Tips om je praktijkexamen te halen

Je hebt je theoretisch examen mooi vanbuiten geleerd en bent er voor geslaagd. Maar nu komt de realiteit en paniek: je moet niet alleen leren rijden, je moet ook nog eens slagen voor je praktijkexamen. Advies om dat te doen lees je in dit artikel.

Voorkom werk achteraf met hulp van experts

Rijinstructeurs weten wat ze doen, jij niet. Zorg dat je eerste rijlessen sowieso bij een erkende rijschool zijn. Zo loop je minder risico op foute gewoonten tijdens het rijden. Als iemand anders je leert rijden is de kans groot dat zij hun foutjes aan jou meegeven, of de subtiele veiligheidsvoorzorgen die jij niet neemt missen. Het is heel moeilijk om onveilige gewoonten (in schakelen bijvoorbeeld) jezelf achteraf af te leren, dus start zeker op tijd. De grootste garantie is natuurlijk minstens 20 uur te doen bij een school. Als dat niet lukt, zorg er zeker voor dat je een les neemt in het begin van je leertraject en het einde.

Je wilt zeker in moeilijkere examengebieden nog eens langs de rijschool gaan zodat je alle foutjes weg werkt. Denk dan aan een rijschool in Leuven, die je helpen te navigeren door de uitzonderingen en gekende problemen van de stad.

autorijles

Leer de route

Het examencentrum in jouw buurt heeft waarschijnlijk een aantal vaste routes waar je belangrijke regels en uitzonderingen passeert. Vraag aan vrienden, kennissen en familie in de buurt of zij zich nog kunnen herinneren waar ze hebben gereden om voor hun examen te slagen. Noteer alle herkenningspunten die zij hebben aangekaart en rijd daar een paar keer langs. Maar passeer sowieso eens een paar keer in de buurt van het centrum waar jij je examen gaat doen, de kans dat je hier je examen gaat doen is natuurlijk heel groot. Herkenningspunten van vrienden oplijsten en in de directe omgeving van je centrum rondrijden zorgt er ten eerste voor dat je met de routes bekend bent en minder fouten maakt op je examen. Maar daarbuiten kan het je ook helpen om meer ontspannen te zijn tijdens het examen, wat ook weer resulteert in minder fouten.

Vertrouw jezelf

Als je slaagt voor je theoretisch examen ben je waarschijnlijk al veel wijzer dan de meeste mensen op de baan die die leerstof al lang vergeten zijn en rekenen op hun gevoel. Wat het intimiderende kan zijn op de baan zijn de automatismen die jij nog niet hebt. Eens je leert schakelen zonder erbij na te denken en wat parkeertrucjes in de vingers hebt ben jij dus net zo capabel als alle andere bestuurders!

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl