Zelf je auto onderhouden

Soms moet je op onderhoud en kan je professionals naar je wagen laten kijken. Advies om je auto zelf zo goed mogelijk te onderhouden zodat je een lelijke rekening kan ontwijken vind je hier.

Banden checken

Als het examen van je theoretisch rijbewijs al een tijdje geleden is kan je hier even je geheugen opfrissen. De kwaliteit van je banden hebben een direct effect op je stuurgedrag én brandstofverbruik, dus is het vitaal dat je weet hoe hun toestand gesteld is. De snelste manier om te zien of er iets mis is is inspecteren op schade. Maar je kan ook de bandenspanning opmeten. Die ligt waarschijnlijk best tussen 1,8 en 3,2 bar. In het instructieboekje van je auto vind je de exacte bandenspanning voor jouw wagen, maar er kan ook ergens in je auto een sticker met de juiste waarde plakken. Die vind je misschien in het dashboardkastje, in de tankklep of in de deur langs de bestuurskant. Vergeet als je je bandenspanning nakijkt niet dat de lucht in de banden koud moet zijn! Je kan je banden best ongeveer één keer per maand controleren.

autobanden-controleren

Energiewaarden

Een lege accu kan verschillende oorzaken hebben. Je kan die natuurlijk opladen, maar voorkomen is beter dan genezen. Door bijvoorbeeld een te lage of te hoge laadspanning loopt de accu leeg. De laadspanning van je auto moet tussen 13,8 en 14,8 volt zijn. Die kan je controleren met een voltmeter. Ook als je auto te lang stil staat of je enkel korte afstanden rijdt kan je accu slijten. Dan kan je hem opladen met startkabels, via een druppellader en zelfs zonnepanelen. Als je accu niet leeg is maar je verlichting wel kapot, dan kan je vaak de lampen zelf wisselen.

Het oliepeil controleren

Je motorolie kan je best elke maand controleren. De olie zorgt er niet alleen voor dat alles gesmeerd loopt, het koelt en reinigt ook. Als je met te weinig olie rijdt levert dat onherstelbare schade op. Daarbij kom je ook te weten of je auto niet excessief veel olie gebruikt als je regelmatig checkt. Dat is een teken dat er iets mis is, zoals slijtage of lekkage. Vergeet als je de olie checkt niet dat de motor best al 10 minuten uit is en dat de wagen best zo waterpas mogelijk staat.

Vloeistofniveaus

Buiten de motorolie kan je je remvloeistof, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof best checken. Al deze niveau’s kan je best tussentijds nakijken. Het reservoir van je ruitenwisservloeistof zit gewoonlijk onder de motorkap, de koelvloeistof gaat rond onder de motorkap, evenals de remvloeistof.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl