Distributieriem en het zelf vervangen van de distributieriem:
De distributieriem is de aandrijving tussen krukas en nokkenas of nokkenassen. De distributieriem zorgt ervoor dat de zuigers en de kleppen steeds op de juiste positie staan. Bij een diesel wordt daarin ook het tijdstip van de brandstofpomp meegenomen.
Vervangen distributieriem:
Omdat een distributieriem door belasting en weersinvloeden veel te verduren heeft, moet deze tussentijds preventief vervangen worden. Omdat de waterpomp zich over het algemeen in de buurt van de distributieriem bevindt moet ook bij een lekkage aan de waterpomp de distributieriem vervangen worden. Dit komt omdat de distributieriem dan door het koelwater is aangetast en in kwaliteit afneemt. Daarnaast moet in de meeste gevallen alles rondom de distributieriem verwijderd worden om bij de waterpomp te komen. Het is daardoor het meest handig ook gelijk de distributieriem te vervangen. Dit is overigens ook omgekeerd van toepassing. Als de distributieriem vervangen wordt vervangt men omdat alles toch al gedemonteerd is ook gelijk de waterpomp. Hiermee voorkom je dat het geheel in korte tijd twee keer gedemonteerd dient te worden.
Zelf distributieriem vervangen
Zelf de distributieriem vervangen is geen klus die iedereen zomaar even kan uitvoeren. Je zult sleutel ervaring en technische inzicht moeten hebben om de klus te kunnen klaren. Wat de moeilijkheidsgraad betreft, is deze erg afhankelijk om wat voor auto het gaat. Zo hebben we motoren waarbij de distributieriem heel erg toegankelijk is en er bijvoorbeeld maar 1 nokkenas, 1 span en looprol aanwezig is. Maar we hebben ook motoren waarbij er veel meer gedemonteerd dient te worden en er twee nokkenassen en meerdere looprollen aanwezig zijn. Bij een diesel komt daar ook nog de afstelling van de brandstofpomp bij. Bij het vervangen van een distributieriem moeten tevens de aanwezige spanrol, begeleider en looprollen worden vervangen.
Afstelling distributieriem
Zoals eerder aangegeven is het heel erg belangrijk dat de distributieriem op de juiste manier en op het juiste tijdstip wordt gemonteerd. De afstelling van de distributieriem is voor elke auto verschillend. Elke motor kent dan ook een ander tijdstip van afstelling. Het tijdstip staat op een positie van de krukas en nokkenassen of wordt door middel van blokkeerpennen vastgezet. Bij een diesel zal er ook voor de brandstofpomp een tijdstip moeten worden ingesteld. In veel gevallen kan een distributieriem alleen met speciaal gereedschap op tijd worden gezet. Bij eenvoudige motoren lukt het vaak ook zonder speciaal gereedschap. Werk hoe dan ook secuur en zorg ervoor dat tijdens de montage de riem niet beschadigd. Zorg er ook voor dat de riem na montage de juiste spanning heeft. Een tip is, na de montage de motor twee keer handmatig rond te draaien om zo te controleren of de kleppen de zuigers niet zullen raken.
Bij alle modellen type auto’s is het moment van controleren of vervangen van de distributieriem dus anders. De autofabrikant geeft voor elk type auto en motorblok een andere interval aan. Ook is het mogelijk dat uw auto dus geen distributieriem maar een distributieketting heeft. U wilt weten of uw auto een distributieriem of een distributieketting heeft? of u wilt weten bij welke kilometerstand de distributieriem van uw auto vervangen dient te worden. Stel uw vraag dan via autoweetjes.com. Wel vragen wij voor het beantwoorden van uw vraag een kleine bijdrage. Klik hier voor de werkwijze opvragen technische gegevens.
Onderwerp gerelateerde artikelen








Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!
OBDwarenhuis.nl