TomTom Go 6000 review

Is de aankoop van een los navigatiesysteem nog altijd interessant? Toch wel maar sinds de komst van de smartphone, zijn de verkoopcijfers wel fors afgenomen. Bij elke Google smartphone is het dan ook mogelijk gratis te navigeren. Dit geldt ook bij de Nokia toestellen die de app ‘Nokia Here’ hebben.

Daarbij is de kostprijs van een ingebouwd navigatiesysteem drastisch verminderd (1500 euro als optie) ten opzichte van enkele jaren geleden zodat er geen nood meer is om een los navigatietoestel te kopen.

Toch zijn er nog heel wat mensen die met een los navigatiesysteem rondrijden zoals bijvoorbeeld met de TomTom Go 6000.

TomTom Go 6000

navigeren-TOMTOM-GO-6000

  • Het scherm

De Go 6000 is een van de grootste TOMTOM navigatiesystemen tot nu toe en heeft in vergelijking van de vorige modellen, nieuwe soft- en hardware.

Het navigatiemodel heeft een 6 inch scherm en is vrij groot in vergelijking met de andere modellen. Daarbij is de resolutie hoog nl. 800 x 480 pixels. Een standaard navigatiemodel heeft 480 x 272 pixels. Een hogere resolutie zal men niet vinden aangezien de GPS nog altijd minstens een armlengte van je verwijderd hangt. Het zou geen toegevoegde waarde meer bieden aan de zichtbaarheid van het scherm. Maar dus prima om degelijk te kunnen navigeren.

TomTom werkt nog steeds met IPS schermen, net zoals dit navigatiesysteem er één bezit. Dit wil zeggen dat de inkijkhoek nog altijd gelimiteerd is.

Het touchscreen is van zeer goede kwaliteit en kan vergeleken worden met die van een smartphone. Je kan dus ook gewoon swipen, pinch zoomen, verslepen en veel meer.

Wanneer we het hebben over de software heeft dit apparaat een heel nieuwe interface. Zoals we het al gezegd hebben, heeft dit een vernieuwend touchscreen met smartphone achtige functies. Wel heeft TT het kleurencontrast van de kaarten aangepast en is fel verminderd. Zelf vind ik de kleuren wat flets om naar te kijken.

De menu’s zijn een stuk eenvoudiger en moderner weergeven. Wel is het zo dat er een aantal functies uit het menu verdwenen zijn waardoor het apparaat een pak gebruiksvriendelijker maakt. Wat we wel missen van deze ‘verdwenen’ functies, is de tab ‘Bereken alternatieve route’. Wanneer er zich een file voordoet gaat TomTom wel een alternatieve route aanbieden maar je kan de optie niet zelf meer selecteren wanneer er zich een wegversperring voordoet bijvoorbeeld. Op voorhand routes plannen en opslagen is ook geen optie meer die vroeger wel geïntegreerd was in het systeem. Ook de kleuren van de kaarten aanpassen, is bijvoorbeeld niet meer mogelijk.

  • Live diensten

Ingebouwde 3G module voor dataverbinding is voor dit toestel aanwezig. We bedoelen hiermee natuurlijk de LIVE diensten van TomTom. Daaronder zit de TomTom HD traffic die je up-to-date verkeersinformatie verschaft. Dat wil zeggen dat je apparaat in constante verbinding staat met de TomTom servers. Je krijgt informatie toe maar tegelijkertijd stuur je ook informatie door wanneer deze optie niet uitgevinkt is. Deze informatie wordt dan ook nog eens aangevuld met info die Vodafone naar TomTom stuurt. Je krijgt dus binnen een bepaalde tijdspanne realtime traffic informatie langsheen de route die je hebt uitgestippeld. Dat geldt niet alleen voor autostrades maar ook gewoon op N-wegen of zelfs binnendoor wegen. Dit concept is spijtig genoeg niet uniek meer want zelfs Via Google kan je aan deze informatie geraken.

Verder zit er in het pakket ook nog de Flitsinformatie. Vroeger diende je voor het hele pakket een abonnement af te sluiten. Nu krijg je de verkeersinformatie gratis bij nieuwe modellen zoals de Go 6000. Voor de flitsinformatie dient men wel nog een abonnement af te sluiten. Dat zal je ongeveer een 30 euro per jaar kosten.

Het spijtige is dat er van de livediensten bepaalde segmenten zoals ‘het weer’ niet meer geïntegreerd is in het model. Dat was natuurlijk wel handig wanneer je op vakantie vertrok.

Een andere leuke feature is dat je in ‘TomTom places’ gewoon de naam van een bedrijf hoeft in te geven en je navigatie apparaat zoekt het adres voor je op. Spijtig genoeg is deze feature niet meer in de TomTom Go 6000 aanwezig (oudere modellen). TomTom heeft wel beloofd het segment later via TomTom updates te kunnen toevoegen aan het apparaat. Een alternatief dat wel in het pakket zit, zijn de POI (point of interests). Daar kan je een lijst raadplegen met interessante plekken. Eveneens is het zo dat je nu een soort zoekbox hebt waar je naar keuze van alles kan in geven in plaats van dat je eerst de stad moet ingeven, dan de straatnaam, huisnummer enz. Je kan dus gewoon enkel een straatnaam ingeven en dan gaat het apparaat alle plaatsen zoeken waar deze straatnaam in voorkomt.

  • TomTom Go 6000 update

Een andere zeer belangrijke feature is dat de TomTom update (via Mydrive) voor dit apparaat gratis zijn wanneer je de dienst geactiveerd hebt natuurlijk. Dit geldt niet voor oudere apparaten waar je snel 65 euro neertelt voor een nieuwe kaart of kaartupdate. Daarbij kan je op bepaalde kaarten 3D beelden weergeven. Dat geldt dan voornamelijk voor grootsteden zoals Brussel of Amsterdam.

Conclusie

Ben je op zoek naar een gebruiksvriendelijk toestel dat je simpelweg van plaats A naar plaats B moet brengen? Dan is dit apparaat zeker de moeite waard. Ben je iemand die van veel features houdt? Dan kan je overwegen om een ander toestel aan te schaffen die meerdere opties heeft.

Daarbij hoef je niet te betalen voor GPS ontvangst voor losse navigatietoestellen. Terwijl je via de Navigatie apps op je smartphone, via 4g of wi-fi moet werken. Dat heeft me zelf al pakken geld gekost.

Een ingebouwd autonavigatietoestel heeft zijn voordelen maar is deze optie te duur voor je? Dan is een los navigatietoestel een goede optie.

Inderdaad, na een jaar heeft TomTom enkele van de bovengenoemde features opnieuw geïntegreerd in het toestel zoals ‘TomTom places’ en ‘kaartkleuren’ aanpassen. Deze konden via een update via de MyDrive app, op het toestel geïnstalleerd worden.

Bijkomende referentie: TomTom.com

Onderwerp gerelateerde artikelen

diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
eCall system
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt Lees hier meer over eCall systeem.
kabelboom
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
Startstroom
Geen startstroom meer: Maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt Lees hier meer over startstroom.
relais auto
Wat zijn en waar bevinden zich de relais bij mijn auto: U wilt een of meerdere relais van de auto op werking controleren. Maar u weet niet waar de relais zich bevinden of waarvoor welke relais dient. Wellicht bekend bij u is een relai een door een elektromagneet bediende schakelaar. Als er twijfel is of een relai wel of niet schakelt is dit eenvoudig te controleren door tijdens Lees hier meer over auto relais.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl