Controleren of vervangen stuurkogels – fuseepennen:


De reden van versleten fuseepennen is mede door het aantal toegenomen verkeersdrempels waardoor de ophanging (fuseepennen) veel meer belast worden.


Fuseepennen - kogels controleren:


Hoe moeten de fuseepennen en kogels gecontroleerd worden de hoeveelheid toegestane slijtagespeling is 1 mm boven de eventueel oorspronkelijke speling. Dit geldt voor zowel axiale als radiale speling. Ondersteun de auto op de juiste wijze, zodat de kogel onbelast gecontroleerd kan worden.


 • Maak gebruik van een hefboom om de axiale speling zichtbaar te maken.
 • Het zichtbaar maken van de radiale speling kan met een spelingdetector of handmatig.

 • Handmatig fuseepennen en kogels controleren:


  Bij het handmatig controleren van de radiale kogelspeling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt. Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt. Een spelingdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan worden. Ook bij het gebruik van een spelingdetector, blijft het dan ook noodzakelijk om met de hand te voelen of er speling aanwezig is. Om speling in een fusee - of stuurkogel zichtbaar te maken, is het nodig de positie te weten van die fuseekogels of stuurkogel. Aan de hand van de positie van de kogels kan namelijk vastgesteld worden waar het wiel precies moet worden vastgepakt om eventuele speling zichtbaar te maken.


  Stuurkogel - fuseepen - fuseekogel vervangen:


  Als blijkt dat een fuseekogel vervangen moet worden is het zaak goed te kijken hoe deze gemonteerd zit. Het komt namelijk voor dat soms de gehele draagarm vervangen dient te worden. Dit omdat de fusee kogels vast aan de draagarm zitten en niet los te vervangen zijn. Om er bij te kunnen moet het gedeelte waar de remschijf aan gemonteerd zit verwijderd worden. Vervolgens kan dan een aparte fuseepen of zoals eerder aangegeven de volledige draagarm met fusee kogels verwijderd worden.
  Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

  Let op ! een fuseepen / fuseekogel kan heel erg vast zitten. Om deze te verwijderen is het soms nodig daarvoor specialgereedschap te gebruiken. U kunt altijd proberen met een hamer tegen het stalen gedeelte te slaan waar de fuseepen ingeschoven zit, waardoor de fuseepen mogelijk los komt.Indien de fuseekogel om een andere reden verwijderd moet worden, en dus niet vervangen maar terug geplaatst dient te worden, pas dan op dat u de bescherm hoes (stofhoes) van de fuseekogel niet beschadigt.

  Wielophanging met twee draagarmen:


  Voor de controle van een bovenste fuseekogel is het van belang dat we het wiel laten kantelen om een denkbeeldige lijn door de onderste fuseekogel en de stuurkogel. U pakt nu het wiel haaks op deze denkbeeldige lijn vast. Als het wiel nu met voldoende kracht heen en weer wordt bewogen, zal de radiale speling zeker voelbaar zijn. Let er wel op dat de auto op de juiste wijze is opgekrikt, zodat de fuseekogel(s) onbelast zijn. Als de onderste fuseekogel gecontroleerd moet worden, dan trekt u een denkbeeldige lijn door bij de bovenste fuseekogel en de stuurkogel. Bij de stuurkogel trekt u deze denkbeeldige lijn door naar de twee fuseekogels.

  McPherson - wielophanging:


  Voor de controle van de fuseekogel moet het wiel gekanteld worden om de denkbeeldige lijn die door het bovenste draaipunt van de wielophanging en de stuurkogel loopt. Dan pakt u het wiel vast, haaks op deze denkbeeldige lijn. Om het bovenste draaipunt te controleren, moet er een denkbeeldige lijn door de fuseekogel en stuurkogel lopen. Het wiel moet dan haaks op deze lijn vastgepakt worden. Om de stuurkogel speling in de stuurkogel zichtbaar te maken, pakt u het wiel haaks op de McPherson - poot vast.

  Denk er wel aan dat een eventuele radiale speling in een stuurkogel, opgemeten moet worden wanneer de auto op de wielen staat en het stuurwiel heen en weer wordt bewogen.
  onderdelen aandrijving

  In de filmpjes ziet u het controleren van een MacPherson lager en ziet u speling op fuseepen.

  onderstel auto
  Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers,  ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd..... Lees hier meer over ondersteltechniek.
  spoorstang stuurstang stuurkogel vervangen
  Spoorstang of stuurkogel vervangen: Indien geconstateerd is dat een spoorstang krom is, zal deze compleet vervangen moeten worden. Over het algemeen, afhankelijk om welk type auto het gaat, kan het verwijderen van een spoorstang vrij lastig zijn. U zult ter plekken moeten kijken hoe de stuurstang zit bevestigt en hoe deze het meest handig.... Lees hier meer over het vervangen van een spoorstang en stuurkogel.
  gereedschap stuur- fuseekogel verwijderen
  Speling stuurkogel - fuseekogel: Het vervangen van een stuur of fuseekogel kan erg tegen zitten. Na het losdraaiden van de moer kan de kogel namelijk erg vast zitten. Door met een hamer niet tegen de kogel te slaan maar tegen het staal rondom de kogel is het mogelijk dat de kogel losspringt. Wel bestaat de kans dat je de rubber beschermingshoes.... Lees hier meer over gereedschap stuur- fuseekogel verwijderen.
  stuur trilt
  Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt  gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat... Lees hier meer over trillend autostuur.
  schokdempers vervangen schokbreker
  Schokdemper stuk en het vervangen van een schokdemper: Als het zeker is dat de schokdemper stuk is, zal deze verwijderd moeten worden. Het verwijderen van een schokdemper kan vrij eenvoudig zijn maar ook een ingrijpende klus. Dit is afhankelijk over welke schokdemper we het hebben. Als we het een op zichzelf staande schokdemper hebben..... Lees hier meer over het vervangen van schokdempers.
  homokineet
  Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale....... Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
  auto veren
  Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast word. daarbij komt dat..... Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
  remmen auto
  Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
  versleten motorsteun rubber vervangen
  Versleten motorsteunen controleren vervangen: Zoals de naam het al zegt zijn motorsteunen de steunen waarmee het motorblok aan het chassis is bevestigt. De functie van motorsteunen is om trillingen en schokbewegingen vanuit het motorblok of van buitenaf op te vangen. Zo ook bij het starten, optrekken en afremmen maakt de motor een schokkende.......Lees hier meer over versleten en soorten motorsteunen.
  wilelager auto
  Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens.........Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
  uitlijnen balanceren
  De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook verstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes