Vier manieren om een auto te financieren

Een nieuwe auto is vaak het functionele met het aangename combineren. Helemaal nieuw-nieuw, tweedehands-nieuw of oldtimer-nieuw maakt niet uit, dat eerste ritje - als de auto dan écht op uw naam staat - is toch altijd wel een speciaal moment. Maar, zoals aan veel leuke (en functionele) zaken in het leven, hangt er een prijskaartje aan. Frisia Financieringen bekijkt welke manieren er zijn om een auto te financieren.

Eigen middelen:

De beste en meest goedkope manier van een auto financieren is door gebruik te maken van uw eigen (spaar)geld. Immers, over een spaarrekening ontvangt u rente (oké, anno 2018 valt het percentage wat tegen maar u begrijpt wat we bedoelen) en voor een lening, in welke vorm dan ook, betaalt u rente. Wanneer u de mogelijkheid hebt, is eerst sparen en dan kopen altijd de meest goedkope optie.

Goed om bij stil te staan: wanneer uw budget krapper is en u kijkt naar een wat ouder (lees: goedkoper) model tweedehands auto, houd er dan rekening mee dat de kans op groot onderhoud bij een oudere auto logischerwijs groter is dan bij een nieuwer model.

Lease auto van uw werkgever:

Wanneer uw werkgever de mogelijkheid biedt om een lease auto van de zaak te rijden moet u er rekening mee houden dat u bijtelling betaalt wanneer u deze auto ook privé wilt rijden. Een lease auto van de zaak wordt namelijk als ‘loon’ gezien en daarom belast. Deze bijtelling wordt normaal gesproken maandelijks met uw loon verrekend door de werkgever. Het kan dus, voordat u hier een beslissing over neemt, nooit kwaad om de P&O afdeling eens een proefberekening te laten maken, dan heeft u de financiële impact maar inzichtelijk, toch?.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de auto niet privé te rijden. Het is dan zaak om een sluitende ritregistratie bij te houden. Het aantal kilometers dat u in dit geval niet hoeft te verantwoorden en dus privé mag rijden, ligt op 500 kilometer per jaar. Dit komt neer op gemiddeld 41 km per maand, minder kilometers dan een enkele rit Amsterdam – Utrecht.

Private lease:

Bij private lease ‘huurt’ u de auto als het ware. Onderhoud, verzekering, wegenbelasting en andere kosten zitten bij het maandbedrag in, u betaalt alleen voor uw brandstof (en eventuele verkeersboetes natuurlijk). Na afloop van het contract bent u geen eigenaar van de auto, al heeft u wel de mogelijkheid om de auto op dat moment te kopen.

Wanneer u overweegt een auto via private lease te gaan rijden, lees dan goed het contract en de voorwaarden door. Voordat u een keuze maakt is het verstandig om een antwoord te hebben op vragen als “Is het mogelijk om tussentijds mijn contract te beëindigen”, “wat er gebeurt wanneer de auto kapot gaat” of “hoeveel kilometer mag ik maximaal rijden voordat ik moet gaan bijbetalen?”.

Private lease is voor de wet overigens geen lening, al houden private-lease bedrijven die aangesloten zijn bij het Keurmerk Private Lease zich wel aan regels die voor het aangaan van een lening gelden.

Auto financiering:

Het financieren van een auto door het afsluiten van een lening is de vierde en laatste optie die we binnen dit artikel bespreken. Het afsluiten van een lening kan, mits verantwoord afgesloten, een goede optie zijn om de auto die u nodig heeft aan te schaffen wanneer u de financiële middelen hiervoor op dat moment niet voor handen heeft. Het verschil met bijvoorbeeld private lease is dat u direct eigenaar bent van de auto. Dit betekend uiteraard ook dat u eigenaar bent van alle kosten die een auto met zich meebrengt, deze moet u dus ook incalculeren.

Voor het aanschaffen van een auto is een persoonlijke lening het meest geschikt. Deze vorm van lenen kent een vast rentepercentage, een vaste looptijd en een vaste maandtermijn. U stemt deze bij aangaan van de lening af en weet daarom precies waar u aan toe bent. Het is ook mogelijk om boetevrij extra af te lossen waardoor u, wanneer u bijvoorbeeld een financiële meevaller heeft, zonder extra kosten de looptijd van uw lening kunt verkorten of zelfs helemaal in kunt lossen.

Tot slot is het verstandig om de looptijd af te stemmen op de verwachtte levens- of gebruiksduur van de auto, op die manier betaalt u niet maandelijks door aan een product dat u inmiddels niet meer heeft!

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl