Tips voor rijden met een aanhangwagen

Lees hier over tips over rijden met een aanhanger. Aanhangwagens zijn er daadwerkelijk in alle soorten en maten, de één geeft meer problemen dan de ander. Zo komen ongelukjes met een kleine bagagewagen eigenlijk alleen maar voor bij het achteruit rijden, en de echte brokken met flink wat schade bij een caravan met tandem-as.

Controleer de verlichting

Voor aanhangwagens is geen APK terwijl aanhangers juist gevoeliger voor storingen kunnen zijn. Dit geldt heel sterk voor de verlichting. De achterlichten van een auto vertonen zelden een defect maar bij een aanhangwagen zeer vaak. Maak er een gewoonte van, zodra je de aanhanger aan de auto gekoppeld hebt, dat je de verlichting controleert op gebreken. Kijk dan ook gelijk of dat de reflectoren aan de achterzijde van de aanhangwagen nog aanwezig en intact zijn. Mocht er zich tijdens het rijden een storing in de verlichting voordoen, dankzij de koplampen van de achterligger ben je toch nog in het zicht.

koppeling-aanhangwagen

De trekhaak

Teveel mensen geven de kogel van de trekhaak geen aandacht. In sommige situaties, bijvoorbeeld als er op de trekhaak een fietsendrager wordt geplaatst, is dat geen probleem. Maar bij een aanhangwagen is het van belang dat de kogel vet is gemaakt. Het is een draaipunt, en dat moet gesmeerd gaan. Het achterwege laten van geen vet op de kogel heeft wel een reden. Als je iets in de kofferbak legt of eruit haalt dan is het vervelend als je met een broekspijp tegen de kogel komt want vet geeft een lelijke plek in kleding. Om dat te voorkomen zijn er doppen in de handel die je over de kogel kan plaatsen als je niet aan het slepen bent. Vroeger, en dat kan nog steeds, plaatsten de mensen een tennisbal over de kogel. Dat zorgt dat je de kogel vet kan houden zonder dat je kledingschade krijgt als er niets aangekoppeld is.

De laatste checks en rijden

Laat bij het aankoppelen niets aan toeval over. Het komt te vaak voor dat bestuurders uit pure gemakzucht de borg over de kogel van de trekhaak doen, terwijl daarnaast een speciale voorziening is. Dit geldt voor alle borgen. Soms is het slechts een staalkabel, soms is het een breeklijn die de oplooprem activeert mocht de koppeling los schieten. Let ook gelijk op de banden. Deze moeten op druk staan en niet verteerd of versleten zijn. Dan pas komt het beladen. Het beladen moet een beetje aan de voorzijde gebeuren maar niet te veel. Als de aanhangwagen met ongeveer vijftig kilo op de trekhaak drukt is die correct beladen. Nu is alles tiptop in orde en kun je de weg op, maar houd je aan de maximum snelheid.

De autoverzekering

Voordat je echt kunt gaan rijden is het wel belangrijk dat je een autoverzekering afsluit. Zonder autoverzekering is je aanhanger namelijk ook niet verzekerd en mag je niet de weg op. Een goede autoverzekering kun je vinden via Totaalbesparen. Dit is een onafhankelijke vergelijkingssite.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl