Mogelijke oorzaak zwarte, witte of blauwe uitlaatgassen

Zwarte uitlaat dampen: Bij zwarte rook uit de uitlaat van de auto moet men al snel denken aan problemen met het brandstof systeem. Bij het brandstofsysteem denken we niet gelijk aan alleen de brandstof toevoer zoals een mogelijk probleem met de brandstofinspuitpomp of inspuiting zelf, maar ook waar deze mee samen gaat. Zo kunnen er ook problemen zijn met de toevoer van lucht. Bij te weinig luchttoevoer zal door een slecht benzine lucht mengsel de verbranding niet optimaal zijn, wat vervolgens weer zwarte rook kan veroorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan problemen met de luchtmassameter , luchtinlaat sensor of een slecht werkende temperatuursensor die mede bepalend zijn voor de hoeveelheid inlaatlucht. Indien aanwezig kan de oorzaak ook bij de turbocompressor liggen. Voorbeelden hiervan zijn problemen met de vuldrukregelklep of druksensor. Uit bovenstaande kunt u concluderen dat bij de modernere auto’s het zoeken van de oorzaak er niet gemakkelijker op is geworden.

Probleem - Oorzaak zwarte uitstoot traceren met diagnose apparatuur

Bij het vinden van de oorzaak is er bij de auto van tegenwoordig dan ook al snel hulp nodig van diagnose apparatuur. Zodat men door middel van uitlezen de vinger sneller achter het probleem kan krijgen. Het uitlezen van de opgeslagen storingsdata gebeurd via de ECU (computer) die door middel van een OBD stekker aan de diagnose apparatuur gekoppeld moet worden.

Oorzaak Wit/blauwe uitlaatgassen

Bij echt dikke witte rook denkt men al snel aan een lekke koppakking. Zodra er koelwater in een hete cilinder terecht komt zal dit herkenbaar zijn aan erg wit uitziende rook (stoom). De hoeveelheid van de witte rook is afhankelijk van de grote van de beschadigde koppakking. Witte rook kan ook een eenvoudige oorzaak hebben zoals veel achtergebleven vocht in de uitlaat. Dit gebeurd als er veel korte afstanden gereden worden, waardoor de uitlaat niet goed op temperatuur kan komen. Met name bij koud weer zal er dan meer witte rook zichtbaar zijn.

Bij wit/blauwe rook kan de oorzaak gezocht worden bij bijvoorbeeld een versleten motor. De olieschraapveren laten daarbij te veel olie door naar de verbrandingsruimte van de motor en is er meer olieverbruik door de motor. In dit geval zullen bij een benzine motor de bougies vaak vettig uitslaan. Door met de hand door de blauw/witte rook te gaan zal deze wellicht vettig aanvoelen.

Een andere manier om olieverbruik te testen is op de snelweg een korte tijd het gas los te laten om daarna vervolgens weer vol in te trappen. Als er een wit/blauwe pluim uit de uitlaat komt is dit een indicatie dat er te veel motorolie op een of meerdere zuigers aanwezig is. Andere mogelijke oorzaken van wit/blauwe uitstoot zijn olielekkage bij het inlaatsysteem of een slechte timing van de brandstof inspuitpomp. Omdat ook bij wit/blauwe uitstoot meerdere oorzaken mogelijk zijn is het handig om net zoals bij een uitstoot van zwarte rook eerst de ECU (computer) uit te lezen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

ontwikkeling verbrandingsmotor
Ontwikkeling - verbrandingsmotor: Al reeds in het begin van 1800 experimenteren verschillende mensen met een verbrandingsmotor die op een gas/luchtmengsel liep. Hiervoor had men voertuigen die werkten op stoomkracht. Verbrandingsmotor die uitgevonden is door Rivaz (1752-1828). Maar het idee voor dit type motor werd bedacht in 1673 door Huygens Lees hier meer over ontwikkeling verbrandingsmotor.
JTD Turbo
JTD Turbo's: De turbocompressor is al jarenlang gemeengoed op een dieselmotor. Goed beschouwd is het de enige mogelijkheid om een dieselmotor voldoende prestaties mee te geven. De reden hiervoor is dat een dieselmotor een relatief langzaam draaiende motor is. Dit heeft alles te maken met het feit dat het verbrandingsproces van een diesel veel langzamer Lees hier meer over JTD Turbo's.
Inleren inlezen gasklephuis
Inleren - inlezen sensor gasklephuis: Langs het uitlezen van auto elektronica kunnen we ook te maken hebben met het inlezen van elektronische onderdelen. Bij het uitlezen wordt er door het aansluiten van de OBD stekker, via de ECU (Electronic Control Unit) naar alle opgeslagen foutcodes van de elektronica gekeken. Het inlezen van elektronische onderdelen Lees hier meer over inlezen sensor gasklephuis.
lambdasonde
Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen. De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem. De computer Lees hier meer over werking lambdasonde.
Werking dieselmotor
Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk Lees hier meer over Werking dieselmotor..
koppakking vervangen
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer Lees hier meer over vervangen koppakking.
Stationair toerental
Stationair toerental afstellen: Een te laag of te hoog toerental bij de motor van de auto is voor heel veel bestuurder herkenbaar. Vooral een te laag toerental kan als erg vervelend worden ervaren. Met name bij het afremmen heeft de motor dan de neiging om af te slaan. Bij een goedlopende op bedrijfstemperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair Lees hier meer over afstellen stationair toerental.
Werking katalysator
Werking Katalysator: De katalysator bevindt zich voor in het uitlaatsysteem, vlak na de motor, onder de auto. Deze verwijderd de schadelijke en giftige gassen uit de uitlaatgassen. De katalysator bestaat eigenlijk uit twee soorten katalysatoren. De reductie - katalysator en de oxidatiekatalysator. Voor we beginnen met het uitleggen van de werking moet je weten dat in de Lees hier meer over werking katalysator.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl