Auto kopen en No claim korting – auto verzekering
No - claim korting
De No - claim korting is een korting die u krijgt op de premie van uw autoverzekering. Deze korting is gebaseerd op het aantal schadevrije jaren dat u heeft en verschilt per verzekeraar. Ook als u uw eerste autoverzekering af wilt sluiten en het aantal schadevrije jaren dus 0 is, dan krijgt u alsnog korting. Dit is zo geregeld omdat u dan altijd nog één of meer treden omlaag kunt worden geplaatst in de bonus/malusladder.
Bonus/malusladder
De bonus/malusladder is een systeem dat bepaalt hoeveel korting u krijgt, gebaseerd op het aantal schadevrije jaren dat u heeft. Als dit een positief getal is krijgt u een korting (bonus). Als dit een negatief getal is krijgt u een lagere korting, of zelfs een premietoeslag (malus). Als u een jaar schadeloos rijdt stijgt u een bepaald aantal treden op de ladder. Als u één of meer schades heeft gedeclareerd, dan daalt u een bepaald aantal treden. Echter heeft de ladder een beperkt aantal treden, dus na enkele jaren schadevrij rijden blijft uw trede en de daarbij behorende korting gelijk.
Schadevrije jaren
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet zo dat u bij een ongeluk al uw schadevrije jaren, of slechts één jaar verliest. Het aantal treden dat u stijgt na een jaar zonder schade, of daalt bij één of meer schaden is verschillend per verzekeraar. Het is daarom aan te raden om dit ook uit te zoeken alvorens u de verzekering afsluit. Als u al een autoverzekering heeft, dan kunt u uw aantal schadevrije jaren opzoeken op het polisblad van uw verzekering, of opvragen bij uw verzekeraar.
No - claim beschermer
Een No - claim beschermer beschermt, zoals de naam al zegt, uw no-claimkorting. Dit betekent dat u in het geval van schade, het volgende premiejaar evenveel no-claimkorting ontvangt als het huidige jaar. U verliest echter wel schadevrije jaren en het voordeel is er dus alleen als u bij dezelfde autoverzekeraar blijft. Als u overstapt naar een andere verzekeraar wordt er namelijk alleen gekeken naar schadevrije jaren en kan uw premie dus aanzienlijk duurder uitvallen. Daarnaast hebben de meeste No - claim beschermers ook bepaalde beperkingen. Zo is er bijvoorbeeld een maximum aantal schades per jaar dat u mag claimen. Gaat u hier overheen, dan verliest u alsnog uw premiekorting.
Schade claimen of zelf betalen?
Een andere optie om uw no-claimkorting te behouden is het zelf betalen van een schade. Stel dat u zojuist een ongeluk heeft veroorzaakt, wat kunt u dan het beste doen? Uiteraard vult u na het ongeluk, evenals de tegenpartij, gewoon het schadeformulier in. Schuld bekennen mag volgens de polisvoorwaarden van veel autoverzekeringen niet, dus probeer de situatie zo objectief mogelijk te beschrijven en laat vervolgens de verzekeraars de schuldvraag verder uitvechten. U ontvangt na enige tijd bericht over de schuldvraag. Hierbij zijn er 3 verschillende situaties mogelijk:
- U wordt niet aansprakelijk bevonden:
Ondanks dat u misschien schuldig was aan het ongeval, betekent dit niet direct dat u ook aansprakelijk bent. Zo zijn er veel gevallen bekend waarbij mensen ‘onterecht’ aansprakelijk worden bevonden. Dit is onder andere het geval als u een zwakkere verkeersdeelnemer (niet gemotoriseerd verkeer zoals fietsers en voetgangers) aanrijdt. Aangezien hun kans op letsel groter is dan die van u als gemotoriseerde bestuurder, wordt er van u ook meer verantwoordelijkheid verwacht. Indien u niet aansprakelijk bent, heeft het ongeval voor u verder geen effect op uw bonus/maluskorting. U kunt de schade dan gewoon verhalen op uw autoverzekering.
- U wordt volledig aansprakelijk bevonden:
Als blijkt dat u wel volledig aansprakelijk wordt gesteld heeft u twee keuzes: De verzekering de schade laten vergoeden, of de schade zelf betalen. Uiteraard sluit u een autoverzekering juist af om de door u gedane schade te vergoeden, maar als u net een mooie no-claimkorting had opgebouwd, dan kan het op langere termijn aanzienlijk voordeliger zijn om toch zelf die schade te betalen. Gemiddeld verliest u bij een ongeval 3-6 schadevrije jaren. Hierdoor wordt u vervolgens een aantal treden omlaag geplaatst op de bonus/malusladder, waardoor uw verzekeringspremie het volgende jaar een stuk duurder wordt. Maar ook al rijdt u dat jaar verder geen schade, dan nog duurt het een aantal jaar voordat u weer op dezelfde trede belandt. Daarnaast zou u, als u zelf de schade wel zelf had betaald, in die tussentijd nog verder gestegen zijn in de bonus/malusladder.
Het verschil in korting en uiteindelijke premie tussen wel en niet claimen loopt dus in enkele jaren aanzienlijk uiteen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u over een periode van vijf jaar honderden euro’s korting misloopt, waar u ook makkelijk uw schade van had kunnen betalen.
Als u aansprakelijk wordt bevonden is het aan te raden om te kijken wat uw verschil in no-claimkorting u gaat kosten over een aantal jaar. Als dit aanzienlijk meer is dan de kosten van de schade, dan is het aan te raden deze zelf te betalen. U verliest dan geen schadevrije jaren. Is de schade echter veel hoger, dan laat u de verzekering betalen en verliest u een bepaald aantal schadevrije jaren.
- U wordt gedeeltelijk aansprakelijk bevonden:
In sommige situaties worden beide partijen aansprakelijk bevonden, dit kan bijvoorbeeld zijn als de tegenpartij schuldig was aan het ongeluk, maar u geen gordel droeg en daardoor meer letsel hebt opgelopen dan ‘nodig’ was. U en de tegenpartij gaan in dit geval beiden een aantal treden naar beneden op de bonusladder. Het is in dit geval dus ook aan te raden om te onderzoeken wat het verschil in no-claimkorting u gaat kosten over een aantal jaar.
Verzekering afsluiten
Belangrijk is dus dat u wanneer u een goedkope autoverzekering zoekt, u niet alleen let op de verschillen in premie, maar ook kijkt naar de verschillen in voorwaarden met betrekking tot bonus/malusladder, no-claimkorting en No - claimbeschermers. Via vergelijkingssites zoals de autoverzekering vergelijker op autoweetjes.com zelf. U kunt de verschillende verzekeringen gemakkelijk vergelijken op premies en voorwaarden.
Onderwerp gerelateerde artikelen
Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.
autoverleden.nlZelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!
OBDwarenhuis.nl