Kentekencheck
cursus autotechniek

Uitleg en werking versnellingsbak auto:Korte uitleg van de werking van de meest voorkomende versnellingsbak in de auto. De meest voorkomende is dan ook de mechanische handgeschakelde versnellingsbak, die dan ook voorkomt bij zowel voorwiel als achterwiel aangedreven auto’s. Bij voorwielaangedreven auto’s gaan er vanuit de versnellingsbak aandrijfassen naar de voorwielen en bij achterwiel aangedreven auto’s gaat er een aandrijfas naar de cardan (differentieel) waarbij vervolgens weer assen naar de achterwielen gaan. In beide gevallen gaat er vanuit de versnellingsbak een price as naar de koppeling die dan weer in verbinding staat met de motor.


Waarom een versnellingsbak? Puur en alleen om de overbrenging naar de aangedreven wielen te veranderen zodat er bij een andere snelheid/toerental overgegaan kan worden naar een andere overbrenging.

Opbouw versnellingsbak:De versnellingsbak ziet er best wel gecompliceerd uit en bestaat voornamelijk uit vaste en beweegbare assen die in lagers lopen , met daarop mee draaiende tandwielen, die dan weer via de schakelpook en eventuele schakelstangen geschakeld worden met behulp van schakelvorken. U zal begrijpen dat draaiende tandwielen niet zomaar met elkaar in verbinding kunnen worden gebracht, dit gebeurt dan ook met behulp van synchromesh ringen die er dan ook voor zorgen dat de tandwielen synchroon lopen. Dus als u tijdens het schakelen gekraak van tandwielen hoort is het in de meeste gevallen zo dat de synchromesh ringen versleten zijn. De tandwielen van de achteruitversnelling hebben in tegenstelling tot de andere tandwielen rechte tanden, vandaar het gierende geluid als je met hogere snelheid achteruit rijd. Bij alle andere tandwielen lopen de tanden schuin weg om het schakelen te vergemakkelijken.


Als er problemen zijn met de versnellingsbak zit er weinig anders op dan de bak te laten Reviseren of een andere (tweedehandse) bak te monteren bij revisie wordt natuurlijk alles vervangen wat versleten is, denk hierbij met name aan de lagers en synchromesh ringen. Versnellingsbak revisie is dan ook een kostbare aangelegenheid. autoweetjes adviseert bij een oudere auto een tweedehands versnellingsbak te monteren.Kijk hier voor informatie over de aftapplug en vulplug van de versnellingsbak.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

In de filmpjes ziet u Werking versnellingsbak - werking differentieel (achterwielaandrijving)

koppeling
Vervangen Koppeling: Basis uitleg voor het vervangen van de koppeling: We besteden enkel aandacht aan de meest voorkomende koppeling ook wel bekend als de een schijf koppeling. De groote verschillen per auto bij het vervangen van de koppeling is met name de aandrijving. Hierbij te denken aan voor of achterwiel aandrijving. Vergeet in beide gevallen nooit .......Lees hier meer over vervangen koppeling.
motorblok
Auto's hoe worden ze gemaakt: De onderkant van een auto bestaat uit losse delen. De voorkant bestaat uit de ophanging voor de radiator, twee zijbalken, en vooraan twee beugels waar de bumper in komt. De voorkant wordt op de geautomatiseerde lopende band gezet. Dat is dat. Intussen lassen robots het zogenaamde 'ladderchassis' in elkaar. Op dit chassis rusten... Lees hier meer over hoe een auto gemaakt wordt.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
oliekeerring
Oliekeerringen: en wat is de mogelijke oorzaak van lekkende oliekeerringen? Bij oliekeerringen gaat het om afdichting van draaiende en gelijk ook stilstaande onderdelen. Om elke as die vanuit het motorblok naar buiten komt bevind zich een afdichtings keerring. Zo wordt er voor het afdichten van een krukas of nokkenas ook gebruik gemaakt van een keerring.....Lees hier meer over lekkende oliekeerringen.
verschil voorwielaandrijving achterwielaandrijving
Verschil voor en achterwielaandrijving: Als je met een auto met voorwielaandrijving flink optrekt uit zich dit door de gewichtsverplaatsing in tractieverlies. Bij een auto met achterwiel aandrijving zal de tractie daarbij alleen maar verbeteren. Echter, hebben we het nu alleen over een droog weer situatie. Bij een nat of glad wegdek is de tractie van een..... Lees hier meer over het verschil van voor en achterwielaandrijving.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
dynamo startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt.... Lees hier meer over dynamo en startmotor.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
uitleg differentieel vervangen
Differentieel vervangen: Als het differentieel of de lagers van het differentieel bij een voorwiel aangedreven auto vervangen moet worden zit er niets anders op eerst de versnellingsbak te demonteren. Bij een achterwiel aangedreven auto is de ingreep een stuk gemakkelijker. Hierbij zal als eerste de aandrijfas vanuit de versnellingsbak verwijderd moeten worden. Om.... Lees hier meer over het differentieel van de auto.
sensoren
Auto en Sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren....Lees hier meer over auto en sensoren.
homokineet
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale....... Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
geluiden
Vreemd/raar geluid tijdens sturen naar links of rechts: Een krakend geluid tijdens het sturen is een probleem wat bij vele automerken kan voorkomen. Maar het vinden van dit krakende knarsende geluid is vaak moeilijk thuis te brengen. Vooral omdat het zelfde geluid onbelast (op de krik of brug) vaak niet hoorbaar is. Al snel komt de vraag is.... Lees hier meer over Krakend, knarsend of bonkend geluid tijdens het sturen.
aandrijfashoes
Verschil van materiaal in aandrijfashoezen: Wie wel eens een gevecht heeft gehad met een aandrijfashoes zal begrijpen waar dit verhaal over gaat. Een veel voorkomend probleem is dat de hoezen van de as van de voorwielaandrijving scheuren of los gaan zitten. Als dit niet gerepareerd wordt zal het homokineet vet uit de hoes slingeren, wat vaak.....Lees hier meer over verschil materiaal aandrijfashoezen.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes