Wiellagers Controleren en/of Vervangen:


Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens het auto rijden wordt opgemerkt. Zo kan het geluid zich bijvoorbeeld wel bij een linker bocht laten horen en niet bij een rechter bocht of anders om. Dit is puur afhankelijk van hoe het lager op dat moment belast wordt. Ook worden de wiellagers bij een onderhoudsbeurt of APK keuring gecontroleerd. OPGELET ! het geluid wordt nogal eens verward met het geluid van versleten aandrijf assen, hierbij bedoelen wij dan de aandrijf assen die gebruikt worden bij voorwielaandrijving, hierin zitten namelijk homokineten (koppelstukken) die bij slijtage allerlei geluiden kunnen veroorzaken.Verschil van wiellagers:


Verschillende wiellagers zijn met name de wiellagers die gebruikt worden bij de assen die de auto in beweging brengen en de wiellagers bij de wielen waar geen aandrijving aan vast zit. De lagers bij aandrijving zijn de zwaardere wiellagers waarbij dan ook vaak een pers nodig is om deze te vervangen, maar daarover later meer. De wiellagers zonder aandrijfassen zijn vaak de conische wiellagers en eenvoudiger om te vervangen.

wiellagers

Van links naar rechts - binnenste en buitenste conische wiellagers met kering - Conische wiellager set met kering en splitpen - Wiellager, borgmoer, borgveer aandrijfas - Specialgereedschap aandrijfas verwijderen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Controleren van wiellagers:


Krik voor het controleren van de wiellagers de auto op en controleer het wiel zowel horizontaal als verticaal op speling, als hierbij veel speling is en/of een bonkend geluid vrijkomt is het wiellager versleten. Zoals eerder aangegeven moet er ook gecontroleerd worden als het wiel draait. Geef dan ook een flinke zwiep aan het wiel om te controleren of het lager een zingend, brommend of fluitend geluid maakt. Bij een versleten wiellager is dit goed hoorbaar. Tip ! vergelijk bij twijfel de wielen die op een as draaien.

Vervangen van de wiellagers:


Wiellager zonder verbinding aandrijfas: Als eerste een korte uitleg over het vervangen van een wiellager waar geen aandrijfas aan gekoppeld zit. Deze lagers zijn over het algemeen eenvoudiger te vervangen. Na geconstateerd te hebben dat het wiellager versleten is verwijderd men het wiel. Bij een remschijf moet de remklauw verwijderd worden, en bij de remtrommel moeten eventueel de remmen terug gesteld worden. vervolgens verwijderd men op de remtrommel of remschijf de dop die in het midden te vinden is. Vervolgens wordt de splitpen verwijderd en kan de trommel of remschijf verwijderd worden. Hierin bevinden zich twee lagers, het binnenste en buitenste lager. Het buitenste lager valt er tijdens het verwijderen al vaak uit. Het achterste lager zit achter een kering deze moet eerst verwijderd worden om het lager vervolgens te verwijderen. Daarna moeten de conische lager schalen verwijderd worden met bijvoorbeeld een drijver bij het plaatsen van de nieuwe lagerschalen kunnen de oude gebruikt worden om deze geleidelijk aan erin te tikken. Vervolgens flink de lagers met lagervet in smeren en het geheel afmonteren. Bij het terug plaatsen de remtrommel of remschijf op het punt van het lager gewoon vast draaien dus niet te strak, vast is vast, er moet hierbij net geen speling op het wiellager voelbaar zijn.

Wiellager met aandrijfas verbinding: Het wiellager bij een aandrijfas is over het algemeen wat meer werk. Zo moet de as verwijderd worden en om het lager te kunnen verwijderen ook de naaf waar de het lager zich in bevind. Hierbij moeten dan ook de fusee pennen los gekoppeld worden, waarvoor speciaal gereedschap gebruikt kan worden. vervolgens is achter de dop die zich in het midden bevind geen gebruik gemaakt van een splitpen maar van een borgmoer die in de inkeping van de as geborgd is. De as is meestal wel gemakkelijk te verwijderen maar het komt voor dat deze erg vast kan zitten. Ook voor het uit de naaf verwijderen van de aandrijf as bestaat speciaal gereedschap. Als de naaf waar het wiellager zich in bevind verwijderd is zal het lager doormiddel van een pers verwijderd moeten worden. Het is te proberen in een grootte bankschroef maar het lager kan erg vast zitten. Meestal wordt er een dop van een doppenset bijgezocht waarmee het wiellager eruit en erin geperst wordt. Vervolgens alles weer in omgekeerde volgorde monteren.
onderdelen aandrijving

In de filmpjes ziet u het controleren en het vervangen van een wiellager.

onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers,  ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd..... Lees hier meer over ondersteltechniek.
remschijf vervangen
Versleten remschijven vervangen: Naar verloop van tijd slijten buiten de remblokken ook de remschijven van de auto. Dit gebeurd natuurlijk doordat er tijdens het remmen erg veel druk op de remschijven word uitgeoefend. Maar ook de weer beïnvloeden dragen bij aan de slijtage van de remschijven. Zo zie je na verloop van tijd veel roest vorming.....Lees hier meer over het vervangen van versleten remschijven.
stabilisatorstang rubbers vervangen
Stabilisatorstang rubbers vervangen demonteren stabilisatorstang: Het vervangen van Stabilisatorstang rubbers is op zich niet een echte grote reparatie. Wel is het verstandig alle aanwezige rubbers te controleren en eventueel te vervangen. Afhankelijk van welk type auto moet er gekeken worden hoe de stabilisatorstang gemonteerd zit, maar over het algemeen is het een..... Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
fuseestuk fuseehuis vervangen
Fuseestuk vervangen: Als het fuseestuk krom is, zal deze vervangen moeten worden. Maar ook als het wiellager stuk is, zal het fuseestuk eerst gedemonteerd moeten worden, om zo vervolgens het lager uit het fuseestuk te kunnen persen. Bij het demonteren van het fuseestuk halen we eerst de remklauw los. De remslang kan in de meeste gevallen gewoon.... Lees hier meer over het vervangen van een fuseehuis.
versleten motorsteun rubber vervangen
Versleten motorsteunen controleren vervangen: Zoals de naam het al zegt zijn motorsteunen de steunen waarmee het motorblok aan het chassis is bevestigt. De functie van motorsteunen is om trillingen en schokbewegingen vanuit het motorblok of van buitenaf op te vangen. Zo ook bij het starten, optrekken en afremmen maakt de motor een schokkende.......Lees hier meer over versleten en soorten motorsteunen.
stuur trilt
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
homokineet
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale....... Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
auto veren
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast word. daarbij komt dat..... Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
remmen auto
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
uitlijnen balanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook verstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes