Schonere auto - waterstof als brandstof?

In Nederland hebben we al jaren een fileprobleem. Er zijn teveel mensen die met de auto gaan. En met al die auto’s vervuilen we door de uitlaatgassen het milieu. De laatste jaren komt smogvorming dan ook steeds meer voor. Smog is slecht voor de gezondheid van mensen. Daarom werden er oplossingen bedacht. Minder auto’s zou natuurlijk een oplossing zijn, maar dat is moeilijk. Mensen hebben een voorkeur om met hun eigen auto ergens naar toe te gaan. Een andere oplossing is schonere auto’s. Dat kan door een schonere motor te maken of door de uitlaatgassen zelf schoner te maken. Dat laatste was het makkelijkst. Dat kon met de katalysator. Elke auto heeft tegenwoordig een katalysator. Daarin worden de vervuilende gassen over edele metalen geleid. Daar ontstaat een chemische reactie en de vervuilende deeltjes verdwijnen en komen niet meer in de lucht terecht. Een derde oplossing om auto’s schoner te maken is een auto die minder verbruikt. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door lichtere materialen te gebruiken, zoals aluminium en kunststoffen. Een kleinere auto verbruikt natuurlijk ook minder benzine, stoot dus minder uitlaatgassen uit en is daarom ook schoner. Een laatste manier om de auto schoner te laten zijn is om de motor door andere brandstof of elektrische te laten aandrijven.

Waterstof de brandstof van de toekomst?

Bij waterstof is de enige afvalstof die uit de uitlaat komt een flesje water. Maar hoe werkt dat rijden op waterstof precies? in de auto zit een brandstofcel. Die kun je wel een beetje vergelijken met een elektriciteitscentrale. Brandstofcellen zetten waterstof en zuurstof uit de lucht om in water. Dat proces levert elektrische stroom. En met die elektriciteit wordt deze elektromotor aangedreven. Een brandstofcel levert elektrische energie via een chemische reactie. In een Proton Exchange Membrane cel zit een membraan waar alleen protonen doorheen kunnen. In ieder celcompartiment bevindt zich een koolstofelektrode bedekt met een laagje platina. Het membraan zorgt ervoor dat er geen direct contact is tussen waterstof en zuurstof. Aan de ene elektrode staat een waterstofmolecuul 2 elektronen af. Dit is de negatieve elektrode. De protonen gaan door het membraan naar de positieve elektrode. De elektronen gaan via de metaaldraad ook naar de positieve elektrode. Zo gaat er een stroom lopen waarmee je een elektromotor kan aandrijven. Aan de positieve elektrode zal een zuurstofmolecuul elektronen en H+-ionen opnemen. Een deeltje dat elektronen afstaat wordt reductor genoemd. Waterstof is dus de reductor. Zuurstof is de oxidator, want die neemt elektronen op. De elektronenoverdracht van reductor naar oxidator heet een redoxreactie.

Alternatieve brandstof voor de auto

Er rijden inmiddels steeds meer auto’s op alternatieve brandstof. Zo bestaan er voertuigen die op koolzaadolie kunnen rijden. De voordelen van koolzaadolie zijn, dat het een CO2-neutrale brandstof is. Dat bekent, dat het plantje als het groeit net zoveel CO2 opneemt uit de lucht als dat er later via de uitlaat weer uit de auto komt (het houdt elkaar in evenwicht). Is het niet een beetje raar een dieselmotor die op plantaardige olie rijdt? Nou, als je teruggaat in de geschiedenis, toen meneer Diesel de diesel motor uitvond, gebruikte hij als brandstof motorolie en dat was van slaolie? En dat is eigenlijk één van de 500 verschillende soorten plantaardige oliën die we kennen om als brandstof te gebruiken. Het is dan ook de basisgrondstof koolzaad kool ( Koolzaad is een gewas,) herkenbaar aan de hele mooie gele bloemetjes in het voorjaar. Daaruit komen vervolgens 2 producten. De eerste is de olie die we in deze dieselmotoren gooien. En de 2de is de koolzaadkoek, wat een uitmuntend eiwitrijk krachtvoer voor het vee is.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Snelle nokkenassen
Snelle nokkenassen: Het karakter van een verbrandingsmotor wordt voor het grootste deel bepaald door de nokkenassen. In dit artikel wordt verder ingegaan op de nokkenas. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe de vorm van een nokkenas het koppel en vermogen van een motor beïnvloed. Dit naar aanleiding van het feit dat Squadra Tuning naast chiptuning nu ook Lees hier meer over snelle nokkenassen.
Koppel en vermogen
Koppel en vermogen: Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het hele verhaal draait om lucht. Om niets dus eigenlijk. Waar het bij een benzinemotor om draait is de hoeveelheid lucht die er onder bepaalde omstandigheden aan kan worden gezogen. We spreken hier over een 4 takt motor. Dit omdat het verbrandingsproces in 4 stappen plaatsvindt. Nu heeft lucht ook Lees hier meer over koppel en vermogen.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
Zuiger zuigerveren cilinder
Zuiger zuigerveren en/of cilinder vervangen: Het komt tegenwoordig veel minder voor dat zuigerveren zuigers of zelf cilinders van het motorblok vervangen moeten worden, dit natuurlijk omdat de motoren veel sterker zijn geworden en dan ook veel minder aan slijtage onderhevig zijn. Toch komt het nog steeds voor dat er zuigers zuigerveren of zelf cilinders vervangen moeten Lees hier meer over zuigerveren en cilinders.
Hydraulische klepstoters
Hydraulische-klepstoters: De in en uitlaatkleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas Lees hier meer over hydraulische klepstoters.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl