Alles wat je moet weten over het ground effect in de Formule 1

Formule 1 fans klagen al jaren over het gebrek aan racen, mooie inhaalacties en spannende wedstrijden in de Formule 1. Een groot deel is te danken aan de huidige opzet van de auto’s, de manier waarop ze nu gemaakt worden zorgt ervoor dat er heel veel vuile lucht achter de auto’s ontstaat. Deze vuile lucht zorgt ervoor dat de downforce van de auto(s) die er dicht achter rijden minder wordt, hierdoor krijgen de auto’s minder grip en zullen onderdelen ook sneller oververhit raken. Echt wiel aan wiel racen en een andere auto voor een langere tijd in de nek hijgen zit er dus op dit moment niet in, dit moet veranderen. Om het racen weer beter en spannender te maken worden de reglementen voor de Formule 1 in 2021 veranderd, om de vuile lucht te verminderen en inhalen makkelijker te maken stappen de auto’s over naar het zogeheten ground effect, maar wat is het precies?

Ontstaan van het ground effect

In de jaren ‘70 werd het ground effect voor de eerste keer in de Formule 1 geïntroduceerd. Eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80 was het een dominerende factor in de Formule 1, door middel van twee grote venturi tunnels onder de auto bewoog de lucht daar sneller dan de lucht boven de auto, wat er in resulteerde dat de auto’s als het ware naar het asfalt toe gezogen werden. Toen Team Lotus in 1978 overtuigend het kampioenschap pakte moesten de andere teams wel een eigen variant van het ground effect creëren, teams zochten hierbij steeds meer de grens op en hierdoor nam de bochtensnelheid flink toe. De FIA voelde zich genoodzaakt hier een halt toe te roepen doordat de veiligheid in gevaar kwam, de auto’s van die tijd waren immers veel minder veilig dan de auto’s die er nu rondrijden. De FIA stelde vanaf 1981 een verbod in op de zogeheten skirts, die zorgen ervoor dat het gat tussen de zijkant van de auto en het asfalt gedicht werd waardoor de venturi tunnels werden afgesloten. Zonder deze skirts werkten de tunnels veel minder goed waardoor teams weer genoodzaakt waren om iets nieuws te bedenken. Brabham kwam toen met een hydropneumatische ophanging, waarmee ze de auto op het circuit naar het asfalt toe konden laten zakken en in de pitstraat weer konden verhogen. Hiermee voldeden ze aan de verplichte rijhoogte. Vanaf 1983 vond de FIA het genoeg en werd er een vlakke bodemplaat geïntroduceerd, dit betekende het einde van het ground effect van die periode.

formule-1

De terugkeer van het grondeffect

Vanaf 2021 zal het ground effect dus weer terugkeren in de Formule 1. De hoofdreden is omdat de venturi tunnels de lucht veel minder aantasten waardoor achtervolgers er minder last van hebben, dit moet dus het racen en dus ook de spanning bevorderen. Een andere reden is omdat ze ook een budgetplafond gaan instellen, de huidige Formule 1 auto’s zijn door de ontelbare downforce onderdelen erg duur, zowel op het gebied van fabricage als op het gebied van ontwikkeling. Met het ground effect zorgen ze er ook voor dat de kosten voor het ontwikkelen en maken van de auto’s lager worden, zodat teams dichter bij elkaar zullen komen te staan en zodat potentiële nieuwe teams zich makkelijker bij de Formule 1 kunnen toevoegen. Benieuwd wat de overige veranderingen aan de reglementen zijn? Kijk dan eens op gptoday.net.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl