Home | Shop | Adverteren | Blog | Contact
NL
allianz-pechhulp

Waar in Nederland ben je gemiddeld het meeste geld kwijt aan je auto?


Auto-eigenaren weten dat het bezitten van een auto veel meer kosten met zich meebrengt dan alleen de aanschaf en brandstof. Denk aan zaken zoals onderhoud, verzekeringen en wegenbelasting. Maar wist je dat de regio waar je woont ook invloed kan hebben op deze kosten? Waar in Nederland ben je nu gemiddeld het meeste geld kwijt aan je auto?

auto kosten nederland


Invloed van de locatie op je autoverzekering:


Het blijkt dat waar je woont, invloed kan hebben op de kosten van je autoverzekering. Vooral stedelijke gebieden met veel verkeer en een hogere kans op aanrijdingen kunnen zorgen voor een hogere verzekeringspremie. Daarnaast kunnen factoren als de gemiddelde inkomens en het diefstalrisico in een bepaalde regio ook bijdragen aan een hogere of lagere premie. Uit onderzoek blijkt dat de Randstad vaak duurder is dan andere regio's als het gaat om autoverzekeringen. Het contrast kan soms flink oplopen, waarbij de premies in steden als Amsterdam en Rotterdam beduidend hoger zijn dan in minder dichtbevolkte gebieden.

Wegenbelasting:


Wegenbelasting is een andere kostenpost die sterk kan variëren afhankelijk van waar je woont. In Nederland verschilt de wegenbelasting per provincie, en hier komt Groningen als 'winnaar' uit de bus. Deze noordelijke provincie heeft de hoogste wegenbelastingtarieven, wat kan oplopen tot honderden euro's per jaar extra in vergelijking met andere provincies. Dit komt onder andere door extra provinciale opslagen die worden gebruikt voor infrastructuurprojecten en milieu-initiatieven. Dus als je in Groningen woont, kan je er bijna niet omheen: je zult wat dieper in de buidel moeten tasten.

Onderhoud en reparatiekosten:


De kosten voor onderhoud en reparatie kunnen weliswaar niet direct worden gelinkt aan een specifieke regio, maar er zijn wel algemene trends. Zo zijn de kosten voor autoreparaties vaak hoger in gebieden met een hogere levensstandaard of in grote steden. Hier zijn de uurlonen van monteurs vaak hoger, wat doorberekend wordt in de totale kosten voor een reparatie. Het kan dus geen kwaad om dit in het achterhoofd te houden als je overweegt te verhuizen of als je de mogelijkheid hebt om een garage buiten je eigen regio te kiezen.

Brandstofprijzen:


Ook de prijzen aan de pomp kunnen variëren per locatie. Hoewel dit meestal minder extreem is dan bijvoorbeeld de verschillen in wegenbelasting of verzekeringspremies, kunnen brandstofprijzen in toeristische gebieden of langs snelwegen doorgaans hoger liggen. Als je in een dergelijke regio woont, kan het de moeite waard zijn om even verder te kijken voor een tankstation met gunstigere tarieven.

Waar je woont in Nederland heeft dus wel degelijk invloed op wat je jaarlijks aan je auto kwijt bent. Zeker in stedelijke gebieden zoals de Randstad zijn de verzekeringspremies vaak hoger. Daarnaast verschilt de wegenbelasting per provincie. Hoewel de kosten voor onderhoud en brandstof minder sterk variëren op basis van je locatie, kunnen ze toch de totale kosten beïnvloeden. Kortom, de regio waar je woont, kan je autokosten behoorlijk beïnvloeden, en het loont de moeite om dit mee te nemen in je overwegingen als auto-eigenaar.