Parkeren bij een laadpaal

Het zou zomaar een vraag kunnen zijn op een verkeersexamen, “U parkeert uw benzineauto op de laadplaats voor een elektrische auto, mag dat?” Hoewel het parkeren meestal lokaal is geregeld, is het parkeren met een benzineauto op de plaats voor een elektrisch voertuig niet toegestaan. U riskeert hiermee een boete van 95 euro. Parkeerplekken voor elektrische voertuigen zijn uitsluitend bestemd voor bestuurders van een elektrische auto die hun auto willen parkeren of laden. Verschillende verkeersborden geven ter plaatse aan hoe dit is geregeld. Toch is hier in Nederland nog vaak onduidelijkheid over. We helpen u graag op weg omtrent deze verkeersregels.

Verschillende verkeersborden elektrische voertuigen

In Nederland kennen we verschillende verkeersborden die informatie verstrekken over het parkeren en opladen van elektrische voertuigen. Als eerste bestaat een vierkant blauw bord met de bekende letter P erop. Daaronder een klein wit bord met de tekst ‘Elektrische voertuigen’. Wanneer u dit bord ziet staan mag u uw elektrische auto parkeren op die plek ongeacht of hij is aangesloten op de laadpaal. U bent hier dus vrij om te parkeren zolang dat nodig is. De andere verkeersborden hebben allen de bekende letter P en daaronder een wit bordje met de tekst “opladen elektrische voertuigen’. U mag hier alleen uw elektrische auto parkeren wanneer hij ook daadwerkelijk aan de laadpaal is verbonden. Tevens geldt bij zo’n parkeerplek dat wanneer uw elektrische auto volledig is opgeladen u plaats moet maken voor iemand anders. Het zijn laadplaatsen, geen parkeerplaatsen. Als laatste is er een rechthoekig blauw bord met daarop een auto en een stopcontact. Ook bij dit bord geldt dat u mag parkeren om te laden en daarna de parkeerplek zo snel mogelijk moet vrijmaken.

parkeren

Verschillende steden, verschillende regels

Zoals eerder al vermeld worden parkeerplaatsen lokaal geregeld. Het kan dus voorkomen dat bij parkeren Groningen andere regels gelden dan parkeren in Rotterdam of Den Haag. In deze laatste stad is het op bepaalde delen toegestaan om na 22.00 uur ‘s avonds ook een benzineauto te parkeren op een laadplaats. Den Haag is daarin voorlopig de grote uitzondering in Nederland. In alle andere plaatsen kunt u rekenen op een bekeuring wanneer u uw benzine of dieselauto parkeert op een laadplaats.

Parkeergeld betalen om uw elektrische auto te laden

Om onnodig lang parkeren van een elektrisch voertuig op een laadpaal te ontmoedigen moeten automobilisten met een elektrische auto vaak ook gewoon parkeergeld betalen als ze parkeren/opladen. Zo probeert men te voorkomen dat een laadplaats onnodig lang in beslag genomen wordt. Hierbij gelden de lokale parkeertarieven die u vindt bij de parkeerplaats. Let ook hierbij goed op of uw elektrische auto daadwerkelijk moet zijn aangesloten op de laadpaal of niet. Een elektrische auto parkeren op een plaats waar dat alleen mag om te laden kan u ook een fikse boete opleveren. Veel parkeergarages in Nederland bieden inmiddels ook de mogelijkheid voor het opladen van elektrische voertuigen. Elektrische auto’s zijn de toekomst en er zullen derhalve steeds meer parkeerplaatsen voor uitsluitend elektrische voertuigen bijkomen. Uw elektrische voertuig parkeren op een ‘gewone’ parkeerplaats mag uiteraard te allen tijde.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl