Verschil van materiaal in aandrijfashoezen - deze zijn soms erg moeilijk te bevestigen

Wie wel eens een gevecht heeft gehad met een aandrijfashoes zal begrijpen waar dit verhaal over gaat. Een veel voorkomend probleem is dat de hoezen van de as van de voorwielaandrijving scheuren of los gaan zitten. Als dit niet gerepareerd wordt zal het homokineet vet uit de hoes slingeren, wat vaak zichtbaar is aan de autovelgen. Voor de levensduur van de homokineet zal de hoes vervangen moeten worden. Hoe dat in zijn werk gaat ziet u op deze pagina. Waar het hier omgaat is dat er verschil zit in het soort rubber van de aandrijfashoezen. Zo heb je aandrijfas hoezen die uit stug hard rubber vervaardigd zijn en hoezen die uit soepel rubber vervaardigt zijn. Dit scheelt per auto maar ook of het bijvoorbeeld de binnenste of de buitenste hoes van de aandrijfas is. Voor het bevestigen van een hoes bestaan speciale klemmen zoals fig 1 onderaan deze pagina. Deze klemmen worden met een speciale of bijvoorbeeld met nijptang naar elkaar toe getrokken. Als deze gebruikt worden om een hoes van het soepele rubber geeft dit over het algemeen geen problemen. Wel moet alles goed schoon en ontvet zijn. Men kan het best de gehele aandrijfas demonteren om goed aan het werk te kunnen gaan. Het ontvetten doet u overigens het best met remmen reiniger.

Harde rubberen/kunststof aandrijfashoes monteren

Mocht de hoes uit het harde rubber/kunststof vervaardigd zijn is het een ander verhaal. Het kan zomaar zijn dat u de hoes volgens de procedure vervangen heeft en de aandrijfas terug geplaatst heeft. Om te controleren of de hoes goed vast zit draai je het stuur een keer helemaal naar maximaal links en maximaal rechts. De kans dat de stugge harde hoes loskomt is vele malen groter dan de hoes van het zachte materiaal. Het gaat hierbij over het algemeen om de hoes aan wielzijde, omdat deze verder scharniert dan de binnenste bij de bak geplaatste stofhoes (homokineet). Mocht de harde hoes eraf schieten is het verstandig een andere klem te gebruiken fig 2 Deze klem kan met behulp van een sleutel veel vaster worden aangedraaid in tegenstelling met de klem die in elkaar geknepen wordt fig 1. echter worden deze aandraai klemmen meestal niet in een automaterialenzaak verkocht. Ook moet u controleren of er voldoende ruimte is om deze andere klem te monteren en dat deze tijdens het draaien van het wiel vrij loopt. De klem fig 2 komt bijvoorbeeld van de praxis. Het is belangrijk dat de klem niet te breed is maar vergelijkbaar met een originele aandrijfashoes klem fig 1

klem-aandrijfashoezen

Homokineet met gemonteerde stofhoes, met daaronder een originele klem en alternatief.

Onderwerp gerelateerde artikelen

onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd Lees hier meer over ondersteltechniek.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl