Maak kennis met de Wallbox

Wanneer je je elektrische auto thuis wilt opladen, kan dat op verschillende manieren. Natuurlijk kun je kiezen voor een laadpaal voor het huis, maar er is ook een andere mogelijkheid: een wallbox. Wat is dat precies? En wat kun je ermee?

Wat is een wallbox?

Een wallbox is een contact aan de muur waarmee je een elektrische auto kunt opladen. Zie het als een soort laadpaal aan de muur, maar dan verpakt in een soort doosje aan de muur. Hoewel ‘doosje’ misschien wat te klein is: het is nog best een aardig apparaat.

Bij een elektrische laadpaal staat een paal los van de muur. Een wallbox hangt aan de muur. Erg handig als je weinig ruimte hebt voor een laadpaal, of gewoon dichtbij huis je elektrische auto wilt opladen. Het voordeel van een wallbox is ook dat je minder hoeft te graven om de elektriciteitskabel naar de laadpaal te brengen.

opladen-Wallbox

Een wallbox installeren

De meeste wallboxen worden geïnstalleerd op een eigen oprit. Of in de parkeergarage, of aan de gevel van een gebouw. Een wallbox installeren is niet heel ingewikkeld. Online vind je stappenplannen om te zien hoe je er eentje installeert. Kan je het niet zelf, of heb je geen elektrisch inzicht? Dan kun je het best een installateur in de arm nemen. Je gaat immers wel aan de slag met je stroomaansluiting vanuit de meterkast. Dat moet veilig gebeuren.

Eigenlijk is het best idee om de installatie over te laten aan een erkende monteur. Deze monteurs zijn gecertificeerde elektriciens. Het kan zelfs zijn dat de garantie vervalt als je het apparaat zelf installeert. Goed om dat na te kijken.

Elektrische auto thuis opladen

Veel mensen willen hun elektrische auto thuis kunnen opladen. Logisch: het is gemakkelijk en vaak goedkoper. Zeker als je zonnepanelen op het dak hebt liggen, kun je flink besparen. De stroom voor je auto is dan zo goed als gratis. Daardoor wordt het installeren van een wallbox ook weer aantrekkelijker.

Wie een lease auto van de zaak heeft, doet er goed aan bij de baas te informeren over een wallbox. In sommige gevallen wordt een lader aan de muur namelijk vergoed door het bedrijf.

Zoals je ziet zijn de voordelen van een wallbox groot. Uiteindelijk zul je zelf de keuze moeten maken tussen een laadpaal thuis of een wallbox. Het is maar net wat voor jou het handigst is. Qua werking maakt het niet zoveel uit. Elektrisch opladen blijft gewoon elektrisch opladen.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl