Werking en controleren Lambdasonde

De Lambdasonde ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. De sensor bestaat uit een speciaal hol huis, aan een zijde gesloten, waarvan het binnenste deel met de buitenlucht verbonden is, terwijl de buitenwand om stroomt wordt door hete uitlaatgassen. De sonde reageert op zuurstof in het uitlaatgas d.m.v. de opwekking van een spanningssignaal (variabele weerstand) Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto’s ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem. De computer (ECU) gebruikt de signalen die de lambda verstuurd om de brandstof verhouding samen te stellen (brandstof-lucht mengsel) De lambdasonde heeft een voorverwarming zodat deze snel reageert bij koude motor. De functie van de lambdasonde is met name voor een schone verbranding en dat er zo min mogelijk schadelijke uitlaatgassen worden uitgestoten. Het is dan ook mogelijk dat door een defecte lambdasonde (schadelijke stoffen) op den duur de katalysator kapot kan gaan. Conclusie: De katalysator heeft de lambdasonde nodig om goed te kunnen functioneren. Ook kan de auto bij een defecte lambdasonde meer brandstof gaan verbruiken. In vergelijking met de meeste auto onderdelen is een lambdasonde vrij gemakelijk te vervangen.

Lambdasonde testen controleren

  • Laat de motor tussen de 1500 en de 2000 tr/min draaien door het gaspedaal ligt in te drukken.

  • Let er op dat je de gaspedaal stabiel houdt, dus niet op en neer bewegen de motor zou nu zijn toerental stabiel moeten houden en mag dus niet schommelen!

  • Blijft de motor stabiel dan is er met de lambdasonde waarschijnlijk niets aan de hand.(zie levensduur)

  • De lambdasonde wekt zelf een spanning op deze varieert tussen de 0.1 en 0.9 volt. Als je met lopende motor de stekker verwijderd moet je op de plus en min (zwarte en grijze draad of aan de zwarte draad en de omhulling) een schommelende spanning tussen deze 0.1 en 0.9 volt meten. Als u deze waarde meet doet de lambdasonde zijn werk dus goed.

  • De verwarmingsweerstand kan met een losgekoppelde stekker via de witte kabels aan de kant van de lambdasonde gemeten worden, indien hoger dan 30 Ohm Lambdasonde vervangen.

Levensduur Lambdasonde

De levensduur van een lambdasonde hangt af van div. factoren. Wordt er met de auto veel korte stukjes gereden, dan is de levensduur vaak korter. Bij veel snelwegkilometers gaat de lambdasonde langer mee. Ook de verwarming van de lambdasonde is belangrijk. Vervuiling door motorolie (olieverbruik) en slechte kwaliteit benzine verkort ook de levensduur van de lambdasonde. De werking van de lambdasonde is het best met diagnoseapparatuur en of goede multimeter/scoop te controleren. Indien de lambdasonde vervangen dient te worden zal via het aanbod in automaterialen moeten worden gekeken welke lambdasonde u voor uw auto kunt gebruiken.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Werking katalysator
Werking Katalysator: De katalysator bevindt zich voor in het uitlaatsysteem, vlak na de motor, onder de auto. Deze verwijderd de schadelijke en giftige gassen uit de uitlaatgassen. De katalysator bestaat eigenlijk uit twee soorten katalysatoren. De reductie - katalysator en de oxidatiekatalysator. Voor we beginnen met het uitleggen van de werking moet je weten dat in de Lees hier meer over werking katalysator.
kabelboom
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
Stationair toerental
Stationair toerental afstellen: Een te laag of te hoog toerental bij de motor van de auto is voor heel veel bestuurder herkenbaar. Vooral een te laag toerental kan als erg vervelend worden ervaren. Met name bij het afremmen heeft de motor dan de neiging om af te slaan. Bij een goedlopende op bedrijfstemperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair Lees hier meer over afstellen stationair toerental.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl