Een laadpaal voor thuis: hierop dien je te letten tijdens de aanschaf

Elke avond bij thuiskomst de auto aansluiten op je eigen laadpaal en vervolgens de volgende ochtend een volledig opgeladen accu ter beschikking hebben, zodat je meteen weer de weg op kunt. Ideaal toch? Wanneer je de auto op eigen terrein kunt stallen, bijvoorbeeld in een carport, is het zeker aan te bevelen om een eigen laadpaal aan te schaffen. Niet alleen vanwege het gebruiksgemak dat je er als eigenaar van een elektrische auto van hebt. Ook vanwege de kosten, want het elektriciteitstarief dat je met je eigen leverancier hebt afgesproken ligt lager dan het tarief dat je bij een openbare laadpaal zult moeten betalen. Er zijn echter wel een aantal zaken waarop je moet letten, als je een laadpaal gaat aanschaffen.

Laadpaal of wallbox

Allereerst zul je moeten bepalen of je kiest voor een zogenoemde wallbox of voor een laadpaal. Simpel gezegd is een wallbox een laadpaal zonder paal. Het is een kastje aan de muur, bijvoorbeeld aan de buitengevel van je woning. Het voordeel van een wallbox is dat de bekabeling langs de gevel kan lopen. Er hoeft dus niet te worden gegraven. Een laadpaal kun je neerzetten waar je wilt, waardoor de afstand tot de auto kleiner wordt. Je zult dan echter wel de elektriciteit naar die paal moeten brengen en dat houdt graafwerk in.

laadpaal-voor-thuis

Het vermogen

De accu’s van elektrische auto’s zijn in de afgelopen jaren steeds krachtiger geworden. De eerste modellen hadden accu’s met een vermogen rond 10 kWh, maar inmiddels is een vermogen rond 90 kWh geen uitzondering meer. Je laadpaal voor thuis moet daar dus wel geschikt voor zijn. Als de laadpaal onvoldoende kracht heeft, kan het wel een heel etmaal duren voordat je auto helemaal is opgeladen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Investeer in de juiste laadpaal, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

1-fase of 3-fase

Het is daarnaast ook belangrijk om te controleren of je auto een 1-fase- of 3-faseaansluiting heeft. Bij een 1-faseaansluiting is de laadpaal via één reguliere stroomkabel is aangesloten op het elektriciteitsnet, terwijl dat bij een 3-faseaansluiting via drie zogenoemde fasedraden loopt. Dit levert een hoger vermogen op, maar dat is alleen interessant als de auto daar geschikt voor is. Het is dus zaak om voor het aanschaffen van een laadpaal advies in te winnen over de (on)mogelijkheden die er zijn.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl