Wat wordt er tijdens de APK gecontroleerd?

Iedereen die eigenaar is van een auto weet dat deze keuring er (meestal) jaarlijks zit aan te komen: de Algemene Periodieke Keuring (apk). De apk is een verplichte Europese controle voor de auto. De auto wordt op diverse punten gecontroleerd en kan hierop goedgekeurd of juist afgekeurd worden. Op welke zaken wordt er tijdens de APK gelet?

Hoofdzaken voor APK

De te controleren punten tijdens de apk kunnen ingedeeld worden in drie hoofdzaken:

  • Verkeersveiligheid
  • Milieu
  • Registratie

Onder verkeersveiligheid vallen alle auto-onderdelen die een gevaar kunnen opleveren voor de verkeersveiligheid als deze onderdelen niet in orde zijn. Dit gaat onder andere om de remmen, de wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, carrosserie en de verlichting. Sinds enkele jaren wordt ook de impact van een auto op het milieu steeds belangrijker. Er wordt dan ook gecontroleerd op de uitstoot van uitlaatgassen. De uitstoot mag een bepaalde vastgestelde norm niet overschrijden. En uiteraard moet ook gekeurd worden op de registratie. Dit gaat om de kilometerstand, het identificatienummer van de auto en gebruikte brandstoffen. Ook de autopapieren worden gecontroleerd. Er wordt niet gecontroleerd of de auto is voorzien van een autoverzekering. Deze gegevens staan in een centraal register van het RDW. Als er geen autoverzekering is afgesloten, zal de eigenaar automatisch van de RDW een boete ontvangen.

APK

Wijzigingen in de APK

Hoewel de te controleren punten betreffende de hoofdzaken niet zo snel zullen wijzigen, zal de APK eens in de zoveel tijd worden aangepast. Auto’s worden uitgerust met steeds nieuwere technische mogelijkheden die van invloed zijn op de verkeersveiligheid en het milieu. Hierop moet een APK worden aangepast. Sinds 2018 wordt er dan ook gekeurd op controlesystemen die in nieuwe auto’s worden toegepast. Met een automatisch controlesysteem hoeft een eigenaar niet meer alle punten af om te zien of onderdelen nog goed zijn. Dit geeft de auto nu zelf aan. Dit zijn bijvoorbeeld controlesystemen voor de airbags, het gordelsysteem, de bandenspanning, stuurbekrachtiging, remsystemen en het ABS-systeem. Als er met deze onderdelen problemen zijn, zal er een controlelampje gaan branden. Auto’s met een kenteken datum vanaf 2018 zullen afgekeurd worden als er controlelampjes branden. Auto’s van voor 2018 worden niet afgekeurd op wat het controlesysteem aangeeft, maar zullen een reparatieadviespunt op het rapport krijgen. Dieselrijders worden daarnaast nog streng gecontroleerd op de aanwezigheid van een roetfilter.

Auto voorbereiden op APK

Het is mogelijk om een auto op bepaalde punten voor te bereiden op de apk. Dit gaat vooral om minder technische punten. Deze voorbereiding kan een hoop tijdverspilling voorkomen. De auto kan technisch goedgekeurd worden, maar uiteindelijk afgekeurd worden op een eenvoudig punt dat de eigenaar zelf ook had kunnen repareren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bandenspanning, het vervangen van de banden bij te weinig profiel en het vervangen van kapotte verlichting. De auto kan zelfs afgekeurd worden op ruitenwissers. Als ruitenwissers strepen achterlaten, is het gemakkelijk om de ruitenwisserbladen zelf te vervangen. Vul ook ruitenwisser- en koelvloeistof bij.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl