Auto uitlenen aan familie of vrienden: hoe zit het met je verzekering?

Als je een auto hebt, zul je deze vast weleens uitlenen aan vrienden of familie. Het kan hierdoor gebeuren dat iemand anders schade rijdt met jouw auto. Is je autoverzekering in dit geval nog geldig? En wie is er verantwoordelijk voor de kosten?

Autoverzekering blijft geldig

Je mag je auto als hoofdbestuurder uitlenen aan iemand anders, ook dan blijft je autoverzekering gewoon geldig. De verzekering is namelijk gekoppeld aan de auto. Houd er wel rekening mee dat je met een WA-verzekering alleen verzekerd bent voor schade aan anderen. Heb je een WA + beperkt cascoverzekering of een allriskverzekering? Dan ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto.

auto-uitlenen-verzekering

Voorwaarden uitlenen auto

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het uitlenen van je auto en de geldigheid van je verzekering. Zo mag de bestuurder van de auto deze niet gebruiken als taxi of lesauto, mag de auto niet verhuurd worden en moet je zelf toestemming gegeven hebben voor de uitlening van de auto. Daarnaast moet de persoon die jij bij de verzekeraar hebt opgegeven als hoofdbestuurder de regelmatige bestuurder van de auto zijn. Blijkt bij schade dat iemand anders vaker in de auto rijdt, dan wordt schade meestal niet vergoed. In de meeste gevallen ben jij als verzekeringsnemer zelf de hoofdbestuurder. Je kunt ook iemand anders opgeven als hoofdbestuurder, maar het nadeel voor die persoon is wel dat hij of zij dan zelf geen schadevrije jaren opbouwt. De schadevrije jaren komen namelijk op naam van de verzekeringsnemer te staan.

Auto uitlenen aan je kinderen

Veel ouders lenen hun auto weleens uit aan hun kinderen. Dat is geen probleem, zolang jij zelf vaker in de auto rijdt dan je zoon of dochter. Als je kind vaker in jouw auto rijdt dan jijzelf, ben je verplicht dit door te geven aan je verzekeraar. De premie wordt namelijk mede bepaald op basis van het risico dat de hoofdbestuurder loopt op de schade. Voor jongeren onder de 24 jaar wordt vaak een hogere premie gerekend, omdat zij als risicogroep worden gezien. Daarnaast hebben zij vaak nog niet veel schadevrije jaren opgebouwd, waardoor ze geen of weinig no-claimkorting krijgen. Geef je je kind als hoofdbestuurder op, dan is de premie die jij betaalt hoger en bouwt je kind zelf geen schadevrije jaren op. De schadevrije jaren staan namelijk op jouw naam als jij de verzekeringsnemer bent.

Schade claimen en schadevrije jaren

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de autoverzekering. Als je schade claimt, verlies je schadevrije jaren. Per geclaimde schade val je automatisch 5 treden terug op de bonus-malusladder. Als je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je automatisch terug naar trede 10. Hierbij wordt niet gekeken naar wie de bestuurder was op het moment dat er schade is gereden, maar naar wie de hoofdbestuurder van de wagen is. Rijdt iemand anders schade in jouw auto en claim je de schade, dan draai jij dus voor de kosten op. De premie voor je autoverzekering gaat dan omhoog. Het is daarom vaak het handigst om de schade niet te claimen, zolang het niet om een heel hoog bedrag gaat. Je behoudt dan de schadevrije jaren én daarmee de korting op de premie.

Afspraken maken over de kosten

Als er door iemand anders schade wordt gereden met jouw auto, ben jij dus verantwoordelijk voor de kosten. Hetzelfde geldt als iemand een boete krijgt terwijl hij of zij in jouw auto rijdt. Jij kiest ervoor om je auto uit te lenen en daarom is het risico voor jou. Leen je auto dus niet zomaar aan iedereen uit. Als je je auto uitleent, is het belangrijk om vooraf samen duidelijke afspraken te maken over wie de kosten op zich neemt als het fout gaat. Zo kun je afspreken dat de ander in dat geval meebetaalt aan de premieverhoging van jouw verzekering of de kosten voor schade (deels) uit eigen zak betaalt.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl