APK-handleiding

Maak je auto klaar voor de Algemene Periodieke Keuring (APK) met deze APK-handleiding, waarin APK-keurmeesters van 24 gerenommeerde garages uit heel Nederland de meest voorkomende problemen aangeven. De top 6 wordt hier gepresenteerd, en daarvan beschrijven we de onderdelen die het meest worden afgekeurd en wat je eventueel zelf kunt doen- al is het maar het kopen van onderdelen!

  1. Banden

Klapper bij de APK, met 87,5%, zijn problemen met de autobanden

Nieuwe autobanden hebben een profieldiepte van 8-9 mmen bij de APK mogen ze niet.

minder dan 1,6 mm profiel hebben. Houdt in de gaten of je banden ongelijk slijten aan de binnen- of buitenkant van de autoband, wat aangeeft dat je de banden moet laten uitlijnen.

Scheuren zijn ook een reden voor afkeur; ze worden veroorzaakt door ouderdom of het wisselende weer, maar ook door een lage bandenspanning. Erg zachte banden (-1,5 bar) kunnen oververhit raken, wat een klapband tot gevolg heeft. Volgens de ANWB rijdt 60%" van de auto’s met een verkeerde bandenspanning, dus het loont de moeite je autobanden maandelijks op de juiste spanning te controleren zoals beschreven in de handleiding.

Uitstulpingen, veroorzaakt door veel tegen de stoep of in gaten te rijden, kun je makkelijk zien door de auto op te krikken en het wiel rond te draaien; eventuele bulten zullen je snel opvallen.

banden-check

  1. Remmen

Bij 79% van de afkeuringen worden problemen geconstateerd aan de remslangen, -blokken en –leidingen Als de hele auto schudt bij het remmen dan zijn er waarschijnlijk problemen met de achterremmen. Als het de voorremmen zijn dan voel je dat vooral aan het stuur. Als de schijven wat krom zijn door leeftijd dan moeten ze vervangen worden.

Weinig weerstand van het rempedaal duidt op een zeer ernstig probleem. Als je het gevoel hebt dat het rempedaal te weinig weerstand geeft, naar de vloer zakt zonder of met weinig weerstand, en blijft zakken als je niet pompt, rijdt dan niet verder! Controleer of het niveau van remvloeistof voldoende is, als er een lekkage is dan moeten leidingen en/ of het vloeistofreservoir vervangen worden. Wat ook veel voorkomt is dat de auto naar één kant trekt tijdens het remmen wat duidt op een bevroren remklauw.

  1. Stuurdelen

Als je aan het stuur draait en de besturing lijkt te slippen of maakt lawaai dan kan dit duiden op weinig stuurvloeistof, een losse stuurpompriem of beschadigde onderdelen in het stuurhuis. Als het draaien aan het stuur veel moeite kost kan dit veroorzaakt worden door een defecte stuurbekrachtigingspomp, een lekkend stuurhuis of onjuiste stuurbekrachtigingsvloeistof. Als het sturen zo moeilijk gaat dat de auto begint de “zwalken” moet je de auto meteen aan de kant zetten.

Stuurdelen

  1. Verlichting

In 67% van de afkeur was slechte verlichting de reden, meestal door verkeerde of verkeerd afgestelde koplampen De afstelling controleer je door de auto 10 meter van een muur te parkeren waar je een papier op 80 centimeter hoogte hebt geplakt. Schakel de dimlichten in en stel de koplampen af totdat ze op het papier schijnen. Controleer vervolgens alle lampen; als er meerdere niet werken dan begin je met het controleren van de stoppendoos. In de handleiding staat welke stoppen welke lampen beveiligen.

Als je het probleem hebt geïsoleerd tot één lamp, inspecteer je eerst de fitting van de lamp op problemen met de bevestiging en/ of corrosie. Vervolgens haal je de lamp uit de fitting en vervang deze met een identieke lamp volgens instructievideo’s zoals te vinden op Youtube Als deze eenvoudige inspectie niet werkt, dan kan er een probleem in de kabelboom zijn, en dit kan je beter overlaten aan de specialisten.

  1. Vering

Het veersysteem van een auto bestaat uit veren en schokdempers, en hoewel het lang meegaat, kan door slecht wegdek of rijgedrag de levensduur verkort worden.

Als je lawaai hoort wanneer je over drempels, spoorwegen of gaten rijdt dan kan dat betekent dat je vering beschadigd is, want die vangt de schokken op. Als de auto vlak staat kun je meten in welke hoek hij wat lager staat wat op een beschadigde veer kan duiden. De schokdempers dempen de vering. Als die versleten zijn kunnen ze zichtbaar gaan lekken, of de auto bonkt enkele malen na als je hem naar beneden duwt. Schokdempers moeten per set (rechts of links) vervangen worden.

vering-uitlaat

De uitlaat moet de geluids-en stankoverlast van een auto verminderen. Een veel voorkomend probleem bij de uitlaat is de einddemper - hier treedt corrosie als eerste op waardoor je automotor veel lawaai begint te maken. Andere geluiden zijn onder meer sissen, dat een scheur in het uitlaatspruitstuk, uitlaatpijp of een lekkende pakking aangeeft. Als je onder de auto iets hoort rammelen, kan dit betekenen dat het uitlaatsysteem niet goed vastzit.

Met deze kleine checklist kun je wellicht een aantal zaken nog voor de APK oplossen, alvast online onderdelen bestellen, geld opzij leggen óf de auto verkopen. Rijdt in ieder geval niet door met een afgekeurde auto want de boete is maar liefst €140, en bij een ongeval kan de verzekeringsmaatschappij besluiten om niet uit te keren!

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl