Distributieketting controleren vervangen:


Hierbij proberen wij u in het kort de functie en werking van de distributieketting uit te leggen. De functie van de distributieketting is zoals ook bij de distributieriem het aandrijven van de nokkenas of nokkenassen, die vervolgens de in en uitlaatkleppen weer bedienen. De distributieketting is een enkele of dubbele ketting die loopt over het tandwiel van de krukas en over het tandwiel of tandwielen van de nokkenas(sen) door de verbanding in de motor worden de zuigers in werking gesteld, die vervolgens de krukas doen draaien en die doormiddel van de distributieketting de nokkenas(sen) doen draaien, en de in en uitlaat kleppen doen openen en sluiten. De distributieketting ligt door middel van een kettingspanner strak om de tandwielen. Het is belangrijk dat de ketting strak ligt en niet van positie kan verschuiven. Het is namelijk van belang dat de timing(tijdstip) van de ketting goed staat. De reden van de timing is dat de in en uitlaat kleppen op het juiste moment moeten openen en sluiten. U begrijpt als een klep naar beneden staat de zuiger niet naar boven mag komen. De kettingspanner die de ketting op spanning houd is in de meeste gevallen een hydraulische kettingspanner. De distributieketting draait in vergelijking met de distributieriem door de motorolie.

Distributieriem of distributieketting:


Hoe kan je zien of de auto een distributieketting of een distributieriem heeft? Als de auto een distributieketting heeft is deze in het motor blok gebouwd, natuurlijk ook omdat deze door de olie moet lopen. De distributieriem zit tegen het motorblok aangebouwd en loopt dan ook droog. Dit is meestal te herkennen aan een kunststof afdekkap aan de kopse kant van de motor. Het nadeel van een distributieriem is dat deze tussentijds doormiddel van een interval gecontroleerd of vervangen moet worden. Een distributieketting is onderhoud vrij. Natuurlijk kan ook een distributieketting stuk gaan, echter komt dat vele malen minder voor. Wel komt het in regelmaat voor dat de kettingspanner niet goed meer zijn werk doet, waardoor de ketting te los gaat liggen en een reparatie noodzakelijk is. U herkend een losliggende distributieketting aan een ratelend geluid in de motor. Bij de vraag heeft mijn auto een distributieketting of een distributieriem verwijzen wij u door naar de pagina technische informatie ook voor de vraag wanneer de distributieriem van uw auto gecontroleerd of vervangen (interval) moet worden kunt u op deze pagina informatie vinden.

Als voorbeeld vind u op deze pagina uitleg en foto's over het vervangen van een distributieketting bij een Opel  Corsa.
distributieriem
Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als.....Lees hier meer over Distributieriem vervangen.


Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
onderdelen
Bekijk hier het aanbod speciaal gereedschap te gebruiken voor het op tijd zetten van de distributieriem of distributieketting.

interval kilometerstand
Bij welke kilometerstand moet de distributieriem vervangen worden: De veel gestelde vraag onder automobilisten is, bij welke kilometerstand moet de distributieriem van mijn auto vervangen worden? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. Bij elk model / type auto is het moment van controleren of vervangen van de..... Lees hier meer over interval distributieriem vervangen en distributieketting.
multiriem
De mulitiriem: wat in principe de vervanger van de welbekende V snaar is, die voorkomt bij de oudere auto's, de v snaar drijft meestal enkel de dynamo en de waterpomp aan later werd daar ook de stuurbekrachtiging aan toegevoegd. bij de nieuwere auto's is daar vaak ook weer de Airco pomp bij gekomen en is men later overgegaan op de multiriem. Deze riem ligt......Lees meer over uitleg multiriem.
koppakking
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitpraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.
uitleg distributieriem
Wat is beter een distributieriem of een distributieketting: Een distributieriem en distributieketting hebben de zelfde functie. Er zit dus of een distributieriem of een distributieketting  in de motor van uw auto.  Deze riem of ketting drijft via de krukas de nokkenas of nokkenassen aan die vervolgens weer de in en uitlaat kleppen bedienen. De distributie aandrijving....... Lees hier meer over distributieriem en distributieketting.
kosten distributieriem distributieketting vervangen
Kosten distributieriem of distributieketting vervangen: De kosten zullen zoals bij elke auto reparatie bestaan uit de onderdelen, materialen en het aantal uren die de reparatie in beslag nemen. Als men zelf de reparatie kan uitvoeren zal er ook voldoende kennis aanwezig zijn om de kosten van de onderdelen en..... Lees hier meer over reparatie kosten distributieriem of distributieketting vervangen.
revisie motorblok cilinderkop
Reviseren van motorblok en cilinderkop: Om de motor zijn werk te laten doen hebben we natuurlijk in en buiten het motorblok verschillende draaiende gedeeltes nodig. Op deze pagina hebben we het over draaiende gedeeltes in de motor dus niet buiten de motor gemonteerde onderdelen zoals dynamo, stuurbekrachtigingspomp, aircocompressor.....Lees hier meer over motorblok en cilinderkop revisie.
rammelgeluid auto
Oorzaak rammelend geluid auto: Een rammelgeluid rondom of vanuit de motor is vaak het meest lastig vast te stellen. Dit komt ook door het aanwezige motorgeluid. Door met een bepaald toerental het geluid op te zoeken kan er het best gezocht worden. Door kunststof delen met de hand vast te houden kunnen de eerste onderdelen worden...... Lees hier meer over mogelijke oorzaken van een rammelend geluid.
afstelgereedschap distributieriem en distributieketting
Verschil in afstelgereedschap distributieriem en distributieketting: De distributieriem of ketting is de verbinding tussen de krukas en nokkenas(sen). Omdat de timing tussen krukas en nokkenas(sen) erg nauwkeurig moet worden afgesteld, maakt men bij montage van de distributie aandrijving in de meeste gevallen gebruik van...... Lees hier meer over afstelgereedschap distributieriem en distributieketting.
nokkenas
Snelle nokkenassen: Het karakter van een verbrandingsmotor wordt voor het grootste deel bepaald door de nokkenassen. In dit artikel wordt verder ingegaan op de nokkenas. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de vorm van een nokkenas het koppel en vermogen van een motor beïnvloed. Dit naar aanleiding van het feit dat Squadra Tuning naast chiptuning nu ook.......Lees hier meer over snelle nokkenassen.
kleppen cilinderkop
Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd......Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.
motor auto
Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte.......Lees hier meer over verbranding motor.
klepstoters
Hydraulische klepstoters: De in en uitlaat kleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters  ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas......Lees hier meer over hydraulische klepstoters.
kleppen
Tikkende kleppen: Wat zijn inlaat en uitlaat kleppen? De naam zegt het al via de Inlaatkleppen komt er brandstof de cilinders binnen en via de uitlaatkleppen verlaten de uitlaatgassen de cilinders weer, De aansturing van de kleppen gebeurd via de nokkenas of nokenassen afhankelijk van het aantal kleppen per cilinder (meest voorkomend zijn de 8 of 16 klepper) deze.....Lees hier meer over tikkende kleppen.
geknapte distributieriem
Geknapte distributieriem: De distributieriem of distributieketting is de verbinding tussen de krukas en nokkenas(sen). Deze distributie verbinding staat zo afgesteld dat de kleppen per cilinder op het juiste moment open en dicht gaan. Zodat de tijd van brandstof inspuiting, verbranding en uitstoot uitlaatgassen op het......Lees hier meer over geknapte distributieriem en gebroken distributieketting.
zuigerveren
Zuiger zuigerveren en/of cilinder vervangen: Het komt tegenwoordig veel minder voor dat zuigerveren zuigers of zelf cilinders van het motorblok vervangen moeten worden, dit natuurlijk omdat de motoren veel sterker zijn geworden en dan ook veel minder aan slijtage onderhevig zijn. Toch komt het nog steeds voor dat er zuigers zuigerveren of zelf cilinders vervangen moeten..... Lees hier meer over zuigerveren en cilinders.
aanhaalkoppel
Aanhaalmoment - aanhaalkoppel: Bij vele onderdelen van de auto moeten bouten en moeren met een bepaald koppel worden aangedraaid en/of nagetrokken. Denk daarbij aan wielmoeren en kopbouten maar ook vele andere bouten en moeren moeten tijdens een reparatie aan de auto met een vastgesteld koppel aangedraaid worden. Ook is de volgorde.... Lees hier meer over Aanhaalmomenten – aanhaalkoppels.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes