Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Alles wat u moet weten over autoruitschade:


Schade aan de auto is altijd vervelend. Zeker wanneer er sprake is van schade waarbij acuut handelen nodig is, lopen de kosten vaak snel op. Om de juiste keuzes te kunnen maken op deze momenten, is het belangrijk om over de juiste informatie te beschikken. Daarom gaan we op deze pagina dieper in op het onderwerp autoruitschade. Op welke manieren kan uw autoruit beschadigd raken, kunt u dit voorkomen en welke opties heeft u wanneer u autoruitschade constateert bij uw auto?
autoruit vervangen


Hoe ontstaat autoruitschade eigenlijk?


Er zijn verschillende manieren waarop een autoruit kan beschadigen. Hoewel het versterkt glas is, blijft het namelijk glas dat relatief eenvoudig beschadigd kan raken. De meeste gevallen van autoruitschade ontstaan door steenslag, oftewel opspattende steentjes die onder de band van andere auto’s wegschieten en tegen uw voorruit komen om daar een barst te veroorzaken. Er zijn ook jaarlijks veel gevallen van ruitschade die ontstaan zijn door vandalisme of inbraak. Uiteraard kan uw ruit ook beschadigen door een ongeluk, bijvoorbeeld wanneer iets op de autoruit valt (een dakpan of speelgoed van uw spelende kinderen), of door een aanrijding met een dier.

De oorzaak van de ruitschade is uiteraard meestal grotendeels bepalend voor de omvang. Bij een inbraak wordt doorgaans de zijruit ingetikt die volledig verbrijzelt. Bij steenslag blijft u vaak achter met een ster(retje), tenzij u bijzonder veel pech heeft en/of het een grotere steen betreft.

Kan ruitschade aan een auto voorkomen worden?


Zolang u van plan bent om de auto te gebruiken in het verkeer, is het onmogelijk om ruitschade volledig te voorkomen. Er zijn simpelweg te veel verschillende factoren die voor schade aan de ruit kunnen zorgen. U kunt het risico op ruitschade wel zelf verkleinen, bijvoorbeeld door uw auto in een garage of onder de vrije lucht te parkeren (niet onder een boom of dakrand).

Een andere manier om het risico op autoruitschade te verkleinen, is door uw auto op een goedverlichte plek te parkeren waar veel mensen langskomen en een alarmwaarschuwingssticker in het zicht te plaatsen op uw zijruiten. Het risico op zowel vandalisme als een inbraak wordt hiermee aanzienlijk kleiner, zeker wanneer u er ook voor zorgt dat er geen kostbaarheden in het zicht liggen. Parkeert u in een stad, zet dan ook het dashboardkastje open zodat te zien is dat deze leeg is en haal het frontje van uw autoradio uit de auto.

Welke soorten autoruiten zijn er en wat betekent dit voor autoruitschade?


Er zijn grofweg twee soorten autoruiten. De eerste autoruit is de gelaagde autoruit. Deze bestaat uit twee lagen glas die bijeengehouden worden door een laagje PVB-folie. Dit laagje zorgt ervoor dat de glasplaten altijd aan elkaar blijven zitten. Bij ruitschade verbrijzelt deze ruit dus niet. Autoruitschade bij gelaagde autoruiten bestaan doorgaans uit sterretjes of scheuren, die zich in één van de lagen bevinden. Dit is in bijna alle gevallen de buitenste laag uiteraard.

De andere autoruit bestaat uit gehard glas, dat ook wel veiligheidsglas genoemd wordt. Dit is een enkele laag glas en bij ruitschade valt de ruit direct in duizenden delen uiteen (vandaar dat het veiligheidsglas genoemd wordt: er zijn geen ruitscherven waar u zich aan kunt bezeren). Bij ruitschade in geharde autoruiten gaat het dus niet om barsten en scheuren, maar om ruiten die volledig verbrijzeld zijn. Een beschadigde geharde autoruit kan daarmee nooit gerepareerd worden, maar zal vervangen moeten worden. Autoglas reparatie is alleen mogelijk bij gelaagde autoruiten, al moet hierbij goed gekeken worden naar de omvang van de autoruit schade.

Autoglasreparatie of moet de volledige autoruit vervangen worden?


Op het moment dat een geharde autoruit beschadigd raakt, valt deze in duizenden stukjes uiteen. Dat betekent dat deze ruiten altijd vervangen moeten worden bij schade omdat autoruit reparatie niet mogelijk is. Bij nagenoeg alle automodellen zijn de geharde autoruiten de zijruiten en de achterruit van de auto. De voorruit is altijd gemaakt van gelaagd glas, omdat dit het meest veilige autoglas is voor de voorzijde van de auto. Ook zou het zeer onwenselijk zijn om een geharde voorruit te hebben, aangezien deze volledig zou kunnen verbrijzelen bij het eerste steentje tegen de voorruit.

Het is echter niet zo dat de voorruit helemaal niet kan beschadigen. Bij een steen of ander voorwerp of dier tegen de voorruit, kan er een scheur of ster in het glas komen. De vraag of autoglasreparatie mogelijk is, is afhankelijk van de omvang van de schade. Doorgaans kunnen sterretjes tot een diameter van twee centimeter nog gerepareerd worden door hars te gebruiken bij de voorruit reparatie, waarbij de autoruit reparatie kosten laag uitvallen. Autoruit reparatie aan huis is in de meeste gevallen ook prima mogelijk. Is de schade omvangrijker of is er sprake van een grotere scheur? Dan is de autoruit repareren niet langer mogelijk.

Dit betekent niet dat de voorruit in alle gevallen vervangen moet worden. Zit de schade buiten het zichtveld van de bestuurder of gaat het om een enkelvoudige (dus niet vertakte) scheur, dan wordt de auto bij de apk niet afgekeurd. De schade mag geen reden voor afkeur zijn, omdat dit wettelijk toegestaan is. Is het echter een vertakte scheur of een grotere ster in het directe zichtveld van de bestuurder, dan moet de voorruit wel vervangen worden. Met deze autoruitschade komt de auto dan ook niet door de apk.

Zo goedkoop mogelijk de autoruit laten vervangen, waar kunt u terecht?


Moet uw voorruit vervangen worden omdat autoruit reparatie niet mogelijk is, en wilt u zeker weten dat u de beste prijs-kwaliteitverhouding vindt? Dan kunt u eigenlijk maar op één plek terecht, en dat is bij de after market autoglasexpert Autoglas Concurrent. After market autoglas is identiek aan het merkglas van uw dealer, met als enige verschil dat er geen merklogootje in het glas zit. Dit merklogo komt met een hoog prijskaartje terwijl het niets voor de ruit zelf doet. Daarmee is after market autoglas altijd de beste keuze voor uw portemonnee en auto.

Zelf de autoruit vervangen of een specialist inschakelen?


Moet een zijruit vervangen worden en bent u technisch aangelegd? Dan kunt u dit in de meeste gevallen prima zelf doen om zo op de kosten te besparen. Gaat het om een voorruit en bent u géén autoglasmonteur? Dan is het verstandiger om het vervangen van de voorruit over te laten aan de specialist. Zo weet u zeker dat de voorruit correct gemonteerd wordt en u garantie op het glas en de werkzaamheden krijgt.
autoblog
Eenvoudig besparen op de kosten van je auto doe je zo: Autorijden kost geld, daar kan niemand helaas iets aan veranderen. Je hebt natuurlijk de kosten voor de aanschaf van de auto, het onderhoud, de brandstof, de verzekering en nog wat andere kostenposten. Het s natuurlijk afhankelijk van welk type auto je rijdt en hoeveel kilometers je per jaar rijdt maar.............. Lees meer

autoblog
Auto en fiets trips: Tijdens een autovakantie, weekendje weg of een dagje er op uit vinden de meeste mensen het fijn om ook van de fiets gebruik te kunnen maken. Alleen al in Nederland kennen we vele leuke fietsroutes. Hoe lekker is het om bijvoorbeeld een dagje op de Veluwe te fietsen. Buiten dat fietsen leuk is heeft het ook vele positieve effecten op het menselijk lichaam. Bij het....... Lees meer
autoblog
Online auto onderdelen zoeken: Houd altijd in je achterhoofd dat je flink veel geld bespaart door zelf met je auto bezig te zijn. Wanneer je de auto naar een garage brengt en laat repareren, bestaat een groot gedeelte van deze rekening uit manuren. En dat is uiteraard precies waar je op bespaart wanneer je het zelf doet. Bovendien maken ze in de meeste garages gebruik van nieuwe onderdelen, terwijl....... Lees meer
autoblog
Mogelijkheden dashcam: Een dashcam is een kleine camera die je in je auto kunt installeren om zo de beelden op te nemen tijdens je autorit. Men doet dit om uiteenlopende redenen. Zo kan met dit vanuit veiligheidsoverwegingen doen of gewoon voor het plezier. Er komen steeds meer dashcams op de markt, waardoor het goed is om van te voren uit te zoeken......... Lees meer
autoblog
Welke auto’s zijn populair op AutoScout24 in Nederland? Autoscout24 heeft uit het zoekgedrag van hun website, van de afgelopen twee jaar een top 10 lijst gemaakt van de meest populaire auto’s. Tijdloze en iconische auto’s die een hele generatie definiëren. Ontdek hier of door op onderstaande banner te klikken hoe de meest populaire auto’s in de loop der tijd zijn veranderd!....... Lees meer
autoblog
5 Tips die je helpen om zuiniger en duurzaam te rijden: Voor de gemiddelde Nederlander kost autorijden meer dan genoeg. Denk alleen al aan de vele euro's die je nodig hebt voor de aanschaf van een auto, het onderhoud, de wegenbelasting en de hoge brandstofprijzen. Vraag jij je ook wel eens af of de autokosten niet wat omlaag kunnen? Maar weet je niet zo goed hoe je dat kunt aanpakken........ Lees meer
autoblog
Geld lenen voor aankoop auto: Je kunt je niets vervelenders voorstellen dan dat je eindelijk de auto van je dromen hebt gevonden, maar niet genoeg spaargeld hebt om die auto te kopen. Natuurlijk kun je dan op zoek gaan naar een goedkopere auto, maar mogelijk vraag je jezelf af: hoeveel kan ik een manier vinden om toch deze auto te kunnen kopen? Een optie is geld lenen, en dat kan op....... Lees meer
autoblog
Kan een huurauto mij geld besparen? Je kunt je niets vervelenders voorstellen dan dat je eindelijk de auto van je dromen hebt gevonden, maar niet genoeg spaargeld hebt om die auto te kopen. Natuurlijk kun je dan op zoek gaan naar een goedkopere auto, maar mogelijk vraag je jezelf af: hoeveel kan ik een manier vinden om toch deze auto te kunnen kopen? Een optie is geld lenen, en dat kan op....... Lees meer
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes