Uitstel vervangen distributieriem – distributieketting:


U weet niet zeker of de distributieriem van uw auto aan vervanging toe is, en stelt het laten controleren of de navraag van vervangings- interval steeds uit. Een andere reden om het vervangen van de distributieriem uit te stellen is bijvoorbeeld dat u op het moment niet de financiële middelen heeft om de reparatie uit te laten voeren. Het kan natuurlijk ook zijn dat het onbewust gebeurd, omdat u geen idee heeft wanneer de distributieriem vervangen dient te worden en er niemand is die u er op attendeert.


Ondanks dat een distributieketting geen vervangings- interval heeft kan ook deze aan vervanging toe zijn. Als je bij een auto waarbij de verbinding tussen krukas en nokkenas(sen) met een ketting is gefabriceerd tijdens het starten een kort ratelend geluid hoort, is hoogst waarschijnlijk de kettingspanner erg slecht. Doordat de kettingspanner versleten is, zal met name tijdens het starten de distributieketting gaan klapperen waardoor deze steeds verder zal oprekken. Het vervangen van een distributieketting is de laatste jaren erg toegenomen. De reden daarbij is dat de distributiekettingen in vergelijking met vroeger vaak uit een enkele i.p.v. een dubbele ketting bestaat. De distributieketting is daardoor minder sterk. Hiermee worden o.a. de kosten van de autofabrikant gedrukt. Bij de auto’s van tegenwoordig komen er ook steeds meer technische snufjes, dus ook onderdelen onder de motorkap. Hierdoor zal het geheel steeds compacter moeten worden ingericht.
Bij auto’s van vroeger zagen we de distributiekettingspanner nog buiten het motorblok waardoor deze bij een ratelend geluid nog stelbaar was. De kettingspanner van nu is hydraulische en alleen bereikbaar door eerst alle onderdelen rondom de distributieketting te demonteren.


Belangrijke punten bij vervangings- interval distributieriem:


Neem buiten de aangegeven vervangings- interval ook onderstaande punten in acht.

 • Is het de originele distributieriem?

 • Wanneer is de distributieriem voor het laatst vervangen, en is dit bij de juiste kilometerstand gebeurd?

 • Is de auto onder zware omstandigheden gebruikt, waardoor een kortere tussentijdse vervanging misschien verstandiger is.

 • Kunt u bij controle van de distributieriem er vanuit gaan dat deze in een dermate goede conditie is zodat hij voor de volgende interval niet zal breken.

 • Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
  onderdelen

  Uitstel vervangen distributieriem - distributieketting mogelijk nare gevolgen:


  Ter info: Of de verbinding tussen krukas en nokkenas(sen) nu via een distributieriem of distributieketting gebeurd. In beide gevallen zal de timing perfect afgesteld moeten staan. Bij het verloop van de timing zullen de kleppen de zuigers aanraken met een flinke motorschade als gevolg.

  Als u het vervangen van de distributieriem of distributieketting uitstelt kan dit dus ernstige gevolgen voor de motor hebben. Als een distributieriem slecht wordt kan deze spontaan knappen of dat er bijvoorbeeld een aantal tandjes van riem afgerukt worden. Ook een ratelende distributieketting houd het niet eeuwig vol en zal na verloop van tijd breken of over een aantal tanden van de distributie tandwielen verspringen.

  Welke kwaliteit en type distributieriem – distributieketting moet ik gebruiken?


  Een distributieriem-ketting is per merk-type auto verschillend. Bij een auto met een zware motor en sterke trekkracht zal een zwaarder uitgevoerde distributieriem – distributieketting aanwezig zijn. Via het kenteken van de auto wordt duidelijk welke distributieriem of ketting er gemonteerd dient te worden. Als de distributieriem-ketting vervangen wordt, zal de nieuwe distributieriem-ketting waarschijnlijk van minder goede kwaliteit zijn dan de originele riem of ketting. Wel moeten deze natuurlijk aan alle eisen voldoen. In het geval van een distributieriem is het zeker verstandig de vervangings- interval dan nog serieuzer te nemen.

  Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check ?


 • Het schadeverleden : heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.

 • De kilometerstand : klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?

 • Het aantal vorige eigenaren : hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?

 • De waarde : wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.

 • auto geschiedenis  distributieriem
  Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als.....Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
  interval kilometerstand
  Bij welke kilometerstand moet de distributieriem vervangen worden: De veel gestelde vraag onder automobilisten is, bij welke kilometerstand moet de distributieriem van mijn auto vervangen worden? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. Bij elk model / type auto is het moment van controleren of vervangen van de..... Lees hier meer over interval distributieriem vervangen en distributieketting.

  klepstoters
  Hydraulische klepstoters: De in en uitlaat kleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters  ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas......Lees hier meer over hydraulische klepstoters.

  distributieketting
  Distributieketting: in het kort de functie en werking van de distributieketting. De functie van de distributieketting is zoals ook bij de distributieriem het aandrijven van de nokkenas of nokkenassen, die vervolgens de in en uitlaatkleppen weer bedienen. De distributieketting is een enkele of dubbele ketting die loopt over het tandwiel van de krukas en over het..... Lees hier meer over de distributieketting en werking daarvan.

  uitleg distributieriem
  Wat is beter een distributieriem of een distributieketting: Een distributieriem en distributieketting hebben de zelfde functie. Er zit dus of een distributieriem of een distributieketting  in de motor van uw auto.  Deze riem of ketting drijft via de krukas de nokkenas of nokkenassen aan die vervolgens weer de in en uitlaat kleppen bedienen. De distributie aandrijving....... Lees hier meer over distributieriem en distributieketting.

  kosten distributieriem distributieketting vervangen
  Kosten distributieriem of distributieketting vervangen: De kosten zullen zoals bij elke auto reparatie bestaan uit de onderdelen, materialen en het aantal uren die de reparatie in beslag nemen. Als men zelf de reparatie kan uitvoeren zal er ook voldoende kennis aanwezig zijn om de kosten van de onderdelen en..... Lees hier meer over reparatie kosten distributieriem of distributieketting vervangen.
  kleppen cilinderkop
  Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd......Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.

  koppakking
  Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitpraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.

  multiriem
  De mulitiriem: wat in principe de vervanger van de welbekende V snaar is, die voorkomt bij de oudere auto's, de v snaar drijft meestal enkel de dynamo en de waterpomp aan later werd daar ook de stuurbekrachtiging aan toegevoegd. bij de nieuwere auto's is daar vaak ook weer de Airco pomp bij gekomen en is men later overgegaan op de multiriem. Deze riem ligt......Lees meer over uitleg multiriem.

  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes