Katalysator en werking daarvan

De katalysator bevindt zich voor in het uitlaatsysteem, vlak na de motor of onder de auto. De katalysator van een auto zet de schadelijke stoffen die in uitlaatgas zitten om in stoffen zoals koolstofdioxide, stikstof en waterdamp. In de katalysator is een keramische blok aangebracht met kleine doorgangen wat eruit ziet als honingraat.

Het honingraat van een katalysator is geïmpregneerd met een combinatie van Platina en Rhodium, of met Palladium. Deze edelmetalen zorgen voor een chemische reactie zodat de schadelijke stoffen uit de uitlaatgassen worden omgezet in koolstofdioxide, stikstof en water. Nadat de reactie heeft plaatsgevonden verlaten de gezuiverde uitlaatgassen de uitlaat.

Katalysator en aanwezigheid van edelmetalen

De edelmetalen die verwerkt zitten in een katalysator worden zelf niet verbruikt. Een katalysator is in de scheikunde ook een stof die een reactie veroorzaakt zonder dat deze zelf wordt verbruikt. Zelfs als de katalysator een storing aangeeft, kapot of verstopt is blijven er edelmetalen aanwezig in de katalysator.

Katalysator recycling

Edelmetalen zijn vrij kostbare metalen die daarom worden teruggewonnen door recyclingbedrijven. Zelfs 90% van de katalysator kan worden hergebruikt. Het is daarom niet alleen goed voor het milieu maar levert op deze manier ook nog veel geld op, in sommige gevallen tot wel 250 euro. Meer informatie daarover kunt U hier vinden.

De schadelijke stoffen in uitlaatgassen van een verbrandingsmotor bestaan vooral uit

  • Koolstofmonoxide (CO): Een giftig gas dat kleur- en geurloos is, waardoor je niet merkt dat je het inademt.

  • Onverbrande Koolwaterstoffen: Dit zijn giftige gassen die uit aardolie en aardgas worden gewonnen.

  • Stikstofoxiden (NO of NO 2): Dragen bij aan de vorming van smog en zure regen en ze veroorzaken irritaties bij de menselijke slijmvliezen.

Nadat de uitlaatgassen door de katalysator zijn gegaan zijn de schadelijke stoffen die in de uitlaatgassen zitten omgezet in:

  • Stikstof (N 2): De lucht die wij inademen bestaat voor 78 procent uit dit gas. Dit gas is dus niet schadelijk of giftig.

  • Koolstofdioxide (CO 2): Dit gas ademen wij als mens zelf ook uit. Je zou zeggen dat het dan geen schadelijk gas is, maar dat is het toch wel. Het is de veroorzaker van het broeikaseffect. Het wordt door de industrie, door auto’s en door mensen uitgestoten. Kooldioxide is weliswaar slecht voor het milieu maar wordt in deze in een geringe hoeveelheid omgezet en is daardoor minder schadelijk dan koolstofmonoxide, onverbrande koolwaterstoffen en stikstofoxiden.

  • Waterdamp (H 2O): Dit gas ontstaat bij de ontbranding, doordat de waterdamp deeltjes (H) zich combineren met zuurstofdeeltjes (O). Er worden in een auto 2 verschillende soorten katalysatoren gebruikt, de reductie-katalysator en de oxidatie-katalysator.

De reductie - katalysator

Deze verminderd de hoeveelheid van schadelijke en giftige gassen. Het is een plaat met een honingraat - patroon erin. Deze vormen kanaaltjes die van binnen bedekt zijn met edelmetalen, zoals platina, rhodium of palladium. (Dit zijn de eigenlijke stoffen die een reactie veroorzaken; de katalysatoren)

Het edelmetaal in de kanaaltjes van de katalysator grijpt twee moleculen stikstofoxide (dus 2 keer een molecuul NO) vast en haalt ze uit elkaar. Je krijgt hierdoor dus 2 keer de ‘N’ en 2 keer de ‘O’. Het edelmetaal zorgt er dan voor dat de ‘O’-tjes en de ‘N’-etjes paren vormen (‘O 2’ en ‘N 2’)

Hierboven heb je kunnen lezen dat stikstof een onschadelijk gas is en oxide, oftewel zuurstof, ook. Stikstof is ‘N 2’ (2 keer de ‘N’) en zuurstof is ‘O 2’ (2 keer de ‘O’). De katalysator heeft er dus voor gezorgd dat twee moleculen van een schadelijk gas, twee moleculen van een onschadelijk gas worden.

De oxidatiekatalysator

Deze vermindert de uitstoot van koolstofmonoxide en onverbrande koolwaterstoffen.

Dit onderdeel is hetzelfde opgebouwd als de reductie - katalysator en heeft ook Platina i.c.m. Rhodium of Palladium als katalysator.

De reactie die deze katalysator veroorzaakt, werkt hetzelfde als de reductie - katalysator, alleen hier pakt hij steeds twee keer CO (koolstofmonoxide)en één keer O 2 (zuurstof).

Deze zuurstof komt als volgt in de katalysator

Voordat zuurstof in de motor komt, vertelt een zuurstofsensor dat een deel daarvan naar de katalysator moet, en die zuurstof wordt bij de oxidatiekatalysator toegevoegd.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Inlaatspruitstuk uitlaatspruitstuk
Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
Uitlaat systeem
Werking - Vervangen Uitlaat systeem: Het uitlaatsysteem onder uw auto vervult een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder door het lawaai van de motor te dempen, verbetert de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden en vermindert de milieubelasting door via een chemische reactie schadelijke stoffen in onschadelijke Lees hier meer over werking uitlaatsysteem.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
wit zwarte uitlaatgassen
Mogelijke oorzaak zwarte - witte uitlaatgassen: Bij zwarte rook uit de uitlaat van de auto moet men al snel denken aan problemen met het brandstof systeem. Bij het brandstofsysteem denken we niet gelijk aan alleen de brandstof toevoer zoals een mogelijk probleem met de brandstofinspuitpomp of inspuiting zelf, maar ook waar deze mee Lees hier meer over mogelijke oorzaak zwart witte uitlaatgassen auto.
Roetfilter
Roetfilter schoonmaken of vervangen - functie roetfilter: Omdat er bij een dieselmotor tijdens de verbranding roetdeeltjes ontstaan zijn met name de dieselauto’s van de laatste jaren uitgerust met een roetfilter, ook wel bekend als DPF (Diesel Partikel Filter). Een roetfilter is een filter gemonteerd tussen het uitlaatsysteem van de auto en die dus alleen bij diesel auto’s Lees hier meer over werking en onderhoud roetfilter.
Uitlaat demper vervangen
Uitlaat - demper vervangen: Een lekkende uitlaat herstellen of vervangen is een reparatie die je mits je een beetje handig bent prima zelf kunt uitvoeren. Als er twijfel is of de uitlaat wel of niet lekt is dit te controleren door de uitlaat een korte tijd af te sluiten. Dit doet je door bijvoorbeeld een doek tegen de uitlaat te houden. Zo is door het gesis goed Lees hier meer over het vervangen van een uitlaatsysteem.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl