Letsel door een auto-ongeluk: wat moet je weten?

Een auto-ongeluk zal in de eerste plaats resulteren in materiële schade, maar je kan bovendien ook letselschade oplopen. Gelukkig bestaat er zoiets als verzekeringen en kan die letselschade meestal ook verhaald worden – eventueel rechtstreeks van de andere partij. Een juridisch artikel, dat is niet wat volgt – maar wel: “wat is dat, letselschade?”. Het omvat meer dan je zou denken.

Fysieke schade

In de eerste plaats denken we natuurlijk aan de fysieke schade die we kunnen oplopen ten gevolge van het ongeval. Dit kan bijvoorbeeld een beenbreuk zijn maar evenzeer een whiplash of een inwendige bloeding. We spreken van een letsel indien het gaat om zo’n verwonding. Bij het begrip letselschade doelen we dan meestal weer op het feit dat die schade een gevolg is van een foutieve gedraging door een andere partij.

letsel-autoongeluk

De gevolgen van die schade

Toch heeft een auto-ongeluk ook meer gevolgen dan louter die fysieke letsels. Zo kunnen die letsels ook andere nare gevolgen met zich meebrengen: ook hier spreken we nog steeds van letselschade. Het kan bijvoorbeeld gaan om het niet meer kunnen werken of het huishouden niet meer kunnen uitvoeren – met de oplopende kosten voor huishoudhulp tot gevolg. Zowel het verlies van inkomsten als de extra kosten die moeten gemaakt worden, behoort nog steeds tot de letselschade. Meer zelfs: ook bijvoorbeeld het niet meer kunnen sporten en de daaropvolgende neerslachtigheid kan aanleiding geven tot een schadevergoeding.

Psychische gevolgen

Ook de psychische gevolgen van het letsel komen voor vergoeding in aanmerking. Durf je je bijvoorbeeld niet meer op de autosnelweg begeven of überhaupt in een wagen te stappen, dan spreken we van emotionele of psychische schade. Toegegeven: het begroten van die schade is niet eenvoudig, maar aangezien het een gevolg is van het ongeluk en de bijhorende letsels, zal er wel een vergoeding tegenover dienen te staan.

Een moeilijke juridische wereld

Eigenlijk kunnen we het als volgt samenvatten: eenmaal je betrokken raakt in een auto-ongeluk en een letsel oploopt, kom je al snel terecht in een wel erg moeilijke juridische wereld. Schadeclaims, voorschotten en begroting van schade, het is niet eenvoudig. Dat materiële schade meestal een stuk eenvoudiger is, dat staat alvast vast.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl