RDW over APK – herkeuring APK – afkeur APK

De APK-keuring is een jaarlijkse keuring die wettelijk verplicht is voor alle personenauto’s en bedrijfsvoertuigen. De APK is een momentopname van de technische staat waarin het voertuig op de dag van de keuring verkeerd. Lichte voertuigen die rijden op benzine of elektrische aangedreven worden moeten vanaf vier jaar na toelating op de weg elk jaar APK gekeurd worden. Vervolgens na twee jaar en uiteindelijk elk daaropvolgend jaar. Als de auto op diesel of LPG rijd, moet de auto vanwege de verkeersveiligheid en het milieu drie jaar na toelating APK gekeurd worden. Gevolgd door elk daaropvolgend jaar. Lichte voertuigen zijn personenauto’s of bedrijfsauto’s die beladen niet zwaarder mogen zijn dan 3500 kg. Een uitzondering is er voor taxi’s en ambulances. Deze moeten na een jaar gekeurd worden.

Wanneer moet de auto APK gekeurd zijn?

U mag de auto al twee maanden voor de keuringsdatum laten keuren, waarbij na goedkeuring de oorspronkelijke datum met 12 maanden wordt verlengd. Als u de auto nog voor de twee maanden van de vastgestelde datum laat keuren krijgt de auto een nieuwe APK verval datum. Of de auto op tijd is goedgekeurd controleert de RDW aan de hand van het keuringsregister. Wanneer de auto niet of te laat APK gekeurd is, riskeert u een boete.

Het APK keuringsrapport

Na de APK -keuring ontvangt u een keuringsrapport waarop de uitkomst van de APK is vastgelegd. Op dit rapport worden de eventuele reparatie en afkeurpunten aangegeven. Daarnaast kan de keurmeester ook adviespunten noteren. Adviespunten zijn door de keurmeester geconstateerde afwijkingen die niet direct tot afkeuring van het voertuig leiden maar wel binnen afzienbare tijd moeten worden hersteld. Let er op dat u altijd een keuringsrapport ontvangt.

Wie controleert of de APK – keuring goed wordt uitgevoerd?

De RDW controleert met steekproeven of de APK keuring goed wordt uitgevoerd. Ten minste 3% van alle gekeurde voertuigen wordt aangewezen voor een steekproef. Per jaar controleert de RDW met deze steekproeven circa 200.000 voertuigen. Deze steekproef kan zowel bij goedkeuring als afkeuring van het voertuig plaatsvinden. Elk voertuig dat voor een steekproef aangewezen wordt, moet na het afmelden van de keuring maximaal anderhalf uur, plus de tijd die voor het uitvoeren van de steekproef nodig is, beschikbaar blijven op de plaats van de keuring. Medewerking aan een steekproef is verplicht. Als u het voertuig voortijdig meeneemt, ontvangt u geen keuringsrapport en wordt een eventuele goedkeuring ingetrokken.

Niet eens met het resultaat van de APK keuring

Wanneer u het niet eens bent met de uitslag van de APK keuring, kunt u een herkeuring door de RDW aanvragen. Dit kan zowel bij een afkeuring als bij een goedkeuring. Voor de behandeling van een aanvraag rekent de RDW het daarvoor vastgestelde tarief. Als bij de herkeuring blijkt dat uw voertuig inderdaad onterecht is goed of afgekeurd. Ontvangt u het daarvoor betaalde bedrag van de RDW terug. Denk er wel om dat u altijd een keuringsrapport nodig heeft voor een goedkeuring. Vraag daar dan ook om bij de APK keuring. Als u het niet eens bent met de afkeuring van uw voertuig, dan moet u direct na de keuring bij de RDW een herkeuring aanvragen. De herkeuring vindt dan nog op dezelfde dag plaats. Denk er wel om dat de auto tussentijds niet verplaatst mag worden en dat er intussen geen reparaties verricht mogen worden. Tegen de APK goedkeuring van uw voertuig kunt u ook bezwaar maken. Dit is mogelijk in de hele periode dat het keuringsbewijs geldig is. Bedenk wel dat het niet eenvoudig is om pas (veel) later vast te stellen of het voertuig wel of niet aan de gestelde eisen voldeed op het moment van de oorspronkelijke keuring.

Onderwerp gerelateerde artikelen

zelf sleutelen
Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet u voor uzelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
antivries
Ruitensproeier antivries koelvloeistof: Als het koude weer nadert is het zaak de vorst beschermende eigenschappen van het koelsysteem en ruitensproeier systeem te controleren. In de auto’s van de laatste jaren mogen niet meer alle soorten koelvloeistof gebruikt worden. Als er moet worden bijgevuld, gebruik dan de voor uw auto voorgeschreven Lees hier meer over antivries en ruitensproeier antivries.
kilometerstand distributieriem
Bij welke kilometerstand moet de distributieriem vervangen worden: De veelgestelde vraag onder automobilisten is, bij welke kilometerstand moet de distributieriem van mijn auto vervangen worden? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. Bij elk model / type auto is het moment van controleren of vervangen van de Lees hier meer over interval distributieriem vervangen en distributieketting.
Koelsysteem
Informatie koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
Onderhoud Remmen
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
uitleg auto accu
Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij Lees meer over uitleg accu.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl