Antivries – Ruitensproeier - Antivries en koelvloeistof:


Als het koude weer nadert is het zaak de vorstbeschermende eigenschappen van het koelsysteem en ruitensproeier systeem te controleren. In de auto’s van de laatste jaren mogen niet meer alle soorten koelvloeistof gebruikt worden. Als er moet worden bijgevuld, gebruik dan de voor uw auto voorgeschreven koelvloeistof. Het mengen van verschillende soorten koelvloeistof en antivries kan namelijk schadelijke gevolgen hebben voor de motor van uw auto te denken aan loskomende oxidatie lagen die voor verstopping kunnen zorgen en wat uw waterpomp en koppakking op langere termijn ook niet ten goede komt.

Controleren tot hoeveel graden vorst uw auto beschermd is:


Als u niet zeker weet of de motor van uw auto voldoende beschermd is tegen de vorst kunt u de antivries / koelvloeistof zelf controleren. Dit doet u met behulp van een antivries meter. Het is heel eenvoudig u verwijderd de radiateur dop (pas op bij warme motor) en stopt het slangetje van de antivries meter in de vloeistof, men zuigt vloeistof op en kijkt op de schaal verdeling tot hoeveel graden vorst de motor beschermd is. Het voordeel is dat de antivriesmeter al voor enkele euro's te koop is.

Verschil in koelvloeistof: Welke (kleur) koelvloeistof gebruiken ?


Welke koelvloeistof moet er in mijn auto? Een veelgestelde vraag, Koelvloeistof kom je in allerlei kleuren tegen, met name rood,groen en blauw. Met deze kleuren wordt aangegeven voor welk type en bouwjaar auto deze geschikt is. Bij een automaterialen zaak of op deze pagina kunt u of kan men met behulp van uw kenteken, opzoeken welke koelvloeistof voor uw auto geschikt is. (Ververs het koelsysteem tijdig). Als u het koelsysteem ververst tap dan het koelsysteem volledig af vul deze met water, laat de motor warm lopen totdat de thermostaat opengaat, (het water zakt) tap vervolgens opnieuw het koelsysteem af. Vervolgens vul je het koelsysteem met de juiste koelvloeistof. Laat de motor warm lopen totdat opnieuw de thermostaat open gaat en vul het koelsysteem tot het juiste niveau bij.

Samenstelling Koelvloeistof:


Koelvloeistof is samengesteld uit een 50/50 mengsel van water, antivries en additieven. Omdat het antivriespakket bestaat uit (ongeveer) 92% glycol, 5% additieven en 3% water, bestaat 100% koelvloeistof uit 51,5% water, 46% glycol en 2,5% additieven. Het water moet aan een aantal eisen voldoen om geschikt te zijn als koelwater. De zuurgraad, de hardheid, en de hoeveelheden sulfaten, chloor en andere ongewenste stoffen moeten binnen bepaalde grenzen vallen.

In de oudere auto’s word nog vaak antivries gebruikt dit is een homogeen stabiel product op basis van mono-ethleenglycol. Het is samengesteld volgens voorschriften van Europese automobielfabrikanten.Antivries bevat additieven die bescherming bieden tegen corrosie en schuimvorming. Door de hoge reserve alkaliniteit wordt het koelsysteem zeer langdurig afdoende tegen roest beschermd.Antivries is volkomen veilig voor rubbers, kunststoffen, metalen en aluminium of legeringen hiervan.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Samenstelling Antivries:


 • Antivries / 1 deel
 • Water / 1 deel
 • Beschermt tot -36°C

 • Antivries / 2 delen
 • Water / 3 delen
 • Beschermt tot -25°C

 • Antivries / 1 deel
 • Water / 2 delen
 • Beschermt tot -17°C
  antivries meter

  Ruitensproeier antivries:


  Zorg dat u het ruitensproeierreservoir in de wintermaanden aanvult met ruitensproeier antivries. Ruitensproeier antivries voorkomt bevriezing van het ruitensproeier reservoir en dus ook de leidingen naar de sproeiers. Lichte ijsaanslag op de autoruiten verdwijnt snel door ruitensproeier antivries. Ook wordt de autoruit gereinigd van vet en pekelaanslag. Over het algemeen Beschermt de ruitensproeier antivries tot -50 graden.

  Zelf ruitensproeier antivries maken:


  U kunt zelf antivries voor de ruitensproeier van uw auto maken. Meng hiervoor een liter brandspiritus (ethylalcohol) met een kopje water en twee eetlepels afwasmiddel. Dit mengsel blijft vloeibaar tot een temperatuur van -37 graden.

  onderdelen

  winter check
  Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiingmiddelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
  autoweetjes
  Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het olie peilen van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
  ruitenwisser
  Ruitenwissers: Goed zicht begint met een schone ruit. Daarom is de conditie van de ruitenwissers van groot belang. Om goed zicht, ook bij slecht weer, te garanderen, is het verstandig om uw ruitenwissers regelmatig te controleren en bij slijtage te vervangen. Bosch is één van de grootste producenten van ruitenwissers en wisarmen op wereldvlak. De producten worden geleverd.... Lees hier meer over ruitenwissers.
  koelsysteem
  Informatie Koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt.....Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
  waterpomp auto
  Waterpomp vervangen: bij de meeste mensen wel bekend dat deze aanwezig is bij een door vloeistof gekoelde motor. De enigste functie van de waterpomp is dan ook het rond pompen van het koelwater of ter wel koelvloeistof/antivries door het koelsysteem. Het koelsysteem bestaat hoofdzakelijk uit de ruimte tussen cilinders en buitenkant motorblok de.......Lees hier meer over waterpomp vervangen.
  olielekkage
  Olielekkage koelvloeistof lekkage: De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt die vervellende olievlekken onder de auto. Soms in de vorm van enkel e druppels maar soms ook erg extreem. Hoe nu vast te stellen waar de olie lekkage vandaan komt. Stel als eerste vast of het wel om een olie lekkage gaat en niet om koelvloeistof lekkage van het... Lees hier meer over Olielekkage koelvloeistof lekkage.
  sneeuwkettingen
  Sneeuwkettingen spikes autosock: Ga je op wintersport met de auto, is het dan wel of niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben? kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot.... Lees hier meer over sneeuwkettingen - spikes en autosock.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes