Hoe kies je tussen all-season en zomerbanden in de zomer?

Zomerbanden, horen we je schamperen, in Nederland regent het de hele zomer, ik moet regenbanden hebben! Het zal je misschien verbazen dat zomerbanden beter presteren dan all-season banden op nat wegdek. Lees verder voor meer informatie over de voor- en nadelen van zomerbanden, zoals rijgedrag, temperatuurbereik en hoe ze met hitte omgaan.

Waarom zomerbanden beter presteren bij hitte en regen

Zomerbanden worden ook wel prestatie banden genoemd. Ze worden niet voor niets zo genoemd, want ze zijn ontworpen om uitstekende tractie op droog en nat wegdek te bieden, evenals nauwkeurige controle. Zomerbanden zijn bedoeld voor gebruik tijdens warme maanden, of het hele jaar door in regio’s waar geen echte winter is.

Zomerbanden zijn geoptimaliseerd voor uitstekende grip op de weg, of het nu snikheet is, licht vochtig of hard regent. Ze zijn gemaakt van een loopvlakmengsel (de mix van rubber en vulstoffen waaruit het loopvlak bestaat) dat kleverige additieven bevat voor grip op de weg in natte omstandigheden. Maar dit loopvlakmengsel biedt ook voldoende stijfheid zodat de banden hun vorm behouden wanneer het warm is. Dit beperkt de rolweerstand op een warm wegdek tot een minimum.

Het loopvlakpatroon heeft doorgaans ondiepere, rechtere groeven dan bij all-season banden en massieve, doorlopende ribben, zodat er altijd meer rubber in contact is met de weg. Het resultaat: meer stabiliteit bij het nemen van bochten, remmen en optrekken.

Hoewel het voor velen misschien als nieuws komt dat zomerbanden beter presteren dan all-season banden als het gaat om tractie op zowel nat als droog wegdek, het zal niet verassen dat deze banden geen tractie in de winter bieden. Ze worden stijf bij koude temperaturen en zijn geen veilige keuze bij sneeuw of ijs.

zomerbanden-all-season-banden

Vergelijking van de loopvlakkenmerken van zomerbanden en all-season banden

All-season banden leveren wat tractie in voor een langere levensduur. Ze zijn ontworpen om auto’s in de winter voldoende tractie te geven om door lichte sneeuw te komen, zodat een bestuurder het hele jaar door met één set banden kan rijden op plaatsen waar de winter zacht is.

All-season banden zijn gemaakt met een rubbersamenstelling dat zelfs bij temperaturen iets boven het vriespunt flexibel blijft, en daarmee de grip op de weg. Hun profielpatronen hebben diepere groeven en zijn voorzien van meer holtes en variaties die helpen bij de tractie voor rijden in de sneeuw. Ze zijn als het ware een hybride tussen zomer- en winterbanden, gemaakt om een grote verscheidenheid aan weers- en wegomstandigheden redelijk aan te kunnen, terwijl ze een goede levensduur hebben. Ze zijn geen vervanging voor echte winterbanden, die nodig zijn voor stabiel rijden in streng winterweer.

Tot slot

Als je in een gebied woont waar het nooit sneeuwt en waar de temperatuur tijdens je normale rijtijden normaal gesproken 7°C of warmer is, zijn zomerbanden een goede keuze. Deze prestatiebanden zijn vooral geschikt voor gebieden met een warm klimaat waar het soms regent, omdat ze aquaplaning beter voorkomen dan all-season banden.

Als je in een gebied woont waar het weer niet zo voorspelbaar is, waar het in de herfst of lente kan vriezen of licht kan sneeuwen, kun je beter all-season banden kiezen.

En als de winter in jouw regio gepaard gaat met temperaturen onder het vriespunt en neerslag, of als je regelmatig naar hooggelegen gebieden reist, kun je het beste winterbanden kopen en deze in november en maart verwisselen.

Voor Nederland is de juiste combinatie dus zomerbanden van mei tot en met oktober, en all-season (of zelfs winter-) banden in de koudere maanden.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl