Waar zitten oliekeerringen en wat is de mogelijke oorzaak van lekkende oliekeerring:Bij oliekeerringen gaat het om afdichting van draaiende en gelijk ook stilstaande onderdelen. Om elke as die vanuit het motorblok naar buiten komt bevind zich een afdichtings keerring. Zo wordt er voor het afdichten van een krukas of nokkenas ook gebruik gemaakt van een keerring. Bij bijvoorbeeld een krukas zal dus zowel bij draaiende als bij stilstaande motor de krukaskering voor afdichting moeten zorgen. Een oliekeerring heeft een sterke buitenrand met in de midden een flexibele ronding met daarom een dunne veer die samen voor de afdichting zorgen. oliekeerringen hebben het zwaar te voorduren. Denk daarbij aan de schommelende temperatuurverschillen van binnen en van buiten de motor. Maar ook verschillende chemische stoffen in de motorolie hebben invloed op de levensduur van de oliekeerring. Qua motorolie zijn er tegenwoordig wel strengere eisen, waardoor er zich minder schadelijke (agressieve) stoffen in de motorolie bevinden. Toch zal door deze beïnvloeden de oliekeerring na verloop van tijd hard worden en scheurtjes gaan vertonen. Waarna vervolgens olielekkage optreed. Een oliekering kan ook spontaan gaan lekken, dit gebeurd dan meestal kort nadat de motorolie is ververst. De reden hiervan is dat er vuildeeltjes rond de oliekeerring verdwenen zijn. Ook de werking van de carterontluchting kan invloed hebben op het functioneren van de oliekeerring zo zal er bij een slecht werkende carterontluchting na het afzetten van de motor een te hoge druk (overdruk) aanwezig zijn. Die vervolgens een lekkende oliekeerring kan veroorzaken.

Vervangen van een oliekeerring (krukaskeerring)Een van de meest voorkomende lekkende oliekeerring is de krukaskering. De krukas komt aan de voorzijde van het motorblok naar buiten. Dit is de kant waar de poelie gemonteerd is om vervolgens de dynamo, waterpomp etc aan te drijven. De andere kant van de krukas komt uit in de versnellingsbak, om zo via het vliegwiel en de koppeling de overbrengen van de versnellingsbak tot stand te brengen. Als de oliekeerring aan de poelie kant vervangen moet worden kan men er nog enigszins goed bij. Nadat de multiriem/v snaar verwijderd is zal men ter plekken moeten kijken of er voor het verwijderen van de krukaspoelie nog meer verwijderd dient te worden. De krukaspoelie kan met een aantal kleine bouten gemonteerd zijn of met een grote bout. Er zal ter plekken bekeken moeten worden hoe men het beste te werk kan gaan. Zo kan het noodzakelijk zijn een poelietrekker te moeten gebruiken om de poelie van de krukas te kunnen verwijderen. Als men zicht heeft op de oliekeerring kan deze verwijderd worden. Kijk daarbij uit dat de ronding waar de oliekeerring in vast zit niet beschadigd. De nieuwe oliekeerring zal gelijkmatig erin geklopt moeten worden. Vooral bij de wat kleinere oliekeerringen maakt men nogal eens gebruik van een dop uit een doppenset. Kijk daarbij wel uit dat je de kering niet beschadigt. Als de krukaskeerring aan de kant van de versnellingsbak lekt is dat veel meer werk. Om bij deze krukaskeerring te kunnen zal de versnellingsbak, koppeling en het vliegwiel geheel verwijderd moeten worden.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
Wynn's super charge

olie verversen
Olie verversen en oliefilter vervangen: Kan ik zelf de olie van mijn auto verversen en het olie filter vervangen? Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de olie van uw auto te verversen en het olie filter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieu straat kan afgeven. Laat voordat je de olie aftapt de motor eerst..... Lees hier meer over olie verversen en oliefilter vervangen.
olielekkage
Olielekkage koelvloeistof lekkage: De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt die vervellende olievlekken onder de auto. Soms in de vorm van enkel e druppels maar soms ook erg extreem. Hoe nu vast te stellen waar de olie lekkage vandaan komt. Stel als eerste vast of het wel om een olie lekkage gaat en niet om koelvloeistof lekkage van het... Lees hier meer over Olielekkage koelvloeistof lekkage.
hoe zelf carter auto vervangen
Carterpan vervangen: Het vervangen van een carter zal per auto een klein verschil maken. Natuurlijk zal als eerste de motorolie moeten worden afgetapt. Om bij de bouten of moeren van het carter te komen zal er mogelijk eerst een kunststof afdekplaat verwijderd moeten worden. De carterpan zit met erg veel boutjes of moertjes vastgedraaid..... Lees hier meer over het vervangen van een carterpan.
olielampje
Slechte motoroliedruk: Het door het motorblok pompen van de motorolie is vergelijkbaar met het door het menselijk lichaam pompen van bloed.Zoals bij het menselijk lichaam alle organen moet worden voorzien van bloed.  Moeten bij een motorblok alle draaiende onderdelen worden voorzien van motorolie. De oliepomp is hierbij.....Lees hier meer over het brandende olielampje en de oliedruk van de motor.
hoog overmatig olieverbruik
Hoog olieverbruik en mogelijke oplossing: u heeft geconstateerd dat het olie niveau van de motor van uw auto ver beneden peil staat. Alvorens er allerlei acties worden ondernomen is het verstandig eerst in kaart te brengen hoeveel olie de motor van uw auto daadwerkelijk verbruikt en of het olieverbruik acceptabel is. Dit kunt u doen door het...... Lees hier meer over mogelijke oorzaak overmatig olieverbruik.
motorolie bijvullen en peilen
Motorolie controleren en zelf bijvullen: Motorolie controleren gebeurd bij de meeste auto’s door te peilen met de in het motorblok aanwezige peilstok. Het gedeelte waarmee de peilstok eruit getrokken wordt, is over het algemeen rood van kleur. Dit is gedaan zodat de locatie van peilstok gemakkelijk gevonden kan worden. Er zijn ook auto’s waarbij de motorolie.... Lees hier meer over motorolie bijvullen en peilen.
koppakking
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitpraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.
onderrhoud
Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet .u voor u zelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit... Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
autoweetjes
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het olie peilen van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes