Luchtvering als vering van de auto:

Steeds vaker maken bij de duurdere auto’s de stalen veren met traditionele schokdempers plaats voor elektronisch regelbare luchtvering. Dat verhoogt niet alleen het comfort, maar ook de veiligheid van de passagiers. Ook bij vrachtwagens vindt luchtvering steeds meer ingang.

Vering en schokdempers hebben heel wat functies. Ze moeten er ten eerste voor zorgen dat het voertuig de schokken veroorzaakt door oneffenheden in de weg opvangt. Ten tweede moeten ze maken dat het voertuig in alle omstandigheden contact houdt met het wegoppervlak. En ten derde moeten ze voorkomen dat de wagen gaat “uitslaan” op een bochtige weg. Stalen spiraalveren en schokdempers gevuld met vloeistof of met gas ruimen steeds vaker plaats voor luchtveren.

Hoe werkt luchtvering

De lucht is bij luchtvering ingesloten in balgveren. Door het samenpersen en ontspannen van de lucht ontstaat de vering. Onderdelen van de luchtvering zijn voornamelijk de luchtpomp, de voorraadtank (expansietank), de drukregelaar en de veercilinder met magneetkleppen Met behulp van de compressor wordt lucht in de drukaccumulator expansietank opgeslagen. Als de luchtdruk onder een bepaalde waarde zakt (deze wordt elektronisch ingesteld) dan slaat de compressor automatisch aan en vult de drukaccumulator weer tot de gewenste druk. Zodra de elektronische stuurdoos hiertoe het bevel geeft, zorgt een magneetklep ervoor dat er lucht in of uit de luchtveer wordt geleid. Zo wordt de soepelheid van de vering geregeld (weinig lucht = stugge vering; veel lucht = soepele vering).

Luchtvering verdelen we onder de volgende drie noemers Inveren en uitveren, veerkracht, en Constructie van een luchtveer.

Inveren en uitveren luchtvering

Als de luchtveer uitgeveerd is, is de diameter van de rolbalg op zijn kleinst. Bij het inveren rolt de rolbalg langs de rolzuiger af. De diameter van de rolbalg is nu het grootst. Hoe groter de diameter van de rolbalg, hoe groter de draagkracht van de luchtveer. De lucht in de veer wordt nu samengedrukt. Als er weinig lucht in de veer zit, krijg je een strakke veer. Zit er veel lucht in, dan heb je een slappe veer.

Veerkracht luchtvering:

Lucht bestaat uit heel wat luchtdeeltjes die samendrukbaar zijn, maar bij wegvallen van druk opnieuw hun oorspronkelijke vorm willen aannemen. Het principe van de luchtveer bestaat uit het samendrukken en uitzetten van lucht. Lucht kan dus een spiraalveer vervangen.

De luchtveer bestaat in essentie uit niets anders dan een zuiger en een cilinder. De zuiger perst de aanwezige lucht samen in de cilinder. De veerkracht (= draagkracht) van een luchtveer wordt bepaald door de diameter van de cirkel van de zuiger en de aanwezige overdruk in de luchtveer.

Hoe groter de cirkel, hoe groter de draagkracht van de luchtveer. Kleine wijzigingen in het cirkeloppervlak kunnen al een groot verschil maken in de draagkracht van de luchtveer. Door de aanpassing van de druk in de luchtveer, kan de draagkracht en de stijfheid van de veer worden aangepast. Hoe minder lucht, hoe stugger de vering; hoe meer lucht, hoe soepeler de vering.

Constructie van een luchtveer

Er wordt bij een luchtveer alleen gebruik wordt gemaakt van lucht als veerelement (en geen vloeistoffen of andere gassen). Een luchtveer bestaat uit een bovenste behuizing met buitenmantel daarbij de rolbalg van de luchtveer en eventueel een hulpreservoir en een trillingsdemper (schokdemper) die in de veer geïntegreerd zit.

Voordelen van luchtvering

  • Fijnere afstelling: Een luchtveringsysteem heeft als voordeel dat het heel wat fijner kan geregeld worden. Via een uitwendig reservoir aan de luchtveer kan omgeschakeld worden van een klein naar een groot luchtvolume. Een klein luchtvolume levert een stugge veer op; een groot volume geeft soepelheid. Daarnaast is ook de luchtdruk aanpasbaar.

  • Aangepaste demping per wiel: Via een elektronische regeleenheid kan bij de meeste merken de demping per wiel aangepast worden aan het wegoppervlak: flexibeler bij slecht wegdek, en stugger op snelwegen. De bestuurder kan zelf ook het “karakter” van de vering bijstellen: liever zachter of wat harder.

  • Optimale regeling van de hoogte van het voertuig: Via de luchtvering kan ook de hoogte van het voertuig optimaal geregeld worden. Bij een zware belading bijvoorbeeld, wordt er automatisch voor gezorgd dat de auto toch op optimale hoogte blijft.

  • Comfort bij het in- en uitstappen: De luchtvering zorgt ook voor comfort bij het in- en uitstappen: de wagen wordt op dat ogenblik automatisch in hoogte verlaagd.

  • Verbeterde stabiliteit en aerodynamische eigenschappen: De luchtvering brengt een voertuig dat op snelheid is bovendien dichter bij de grond om zo de stabiliteit en de aerodynamische eigenschappen te verbeteren. Voor snelle ritten over een autoweg bijvoorbeeld, is het beter dat de auto lager bij de grond hangt omwille van het verbruik en de stabiliteit van de auto.

Onderwerp gerelateerde artikelen

onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd Lees hier meer over ondersteltechniek.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl