Kentekencheck
cursus autotechniek

Uitstel vervangen distributieriem – distributieketting:


U weet niet zeker of de distributieriem van uw auto aan vervanging toe is, en stelt het laten controleren of het navragen van de vervangingsinterval steeds uit. Een andere reden om het vervangen van de distributieriem uit te stellen is bijvoorbeeld dat u op het moment niet de financiële middelen heeft om de reparatie uit te laten voeren. Het kan natuurlijk ook zijn dat het onbewust gebeurd, omdat u geen idee heeft wanneer de distributieriem vervangen dient te worden en er niemand is die u er op attendeert.


Ondanks dat een distributieketting geen vervangingsinterval heeft kan ook deze aan vervanging toe zijn. Als je bij een auto waarbij de verbinding tussen krukas en nokkenas(sen) met een ketting is gefabriceerd tijdens het starten een kort ratelend geluid hoort, is hoogstwaarschijnlijk de kettingspanner erg slecht. Doordat de kettingspanner versleten is, zal met name tijdens het starten de distributieketting gaan klapperen waardoor deze steeds verder zal oprekken. Het vervangen van een distributieketting is de laatste jaren erg toegenomen. De reden daarbij is dat de distributiekettingen in vergelijking met vroeger vaak uit een enkele i.p.v. een dubbele ketting bestaat. De distributieketting is daardoor minder sterk. Hiermee worden o.a. de kosten van de autofabrikant gedrukt. Bij de auto’s van tegenwoordig komen er ook steeds meer technische snufjes, dus ook onderdelen onder de motorkap. Hierdoor zal het geheel steeds compacter moeten worden ingericht.
Bij auto’s van vroeger zagen we de distributieketting spanner nog buiten het motorblok waardoor deze bij een ratelend geluid nog verstelbaar was. De kettingspanner van nu is hydraulische en alleen bereikbaar door eerst alle onderdelen rondom de distributieketting te demonteren.


Belangrijke punten bij vervangingsinterval distributieriem:


Neem buiten de aangegeven vervangingsinterval ook onderstaande punten in acht.

 • Is het de originele distributieriem?

 • Wanneer is de distributieriem voor het laatst vervangen, en is dit bij de juiste kilometerstand gebeurd?

 • Is de auto onder zware omstandigheden gebruikt, waardoor een kortere tussentijdse vervanging misschien verstandiger is.

 • Kunt u bij controle van de distributieriem er vanuit gaan dat deze in een dermate goede conditie is zodat hij voor de volgende interval niet zal breken.

 • Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
  onderdelen

  Uitstel vervangen distributieriem - distributieketting mogelijk nare gevolgen:


  Ter info: Of de verbinding tussen krukas en nokkenas(sen) nu via een distributieriem of distributieketting gebeurd. In beide gevallen zal de timing perfect afgesteld moeten staan. Bij het verloop van de timing zullen de kleppen de zuigers aanraken met een flinke motorschade als gevolg.

  Als u het vervangen van de distributieriem of distributieketting uitstelt kan dit dus ernstige gevolgen voor de motor hebben. Als een distributieriem slecht wordt kan deze spontaan knappen of dat er bijvoorbeeld een aantal tandjes van riem afgerukt worden. Ook een ratelende distributieketting houd het niet eeuwig vol en zal na verloop van tijd breken of over een aantal tanden van de distributietandwielen verspringen.

  Welke kwaliteit en type distributieriem – distributieketting moet ik gebruiken?


  Een distributieriem-ketting is per merk-type auto verschillend. Bij een auto met een zware motor en sterke trekkracht zal een zwaarder uitgevoerde distributieriem – distributieketting aanwezig zijn. Via het kenteken van de auto wordt duidelijk welke distributieriem of ketting er gemonteerd dient te worden. Als de distributieriem-ketting vervangen wordt, zal de nieuwe distributieriem-ketting waarschijnlijk van minder goede kwaliteit zijn dan de originele riem of ketting. Wel moeten deze natuurlijk aan alle eisen voldoen. In het geval van een distributieriem is het zeker verstandig de vervangingsinterval dan nog serieuzer te nemen.

  Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check ?


 • Het schadeverleden : heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.

 • De kilometerstand : klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?

 • Het aantal vorige eigenaren : hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?

 • De waarde : wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.

 • auto geschiedenis


  distributieriem
  Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als.....Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
  interval kilometerstand
  Bij welke kilometerstand moet de distributieriem vervangen worden: De veelgestelde vraag onder automobilisten is, bij welke kilometerstand moet de distributieriem van mijn auto vervangen worden? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. Bij elk model / type auto is het moment van controleren of vervangen van de..... Lees hier meer over interval distributieriem vervangen en distributieketting.

  klepstoters
  Hydraulische klepstoters: De in en uitlaatkleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters  ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas......Lees hier meer over hydraulische klepstoters.

  distributieketting
  Distributieketting: in het kort de functie en werking van de distributieketting. De functie van de distributieketting is zoals ook bij de distributieriem het aandrijven van de nokkenas of nokkenassen, die vervolgens de in en uitlaatkleppen weer bedienen. De distributieketting is een enkele of dubbele ketting die loopt over het tandwiel van de krukas en over het..... Lees hier meer over de distributieketting en werking daarvan.

  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  uitleg distributieriem
  Wat is beter een distributieriem of een distributieketting: Een distributieriem en distributieketting hebben dezelfde functie. Er zit dus of een distributieriem of een distributieketting  in de motor van uw auto.  Deze riem of ketting drijft via de krukas de nokkenas of nokkenassen aan die vervolgens weer de in en uitlaat kleppen bedienen. De distributie aandrijving....... Lees hier meer over distributieriem en distributieketting.

  kosten distributieriem distributieketting vervangen
  Kosten distributieriem of distributieketting vervangen: De kosten zullen zoals bij elke auto reparatie bestaan uit de onderdelen, materialen en het aantal uren die de reparatie in beslag nemen. Als men zelf de reparatie kan uitvoeren zal er ook voldoende kennis aanwezig zijn om de kosten van de onderdelen en..... Lees hier meer over reparatie kosten distributieriem of distributieketting vervangen.
  prijsverschil olie en vloeistoffen
  Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
  kleppen cilinderkop
  Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd......Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.

  koppakking
  Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.

  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  multiriem
  De mulitiriem: wat in principe de vervanger van de welbekende V snaar is, die voorkomt bij de oudere auto's, de v snaar drijft meestal enkel de dynamo en de waterpomp aan later werd daar ook de stuurbekrachtiging aan toegevoegd. bij de nieuwere auto's is daar vaak ook weer de Airco pomp bij gekomen en is men later overgegaan op de multiriem. Deze riem ligt......Lees meer over uitleg multiriem.

  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes