Werking en Vervangen koppelingsplaat, drukgroep en druklager:


Inleiding: Een motor kan draaien terwijl de auto niet rijdt, bijvoorbeeld voor een stoplicht. Ook als je dan weer moet optrekken is het fijn dat niet in een schok te laten gebeuren, maar geleidelijk. Als dit toch met een schok zou gebeuren, zou dit slecht zijn voor zowel de auto als de veiligheid.

Het toerental van de motor is te hoog om in één keer overgebracht te kunnen worden op de versnellingsbak. Door de kracht, die van het een op het andere moment op de onderdelen zou worden losgelaten zullen de onderdelen die de beweging overzetten naar andere onderdelen (motor / versnellingsbak) kapot gerukt worden. Maar zelfs als onderdelen niet stuk zouden gaan zullen de wielen van de auto door de plotselinge kracht overbrenging gaan slippen, wat dan ook weer niet bepaald veilig is voor de bestuurder en andere weggebruikers.

Koppelen en ontkoppelen van motor en versnellingsbak:


Om die reden bevind zich tussen motor en versnellingsbak een koppeling. Deze koppeling zit direct na de as die uit de motor komt, zodat hij zijn werk als koppelen en ontkoppelen direct kan doen. De koppeling werkt doormiddel van wrijving en zorgt er dus voor dat een motor kan draaien, zonder dat de auto rijdt en dat de auto niet in een schok optrekt, maar dat dit geleidelijk gebeurt. De basis werkt als volgt:

Hoe werkt een koppeling van de auto?


Je hebt een motor met daaraan een draaiende schijf. Als je daar je hand langzaam tegenaan drukt, voel je dat je hand wil meegaan met de draaiende beweging van de schijf. Zo werkt het eigenlijk ook met de koppeling.

We besteden verder op deze pagina enkel aandacht aan de meest voorkomende koppeling ook wel bekend als de een schijfkoppeling. De grote verschillen per auto bij het vervangen van de koppeling is met name de aandrijving. Hierbij te denken aan voor of achterwiel aandrijving.

Basis uitleg koppeling auto vervangen:


Zoals eerder aangegeven zijn de voor of achterwiel aandrijving de twee grote verschillen bij het vervangen van de koppeling.

Vergeet in beide gevallen nooit voordat u de versnellingsbak verwijderd de accupool los te maken om sluiting te voorkomen. De versnellingspook moet enkel verwijderd worden als de versnellingsbak recht onder de auto zit (achterwiel aandrijving) bij deze wordt ook de aandrijfas gedemonteerd om vervolgens de versnellingsbak te verwijderen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
Bij voorwiel aandrijving moeten ook de aandrijfassen verwijderd worden, mogelijk ook de ophanging omdat anders de bak niet verwijderd kan worden dit alles verschilt natuurlijk per merk/type auto. Let wel dat de olie als het om voorwielaandrijving gaat van de versnellingsbak afgetapt dient te worden.

Het komt ook voor dat de motorophanging iets gelost moet worden om de motor iets te kantelen. In het ergste geval moet zelfs het motorblok gedemonteerd worden. Mocht de versnellingsbak en de koppeling verwijderd zijn en u kijkt tegen het vliegwiel aan is het niet onverstandig de krukaskering (achter het vliegwiel) op lekkage te controleren,of u vervangt deze preventief ook als er een priesas lager (toplager) aanwezig is kan deze gecontroleerd of vervangen worden.

In de versnellingsbak zelf zit de priesas kering ook deze moet gecontroleerd worden op lekkage u begrijpt als er olie bij de koppelingsplaat komt deze zal gaan slippen en uiteindelijk door de wrijving te heet zal worden met alle gevolgen van dien. Voordat u het druklager monteert moet u de as waar deze overheen schuift (primaire as) ontvetten en opnieuw van een beetjes vet voorzien ook aan de priesas zelf adviseer ik een beetje vet te doen zodat de versnellingsbak gemakkelijker te plaatsen is.

Let bij het verwijderen van de koppelingsplaat "om twijfel weg te nemen" hoe deze geplaatst is, al past in de meeste gevallen de koppelingsplaat maar op een manier. Nadat het vliegwiel ontvet,schoongemaakt en lichtjes opgeschuurd is kan de drukgroep die ook ontvet en lichtjes opgeschuurd is geplaatst worden. Vervolgens plaatst men de koppelingsplaat met drukgroep op het vliegwiel en draait de bouten kruislings aan, maar nog niet geheel vast, de koppelingsplaat moet nog te verschuiven zijn.

Om de koppelingsplaat te centreren voor de priesas gebruikt men bovenstaand gereedschap. Als deze op de juiste plaats zit de bouten kruislings verder aandraaien zodat overgaan kan worden met het terug plaatsen van de versnellingsbak.

De onderdelen die normaal gesproken vervangen worden bij een reparatie aan de koppeling:


airco

Drukgroep: voor dat deze gemonteerd wordt aan de zijde van de koppelingsplaat ontvetten en lichtjes opschuren, ook het vliegwiel schoonmaken en lichtjes opschuren.
airco

Druklager: het woord zegt het al deze drukt tegen de drukgroep (vanuit het koppeling pedaal via een hefboom)
airco

koppelingsplaat: Voordat de koppelingsplaat gemonteerd wordt eventuele stickers op de plaat verwijderen.
airco

Centreergereedschap: Gereedschap om koppelingsplaat te centreren (i.p.v. priesas) Let op ook in de krukas waar de priesas ingaat kan een lager zitten ook wel toplager genoemd. Tip! beetje vet aan priesas smeren (as versnellingsbak) voordat de versnellingsbak gemonteerd word.onderdelen
versnellingsbak
Versnellingsbak auto: Hierbij een korte uitleg van de werking van de meest voorkomende versnellingsbak in de auto. De meest voorkomende is dan ook de mechanische handgeschakelde versnellingsbak, die dan ook voorkomt bij zowel voorwiel als achterwiel aangedreven auto’s. Bij voorwiel aangedreven auto’s gaan er vanuit de versnellingsbak aandrijfassen.....Lees hier meer over versnellingsbak auto.
onderrhoud
Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet .u voor u zelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit... Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
startmotor vervangen
Startmotor stuk en het vervangen van de startmotor: Als het zeker is dat de startmotor stuk is, zal deze verwijderd moeten worden. Het verwijderen van een startmotor stel op zich niet zo veel voor, maar hoe handig het gaat, is vooral afhankelijk hoe en waar deze gemonteerd zit. Dit is dus afhankelijk bij welke auto deze gedemonteerd dient te worden. De startmotor is...... Lees hier meer over het vervangen van een startmotor.
verschil voorwielaandrijving achterwielaandrijving
Verschil voor en achterwielaandrijving: Als je met een auto met voorwielaandrijving flink optrekt uit zich dit door de gewichtsverplaatsing in tractieverlies. Bij een auto met achterwiel aandrijving zal de tractie daarbij alleen maar verbeteren. Echter, hebben we het nu alleen over een droog weer situatie. Bij een nat of glad wegdek is de tractie van een..... Lees hier meer over het verschil van voor en achterwielaandrijving.
uitlaat
Uitlaat - demper vervangen: Een lekkende uitlaat herstellen of vervangen is een reparatie die je mits je een beetje handig bent prima zelf kunt uitvoeren.  Als er twijfel is of de uitlaat wel of niet lekt is dit te controleren door de uitlaat een korte tijd af te sluiten. Dit doet je door bijvoorbeeld een doek tegen de uitlaat te houden. Zo is door het gesis goed.... Lees hier meer over het vervangen van een uitlaatsysteem.
homokineet
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale....... Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes