Auto en airco

Een airconditioning in een auto creëert de basiscondities voor geconcentreerd rijden zonder stress, door te zorgen voor behaaglijkheid en gezonde klimatologische omstandigheden in elk jaargetijde. Autorijden in prettige omstandigheden zorgt ervoor dat de automobilist het zeer belangrijke concentratievermogen niet verliest waardoor ook het reactievermogen op peil blijft.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat een airconditioning een bestuurder en passagiers gedurende ieder seizoen comfort en veiligheid biedt. Dus niet alleen in de zomer maar ook in winterperioden. Bij een buitentemperatuur die lager ligt dan circa 4 graden Celsius zal de compressor niet functioneren. Dit is een beveiliging om het bevriezen van de verdamper te voorkomen. Hoe vreemd het ook klinkt, de betrouwbaarheid van de installatie vaart wel bij een regelmatig gebruik. De afdichtingen in het systeem blijven dan namelijk soepel en gesmeerd en kunnen zodoende hun afdichtende taak optimaal vervullen. Staat de airconditioning op non actief, dan bestaat het risico dat de afdichtingen uitdrogen en gaan lekken. Het gesloten aircosysteem verliest dan koelmiddel doordat het systeem onder druk staat en geeft er de brui aan.

Principe auto airconditioningsysteem

Een auto airconditioningsysteem is op het natuurkundige principe van een warmtepomp gebaseerd. De belangrijkste component van een airco is een compressor die via een aandrijfsnaar en een magneetkoppeling door de motor van de auto wordt aangedreven. Deze compressor transporteert via de in de airco circulerende koelvloeistof de warmte uit het interieur van het voertuig naar buiten. Er wordt dus geen koelte geproduceerd doch warme lucht uit de auto afgevoerd. Tijdens het afvoeren van warmte uit het interieur wordt via de verdamper bovendien vocht uit de lucht gehaald, waardoor het aangenaam in het compartiment van het voertuig wordt. Het resultaat is dat de voor, achter- en zijruiten niet meer beslaan. Zelfs niet bij een hoge luchtvochtigheid.

Beste temperatuur auto airco

In het steeds drukker wordende verkeer is een perfecte temperatuur in de auto zeker van belang. Daarnaast nemen doorgaans de irritaties toe wanneer iemand zich bevindt in een onbehaaglijke ruimte. De juiste temperatuur in de auto varieert natuurlijk van persoon tot persoon.Aangetoond is dat het beste is dat de temperatuur niet lager is dan circa 20 en niet hoger dan 26 graden Celsius. De relatieve luchtvochtigheid kan het best tussen 35 en 65 procent liggen. De luchtbeweging in het voertuig moet zo laag mogelijk gehouden worden, omdat aanhoudende tocht al snel chronische stijve spieren veroorzaakt.

Airco met vieze sokken lucht (muffe lucht)

‘Airco’s stinken’ is een kreet die wel eens boven water komt. Hoe komt dat eigenlijk en wat kunnen we er tegen doen? “Indien men maximaal van de airco installatie wil profiteren, is het zaak het instructieboekje eens aandachtig door te lezen. Als u die tips goed opvolgt zult u vanzelf merken dat de airco meer voordelen heeft dan u voor mogelijk had gehouden. Een veelgehoorde klacht van airco rijders is de muffe lucht die de installatie verspreidt. Dit manco heeft alles te maken met de bouw en werking van de installatie en is niet automerk gebonden. Het kwaad geschiedt op de verdamper, waar het koel, vochtig en donker is en zodoende een prima verblijfplaats is voor bacteriën en schimmels. Deze ongenode gasten verspreiden die ‘vieze sokken - lucht’. Door een bijzonder uitgekiend airco gebruik kunt u dit probleem ondervangen. Indien u ervoor zorgt dat u de auto met een droge verdamper wegzet zal de bacteriegroei behoorlijk geremd worden. U moet dan de airconditioning vlak voor het parkeren ( zo’n 10 minuten) uitschakelen zodat de verdamper met rijwind droogt.

Tips voor het ideaal benutten van de airco

  • Instappen: Stel de auto heeft gedurende een aantal uren in de brandende zon gestaan en u wilt die overdadige warmte zo snel mogelijk kwijt. Om dat te bereiken, opent u de ramen en zet de aanjager aan. Zet de airco aan en de temperatuurinstelling staat op koud. De lucht betrekt u - afhankelijk van de vochtigheid - van buiten of u gebruikt gerecirculeerde lucht waardoor het sneller aangenaam wordt in het compartiment. De ventilatieroosters staan op de persoon gericht. Zodra extreme warmte uit het voertuig is sluit u de ramen en/of het kanteldak

  • Rijden: Tijdens het rijden zult u meestal merken dat de installatie een overcapaciteit heeft. Wordt het in de auto te koud, dan verhoogt u de temperatuur door de verwarming bij te schakelen. De airco blijft aan, zodat de verwarmde lucht droog is en vrij is van verontreinigingen. Een behaaglijke temperatuur is 20-23 graden Celsius. Stel de luchtverdeling naar eigen behoefte in. Laat altijd verse lucht binnen wanneer u de recirculatiestand aan laat staan, anders kunt u naar verloop van tijd loom worden door zuurstoftekort!

  • Ontwasemen: Tijdens het vroege voorjaar en de herfst is het vaak vochtig in de auto. De airco komt dan optimaal tot zijn recht, omdat die het interieur ontdoet van vocht. Schakel de airco in en zet de verwarming hoog. De lucht laat u via de roosters naar de ramen stromen. Zodra de ramen vrij zijn van vocht, kunt u de lucht ook naar de voeten laten stromen en de verwarming desgewenst temperen. De ruiten zullen niet meer beslaan omdat de luchtvochtigheid voldoende gedaald is. Het ontwasemings- effect neemt af indien u gerecirculeerde lucht gebruik. Haal dus alleen buitenlucht naar binnen. Een kanttekening is hier op zijn plaats. Indien de luchtvochtigheid van de buitenlucht hoger is dan die van de binnenlucht, dan kiest u wel voor recirculeren.

  • Rijden in de winter: In de winter is de temperatuur van de buitenlucht vaak zo laag dat u geen behoefte hebt aan koeling. Schakel dan de installatie uit en regel met de verwarming de gewenste temperatuur. Het brandstofverbruik zal dan iets slinken. Vergeet echter niet om de installatie minimaal eenmaal in de week te activeren. Mochten de ruiten beslaan, dan kunt u de airco weer inschakelen. Overigens zoals eerder genoemd functioneert de airco niet bij buitentemperaturen lager dan circa 4 graden Celsius.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Koelsysteem
Informatie koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
Weetjes automobilist
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
airco teken
Auto airco controleren en/of bijvullen: De auto airco is een gesloten compressor die via de multiriem wordt aangedreven. In het airco systeem bevindt zich koudemiddel en compressorolie. Deze worden onder hoge druk ingebracht en gecontroleerd. De compressorolie (speciale airco olie) wordt door het koudemiddel meegenomen en draagt zorg voor de nodige smering Lees hier meer over bijvullen auto airco.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
koelvloeistof lekkage
Koelvloeistof lekkage traceren: Regelmatig koelvloeistof bijvullen of een plasje koelvloeistof op de bodemplaat of onder de auto? Het vinden van een koelvloeistof lekkage kan best lastig zijn. Zeker als het koelsysteem maar een kleine hoeveelheid koelvloeistof verliest. De lekkage van koelvloeistof kan aan de binnenzijde of aan de buitenkant van het motorblok aanwezig Lees hier meer over Koelvloeistof lekkage.
beslagen autoruit
Vocht in de auto – beslagen autoruiten: Een probleem wat we toch vaak zien is auto’s met veel tot zeer veel vocht aan de binnenkant van de ramen. De reden van de beslagen ramen is natuurlijk dat het vocht in de auto niet weg kan en tegen de binnenkant van de ramen condenseert. Wat is de oorzaak van al dat vocht en wat kunnen we er tegen doen? Vocht Lees hier meer over beslagen autoramen.
cabriokap
Onderhoud cabriokap: Het goed schoonmaken en schoonhouden van een cabriokap zorgt buiten dat het mooier oogt ook voor een langere levensduur van de cabriokap. Bij het schoonmaken van de achterruit hebben we de glazen en de kunststof (plastic) achterruit. De plastic achterruit is prima te reinigen met een sopje wel is het verstandig om zoals bij het wassen van een auto Lees hier meer over onderhoud cabriokap.
wit zwarte uitlaatgassen
Mogelijke oorzaak zwarte - witte uitlaatgassen: Bij zwarte rook uit de uitlaat van de auto moet men al snel denken aan problemen met het brandstof systeem. Bij het brandstofsysteem denken we niet gelijk aan alleen de brandstof toevoer zoals een mogelijk probleem met de brandstofinspuitpomp of inspuiting zelf, maar ook waar deze mee Lees hier meer over mogelijke oorzaak zwart witte uitlaatgassen auto.
koelvloeistof- ontroleren
Koelsysteem auto controleren en bijvullen: Bij het meest voorkomende gesloten koelsystemen ziet u dus een reservoir onder de motorkap van uw auto. De locatie van het reservoir vind u in de boekjes van uw auto. Omdat het koelvloeistofniveau in het reservoir bij warme motor daalt, zal het niveau altijd bij koude motor gecontroleerd moeten worden Lees hier meer over Koelvloeistof controleren en bijvullen.
olie vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl