedereen wel (iedere verantwoorde autobezitter...... Lees hier meer over motorolie.
witte drap olie
Witte drap (sludge) onder vuldop motorolie: Vele autobezitters hebben tijdens het bijvullen van de motorolie wel eens witte troep (sludge) aan de onderkant van de olievuldop gezien. Dit roept nogal eens vraagtekens op. Zeker omdat het soms ook om een grote hoeveelheid kan gaan. Hierbij komt al snel de vraag of het niet ernstig is en er problemen.... Lees hier meer over Witte smurrie onder vuldop motorolie.
hoe zelf carter auto vervangen
Carterpan vervangen: Het vervangen van een carter zal per auto een klein verschil maken. Natuurlijk zal als eerste de motorolie moeten worden afgetapt. Om bij de bouten of moeren van het carter te komen zal er mogelijk eerst een kunststof afdekplaat verwijderd moeten worden. De carterpan zit met erg veel boutjes of moertjes vastgedraaid..... Lees hier meer over het vervangen van een carterpan.
 kwaliteitsverschil goedkope en dure motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen..... Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
cursus autokennis
Cursus of opleiding autotechniek: Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden bij het volgen van een opleiding of cursus autotechniek. Zo heb je de MBO en HBO beroepsgerichte autotechniek opleidingen, waarbij het dan in de meeste gevallen de bedoeling is in de autotechniek (automonteur) aan het werk te gaan. Maar ook voor mensen die als hobby aan hun eigen..... Lees hier meer over cursus autotechniek.
motorolie bijvullen en peilen
Motorolie controleren en zelf bijvullen: Motorolie controleren gebeurd bij de meeste auto’s door te peilen met de in het motorblok aanwezige peilstok. Het gedeelte waarmee de peilstok eruit getrokken wordt, is over het algemeen rood van kleur. Dit is gedaan zodat de locatie van peilstok gemakkelijk gevonden kan worden. Er zijn ook auto’s waarbij de motorolie.... Lees hier meer over motorolie bijvullen en peilen.
olielampje
Slechte motoroliedruk: Het door het motorblok pompen van de motorolie is vergelijkbaar met het door het menselijk lichaam pompen van bloed.Zoals bij het menselijk lichaam alle organen moet worden voorzien van bloed.  Moeten bij een motorblok alle draaiende onderdelen worden voorzien van motorolie. De oliepomp is hierbij.....Lees hier meer over het brandende olielampje en de oliedruk van de motor.
 autogereedschap specialgereedschap
Autogereedschap specialgereedschap: Bij het sleutelen aan de auto is net zoals bij elke andere klus het juiste gereedschap het halve werk. Bij bepaalde reparaties is het zelf zo dat er special gereedschap gebruikt dient te worden om een reparatie op de juiste manier uit te voeren . Denk daarbij aan het centreren van de koppeling of afstellen van een distributie aandrijving...... Bekijk hier een ruim aanbod aan autogereedschap.
oliekeerring
Oliekeerringen: en wat is de mogelijke oorzaak van lekkende oliekeerringen? Bij oliekeerringen gaat het om afdichting van draaiende en gelijk ook stilstaande onderdelen. Om elke as die vanuit het motorblok naar buiten komt bevind zich een afdichtings keerring. Zo wordt er voor het afdichten van een krukas of nokkenas ook gebruik gemaakt van een keerring.....Lees hier meer over lekkende oliekeerringen.
auto filters
Soorten filters auto: Er moet het een en ander gefilterd worden om de motor goed te laten functioneren  en onnodige slijtage tegen te gaan. Maar ook de lucht die de auto inkomt wordt gefilterd.  Rond de motor van de auto bevinden zich de meeste filters. Waar zitten deze filters en waar dienen ze voor?  We lopen in het kort door deze filters heen. Verder op de pagina.... Lees hier meer over alle filters in uw auto.
onderhoudsbeurt
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met  de auto en de weersbeïnvloeding  van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt  gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft.... Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
olielekkage
Olielekkage koelvloeistof lekkage: De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt die vervellende olievlekken onder de auto. Soms in de vorm van enkel e druppels maar soms ook erg extreem. Hoe nu vast te stellen waar de olie lekkage vandaan komt. Stel als eerste vast of het wel om een olie lekkage gaat en niet om koelvloeistof lekkage van het... Lees hier meer over Olielekkage koelvloeistof lekkage.
onderrhoud
Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet .u voor u zelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit... Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes