Informatie en uitleg over reparatie en onderhoud van remschoenen, remblokken en remschijven

De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte van minimum 2 millimeter is echt wel de grens. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat de stalen draagplaat van de remblok in aanraking komt met de remschijf. Indien deze twee componenten nog maar even met elkaar in aanraking komen zal het oppervlak van de remschijf beschadigd worden, en dat is nu net het laatste wat we willen. Ook al hou je alles degelijk in het oog, en vervang je op tijd je remblokken, ooit zullen je remschijven versleten zijn. Door de grote krachten die de remschijven moeten verwerken verminderd hun dikte daar waar de remblokken plegen aan te grijpen. Deze plaats tekent zich op de remschijf af als een blinkende piste en is derhalve gemakkelijk te lokaliseren. De dikte van de remschijf op die plaats is de maatstaf van de staat van de remschijf. Als de schijf op die plaats minder dik is dan door de fabrikant is voorgeschreven moet deze vervangen worden.

Vervangen van de remschoenen (Trommelremmen)

Als eerste moeten de remschoenen zover terug gesteld worden dat de remtrommel verwijderd kan worden. Het is mogelijk dat daarvoor stelbouten aan de achterzijde van de ankerplaat zitten. De ankerplaat is de plaat waar de remschoenen op gemonteerd zitten. Door deze stelbouten te verdraaien zal er spelling komen tussen de remschoenen en remtrommel. Er bestaan ook zelfstellende remmen daarbij zult u dus geen stelbouten aantreffen. Ook zal de handremkabel voor het verwijderen van de remtrommel terug gesteld moeten worden. Indien het lukt de trommel te verwijderen kunnen door middel van het verwijderen van de veren etc de remschoenen verwijderd worden Let op hoe dit alles zit een tip hierbij is om het kant voor kant te doen zodat er altijd nog een voorbeeld voor handen is. Als de voering op de remschoenen nog voldoende is en het geheel niet vettig is geworden door remvloeistof kunnen de remschoenen met grof schuurpapier opgeschuurd worden. Indien de remvoering versleten is zal deze natuurlijk vervangen moeten worden. Controleer door de rubberen stofkapjes opzij te doen ook de remcilinder op lekkage. Indien er remvloeistof lekt zullen deze cilinders vervangen moeten worden (vroeger werden de cups in de cilinders vervangen tegenwoordig wordt de cilinder compleet vervangen) maak het geheel goed schoon en monteer het geheel, stel hierbij de remschoenen / handrem zo af dat de trommel wel vrij blijft lopen. Als ook de remcilinders vervangen zijn zullen de remmen ontlucht moeten worden. Dit doet men door te pompen met het rempedaal druk te houden en de ontluchtingsnippel los te draaien, dit herhaalt men totdat er geen lucht meer in het remsysteem zit.

Remblokken vervangen

Zelfs indien je geen ervaren sleutelaar bent, kan je zelf je remblokken vervangen. Voor welk type remblokken je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur. Er zijn niet alleen verschillende merken remblokken op de markt, maar er bestaan binnen één merk ook verschillende specificaties. Laat je degelijk voorlichten voor je tot een aankoop besluit en vraag naar referenties. Als regel kunnen we stellen dat hardere remvoeringen minder snel zullen slijten maar dat de remschijf het harder te verduren zal krijgen. Ook geeft de hardere remblok minder stof af waardoor de velgen schoner blijven echter zijn er ook klachten dat hardere remblokken sneller leiden tot piepende remmen. Ben je niet vertrouwd met deze moeilijke materie dan kan je maar beter terug de originele vervangingsonderdelen monteren. Tenslotte weet je al hoe die werken en hoe snel ze slijten.

Om nieuwe remblokken te monteren kan in de meeste gevallen de remklauw gewoon vast aan de ophanging blijven zitten. De remleidingen kunnen dan ook blijven zitten. Een remklauw losmaken van de ophanging gaat soms niet zo gemakkelijk als eerst verwacht. De bouten zitten soms muurvast en zijn dikwijls uit een boterzachte staalsoort gemaakt. Met degelijk gereedschap moet het je echter meestal wel lukken. Nadat de remklauw los is gemaakt verwijder je de remblokken uit de klauw. Let goed op hoe die er in steken, want de nieuwe exemplaren moet je op een identieke manier plaatsen. Let er wel op als de remklauw verwijderd moet worden de remleiding niet in korte bochten wordt gewrongen. Verwijder door middel van remmen reiniger alle stofsporen die je ook maar kunt ontdekken. Borstel indien nodig hardnekkig vuil weg met een kleine, zachte borstel. Een tandenborstel is daarvoor een ideaal hulpmiddel. Eens alle vuil verdwenen is, is het tijd om de remzuigers terug in de remklauw te duwen. Die staan namelijk veel verder naar buiten bij versleten remblokken dan bij de nieuwe, dikkere blokken mogelijk is. Eerst dan kunnen de nieuwe remblokken op hun plaats vastgemaakt worden. De montage van de remklauw zelf gebeurt in omgekeerde volgorde van de demontage. Ga echter nauwgezet na of de bevestigingsbouten nog in goede staat verkeren. Vervang ze bij de minste twijfel, Het is een goede gewoonte om de draad van de bouten en de randen van de remblokken die in de klauw schuiven met kopervet te behandelen voor je ze op hun plaats brengt. Kopervet weerstaat namelijk aan de grote hitte waaraan het remsysteem wordt blootgesteld en zorgt er voor dat de bouten gemakkelijk te demonteren zijn. Het spreekt voor zich dat geen enkel olie of vet in aanraking mag komen met de remvoering of schijf. Gebeurt dat toch, dan dien je alles grondig schoon te maken met remmen reiniger.

Remvloeistof

Erg belangrijk is de staat van de remvloeistof. Indien die er minder helder begint uit te zien is deze dringend aan vervanging toe. De meeste remoliën hebben namelijk de slechte gewoonte om vocht op te nemen, hetgeen uiteindelijk leidt tot een sterk verminderde remwerking. Zelfs al is de rest van het systeem in perfecte staat. Bij normaal straatgebruik adviseren Fabrikanten remvloeistof iedere twee jaar of bij elke 50.000 km te vervangen. Er zijn speciale hulpmiddelen op de markt om dat te doen, maar even bij de dealer of garage langs gaan is in de meeste gevallen de veiligste werkwijze. Met de professionele installatie die een dealer of garage gebruikt is deze klus in een wip geklaard en is bijgevolg een relatief goedkope zaak. Zo ben je meteen ook zeker dat de juiste remolie in het systeem terechtkomt, en vermijd je ook het risico dat er zich luchtbellen in het systeem bevinden, hetgeen rampzalige gevolgen heeft voor de remwerking. Vermijd altijd dat er remolie op de rest van de motor of autolak terechtkomt. Remolie tast namelijk de laklaag aan. Het verschil van remvloeistof wordt aangegeven met de naam DOT, zo heb je bijvoorbeeld DOT 3,4 of 5 DOT wat staat voor Department of Transportation. Hierbij worden met behulp van hun kookpunt diverse soorten remvloeistof met elkaar vergeleken. Hoe hoger daarbij het DOT-getal is, hoe hoger het kookpunt is. Als u wilt weten welke remvloeistof in uw auto moet klik dan onder op de banner en voer uw kenteken in.

Het inrijden van de remmen

Elk remsysteem moet ingereden worden. Met een nieuwe reminstallatie- dadelijk gaan rammen is niet de te volgen procedure als je later over optimaal materiaal wilt beschikken. De nieuwe remblokken moeten zich beetje bij beetje aanpassen aan het oppervlak van de remschijf. Ook trommelremmen dienen op een rustige manier ingereden te worden, willen ze later degelijk presteren. Een rustig ritje op gevarieerde wegen van ongeveer een 100 tal kilometer, met veel rempunten dus, is meestal genoeg om deze klus te klaren. Om de ongelovige te overtuigen kunnen we er maar beter meteen bij vertellen dat geen enkele racer het ooit zal wagen om met splinternieuwe remblokken of remschijven aan de start te komen. In grote teams worden vrije trainingen benut om ook dat materiaal in te rijden.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Remslangen remleidingen
Uitleg vervangen remslangen - remleidingen: Het komt vaker voor dat de remslangen vervangen moeten worden dan dat de remleidingen vervangen moeten worden, het vervangen van de remslangen is ook niet zo ingrijpend als het vervangen van de remleidingen. De reden dat de remslang vervangen moet worden is meestal omdat deze poreus Lees hier meer over remslangen en remleidingen vervangen.
Vreemd geluid tijdens sturen
Vreemd/raar geluid tijdens sturen naar links of rechts: Een krakend geluid tijdens het sturen is een probleem wat bij vele automerken kan voorkomen. Maar het vinden van dit krakende knarsende geluid is vaak moeilijk thuis te brengen. Vooral omdat het zelfde geluid onbelast (op de krik of brug) vaak niet hoorbaar is. Al snel komt de vraag is Lees hier meer over Krakend, knarsend of bonkend geluid tijdens het sturen.
Gescheurde kromme remschijven
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Remklauw plunjer vast
Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
Remschijven vervangen
Versleten remschijven vervangen: Naar verloop van tijd slijten buiten de remblokken ook de remschijven van de auto. Dit gebeurd natuurlijk doordat er tijdens het remmen erg veel druk op de remschijven wordt uitgeoefend. Maar ook de weer beïnvloeden dragen bij aan de slijtage van de remschijven. Zo zie je na verloop van tijd veel roestvorming Lees hier meer over het vervangen van versleten remschijven.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl