Antivries – Ruitensproeier - Antivries en koelvloeistof

Als het koude weer nadert is het zaak de vorst beschermende eigenschappen van het koelsysteem en ruitensproeier systeem te controleren. In de auto’s van de laatste jaren mogen niet meer alle soorten koelvloeistof gebruikt worden. Als er moet worden bijgevuld, gebruik dan de voor uw auto voorgeschreven koelvloeistof. Het mengen van verschillende soorten koelvloeistof en antivries kan namelijk schadelijke gevolgen hebben voor de motor van uw auto te denken aan loskomende oxidatie lagen die voor verstopping kunnen zorgen en wat uw waterpomp en koppakking op langere termijn ook niet ten goede komt.

Controleren tot hoeveel graden vorst uw auto beschermd is

Als u niet zeker weet of de motor van uw auto voldoende beschermd is tegen de vorst kunt u de antivries / koelvloeistof zelf controleren. Dit doet u met behulp van een antivries meter. Het is heel eenvoudig u verwijdert de radiateurdop (pas op bij warme motor) en stopt het slangetje van de antivries meter in de vloeistof, men zuigt vloeistof op en kijkt op de schaalverdeling tot hoeveel graden vorst de motor beschermd is. Het voordeel is dat de antivriesmeter al voor enkele euro’s te koop is.

Verschil in koelvloeistof: Welke (kleur) koelvloeistof gebruiken?

Welke koelvloeistof moet er in mijn auto? Een veelgestelde vraag, Koelvloeistof kom je in allerlei kleuren tegen, met name rood,groen en blauw. Met deze kleuren wordt aangegeven voor welk type en bouwjaar auto deze geschikt is. Bij een automaterialen zaak of op deze pagina kunt u of kan men met behulp van uw kenteken, opzoeken welke koelvloeistof voor uw auto geschikt is. (Ververs het koelsysteem tijdig). Als u het koelsysteem ververst tap dan het koelsysteem volledig af vul deze met water, laat de motor warm lopen totdat de thermostaat open gaat, (het water zakt) tap vervolgens opnieuw het koelsysteem af. Vervolgens vul je het koelsysteem met de juiste koelvloeistof. Laat de motor warm lopen totdat opnieuw de thermostaat open gaat en vul het koelsysteem tot het juiste niveau bij.

Samenstelling Koelvloeistof

Koelvloeistof is samengesteld uit een 50/50 mengsel van water, antivries en additieven. Omdat het antivries pakket bestaat uit (ongeveer) 92% glycol, 5% additieven en 3% water, bestaat 100% koelvloeistof uit 51,5% water, 46% glycol en 2,5% additieven. Het water moet aan een aantal eisen voldoen om geschikt te zijn als koelwater. De zuurgraad, de hardheid, en de hoeveelheden sulfaten, chloor en andere ongewenste stoffen moeten binnen bepaalde grenzen vallen.

In de oudere auto’s wordt nog vaak antivries gebruikt dit is een homogeen stabiel product op basis van mono-ethyleenglycol. Het is samengesteld volgens voorschriften van Europese automobielfabrikanten.Antivries bevat additieven die bescherming bieden tegen corrosie en schuimvorming. Door de hoge reserve alkaliniteit wordt het koelsysteem zeer langdurig afdoende tegen roest beschermd.Antivries is volkomen veilig voor rubbers, kunststoffen, metalen en aluminium of legeringen hiervan.

antivries-meter

Samenstelling Antivries

  • Antivries / 1 deel
  • Water / 1 deel

Beschermt tot -36°C

  • Antivries / 2 delen
  • Water / 3 delen

Beschermt tot -25°C

  • Antivries / 1 deel**
  • Water / 2 delen

Beschermt tot -17°C

Ruitensproeier antivries

Zorg dat u het ruitensproeierreservoir in de wintermaanden aanvult met ruitensproeier antivries. Ruitensproeier antivries voorkomt bevriezing van het ruitensproeier reservoir en dus ook de leidingen naar de sproeiers. Lichte ijsaanslag op de autoruiten verdwijnt snel door ruitensproeier antivries. Ook wordt de autoruit gereinigd van vet en pekelaanslag. Over het algemeen Beschermt de ruitensproeier antivries tot -50 graden.

Zelf ruitensproeier antivries maken

U kunt zelf antivries voor de ruitensproeier van uw auto maken. Meng hiervoor een liter brandspiritus (ethylalcohol) met een kopje water en twee eetlepels afwasmiddel. Dit mengsel blijft vloeibaar tot een temperatuur van -37 graden.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Koelsysteem
Informatie koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
Weetjes automobilist
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
oldtimer aanschaffen
Een oldtimer aanschaffen: Doen of niet? Vrijwel iedereen heeft een mening over oldtimers; sommige mensen vinden oldtimers het einde en zien het zelfs als statussymbool, anderen vinden het helemaal niks en zij kiezen liever .voor een moderne auto. Maar welke punten moet je in overweging nemen bij de keuze voor een oldtimer? Het is een feit dat oldtimers Lees hier meer over aanschaf oldtimer.
beslagen autoruit
Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert. Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht Lees hier meer over beslagen autoramen.
cabriokap
Onderhoud cabriokap: Het goed schoonmaken en schoonhouden van een cabriokap zorgt buiten dat het mooier oogt ook voor een langere levensduur van de cabriokap. Bij het schoonmaken van de achterruit hebben we de glazen en de kunststof (plastic) achterruit. De plastic achterruit is prima te reinigen met een sopje wel is het verstandig om zoals bij het wassen van een auto Lees hier meer over onderhoud cabriokap.
olieverbruik
Hoog olieverbruik en mogelijke oplossing: U heeft geconstateerd dat het olieniveau van de motor van uw auto ver beneden peil staat. Alvorens er allerlei acties worden ondernomen is het verstandig eerst in kaart te brengen hoeveel olie de motor van uw auto daadwerkelijk verbruikt en of het olieverbruik acceptabel is. Dit kunt u doen door het Lees hier meer over mogelijke oorzaak overmatig olieverbruik.
wit zwarte uitlaatgassen
Mogelijke oorzaak zwarte - witte uitlaatgassen: Bij zwarte rook uit de uitlaat van de auto moet men al snel denken aan problemen met het brandstof systeem. Bij het brandstofsysteem denken we niet gelijk aan alleen de brandstof toevoer zoals een mogelijk probleem met de brandstofinspuitpomp of inspuiting zelf, maar ook waar deze mee Lees hier meer over mogelijke oorzaak zwart witte uitlaatgassen auto.
olie vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl