Opzoek naar een tweedehandse Ford auto. Hoe verder?

U bent aan het kijken voor een andere auto en uw keuze is gevallen op een Ford auto. Een occasion of oldtimer kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Waar op letten bij de aankoop van een tweedehands auto?

Controleren van kentekenbewijs occasion - oldtimer

We letten er meestal niet op, maar vraag naar de kentekenbewijzen die bij de auto horen. Het bouwjaar, het chassisnummer, de originele kleur, goedkeuring voor LPG, etc.. Het zijn allemaal zaken die aandacht nodig hebben. Het zal niet de eerste keer zijn dat het origineel ingeslagen chassisnummer afwijkt van hetgeen nu in de auto te vinden is. Wanneer het nummer in de auto afwijkt van het nummer in de papieren is de conclusie niet kopen, de auto kan niet eens worden goedgekeurd!

Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check

  • Het schadeverleden: heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.

  • De kilometerstand: klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?

  • Het aantal vorige eigenaren: hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?

  • De waarde: wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.

kenteken-natrekken

Vanuit Duitsland ingevoerde auto kopen invoeren en controleren.

Vanuit België ingevoerde auto kopen invoeren en controleren.

Buitenkant controleren

Begin eens met de controle van de vijf banden (dus ook de reserveband!) Liefst allemaal van hetzelfde merk en type. Ook de velgen daarbij niet vergeten, want flinke deuken in de rand van de velg kunnen een hoop narigheid opleveren. Probeer de auto ook eens op te krikken met de krik die bij de auto zit. Je weet dan gelijk dat de krik en de andere hulpmiddelen er inderdaad bij zitten, en het vertelt je meer over de staat waarin de auto verkeert. Zo mag de auto tijdens het opkrikken eigenlijk niet kraken en horen de deuren van de auto dicht te blijven. Nu de auto toch omhoog staat: de remmen controleren: zijn de remschijven mooi glad? Hoe staat het met de dikte van de blokken en de dikte van de schijven? Dunne schijven zijn algauw aan vervanging toe, en dat is niet de goedkoopste reparatie. Kijk ook alles na wat open en dicht kan. Dat moet allemaal zonder problemen gaan en als alles klopt ontstaan er ook geen gapende openingen als het weer dicht zit. Als de auto weer op alle vier zijn wielen staat is heel gemakkelijk na te kijken of er speling op de portieren zit. Open de portieren en probeer ze verticaal heen en weer te bewegen. Als er speling zit op de scharnieren is dat op zo’n moment eenvoudig te constateren. En nu je de deur toch in je handen hebt: sommige occasions roesten daar. Kijk of de onderkant van de deuren goed droog is en of de afwateringsgaatjes open zijn. Bij twijfel kan de portierbekleding aan de onderkant even verwijderd worden, dan heb je een prima zicht op de deur. Nu nog even de ramen open en dicht draaien, en de deuren hebben geen geheimen meer. Nou ja, voor ik het vergeet, nog wel even de sloten controleren (zitten alle sleutels erbij?).

Onderkant controleren

Het kan zeer de moeite lonen om de auto eens van de onderkant te bekijken. Als je daar gelijk veel tectyl tegenkomt: oppassen! Wellicht wordt geprobeerd de nodige ellende aan het zicht te onttrekken. En dat geldt natuurlijk zeker als de tectyllaag zo vers is dat je deze als het ware nog prima kunt ruiken. Natte schokbrekers duiden op slijtage en spoedige vervanging zal wel nodig zijn.

Het interieur controleren

Vocht in een interieur is een van de meest vervelende dingen, maar ook een van de dingen die gemakkelijk zijn vast te stellen (in ieder geval makkelijker vast te stellen dan te verhelpen, maar dat geldt voor de meeste gebreken). Door de achterbank even weg te halen krijg je een prima zicht op de bodemplaat. Als daar roest zichtbaar is dan wordt het tijd de hele bodem aan een goed onderzoek te onderwerpen. Het optillen van de originele rubberen matten geeft zowel voor als achter extra informatie. O ja, let aan de achterkant vooral op de hoeken waar de wielkasten zich bevinden. En ook voorin extra opletten bij de voorstoelen en de pedalen. Als je hier roest aantreft dan is meestal de voorruit niet helemaal waterdicht. In de kofferbak Ook de kofferbak moet gecontroleerd worden, til ook daar de mat op. En ook de kartonnen schermen tegen de binnenzijde van de auto kunnen gemakkelijk verwijderd worden. En kijk dan eens goed naar de plek waar het buitenscherm het binnenscherm raakt, gevoelige plekken bij sommige oldtimers! Een laatste blik verdienen nog de bak van het reservewiel (vaak rot) en de plaats waar aan de buitenkant de reflectors zijn gemonteerd, want op die lasnaad kom je nogal eens roest tegen.

Onder de motorkap controleren

De motor, die mogen we uiteraard niet vergeten. Het is een beetje een open deur, maar een motor die er smerig uitziet duidt vaak op niet al te best onderhoud. Smerige strepen, vaak zwart of bruin, op de binnenkant van de motorkap zijn ook al een teken van slecht onderhoud. De slangen die je aantreft moeten genoeg veerkracht bezitten en niet te hard aanvoelen. De isolatie van de bedrading mag niet kapot zijn. Het remsysteem is zeer belangrijk, remcilinder en leidingen mogen niet lekken. De gemakkelijkste controle: het rempedaal voor langere tijd stevig indrukken. De remkracht moet dan constant blijven en het pedaal moet dan ook op dezelfde hoogte blijven staan. Is die niet het geval, dan is er iets mis met het remsysteem. Een compressietest biedt veel informatie over de conditie van de motor. De cijfers die hieruit komen geven veel informatie over de toestand waarin de zuigers en de kleppen verkeren. Als dit niet in orde is, zal de motor zelfs gereviseerd moeten worden, een kostbare aangelegenheid. Natuurlijk ook even de motor laten proefdraaien. Als het goed is slaat deze vlot aan en blijft zij, ook als zij op temperatuur is, regelmatig lopen. Let tegelijk even op de uitlaat, is de binnenkant grijs, dan verkeert de motor waarschijnlijk in een goede staat. Maar is de binnenkant zwart, dan is er meestal sprake van te veel olieverbruik. En als de motor toch loopt, geef eens een paar keer gas. Als er dan grijze rook verschijnt is alles oké, blauw betekent te veel olieverbruik en wellicht versleten zuigers. Zwarte rook? dan zal de motor te rijk staan afgesteld. Een handige manier om ter plekke de kwaliteit van de zuigerveren te controleren is de volgende. Met draaiende motor de oliepeilstok verwijderen en op dat moment veel gas geven, er mag dan geen olie uit het peilstok reservoir komen.

De proefrit

Sla de proefrit nooit over. Alles moet eigenlijk in orde zijn. Zonder stoten moet er gemakkelijk geschakeld kunnen worden (de achteruit niet vergeten). Zoek een stuk weg op waar het niet te druk is en probeer eens rustig wat de auto kan. Trek bijvoorbeeld eens door naar zo’n 90 km. per uur en laat de auto dan rustig terugzakken door het gaspedaal los te laten. Bij 50 à 60 km. per uur weer plankgas geven. Als er dan of blauwe rook zichtbaar wordt in je achteruitkijkspiegels zal er sprake zijn van teveel olieverbruik. Zoek ook rustig een wat slechter wegdek op, een klinkerweg bijvoorbeeld, en luister daar goed naar wat de auto je vertelt, een slechte ophanging verraadt zich op zo’n wegdek vanzelf door ongewenste bijgeluiden te laten horen. Nog even de koppeling testen middels het bekende autootje pesten. De handrem erop en in z’n één weinig gas geven en de koppeling langzaam laten opkomen. Draait de motor langzaam maar met veel moeite verder, gauw met dit pesten ophouden. Bij een goede koppeling houdt de auto er zelf wel mee op: hij slaat af. Maak nog een noodstop bij 40 à 50 km. per uur en als de auto zijn rechte spoor blijft volgen, zit dat (de remmen) aardig goed.

Auto verleden (schade auto) Buitenland natrekken

Een voertuigidentificatienummer (VIN) in de volksmond chassisnummer of framenummer genoemd is een unieke identificatiecode die alle toegelaten wegvoertuigen moeten hebben. De code kan rechtstreeks ingeslagen zijn of op een op het chassis/frame aangebracht plaatje. Zo ook is het Nederlands kenteken gekoppeld aan het VIN. Men mag dan ook niet zomaar een ander chassis of framenummer inslaan / monteren zonder dat de RDW daarvan op de hoogte is.

Met de chassisnummer check wordt er gekeken of er voor betreffende auto een schade geregistreerd staat in onze buurlanden en in landen waar vandaan veel auto’s naar Nederland worden geïmporteerd.

De chassisnummer check is voor Iedereen die uit onderstaande landen een ingevoerde auto heeft aangekocht of wil kopen.

  • België
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Oostenrijk
  • Zwitserland
  • Verenigde staten
  • (USA)
  • Hongarije
  • Tsjechië

chassisnummer-check

Onderwerp gerelateerde artikelen

omkatten auto
Omkatten auto's: Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro's goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komt Lees hier meer over omkatten auto.
dagwaarde
Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
occasion
Aanschaf occasion: Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat een auto kopen toch best lastig is. Maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe wagen.Wil je een nieuwe auto kopen en je oude auto Lees hier meer over aanschaf occasion.
autosloperij
De autosloperij: Een auto is rijp voor de sloop als deze niet meer te verkopen of total loss gereden is. In Nederland is de gemiddelde levensduur van een auto 14,6 jaar. De laatste jaren stijgt deze gemiddelde levensduur. Een auto verandert in een sloopauto sloopauto (of schadeauto) na een ongeval, maar ook door verwaarlozing of achterstallig onderhoud Lees hier meer over hoe autosloperijen te werk gaan.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
kentekenplaat nummerplaat
Nieuwe kentekenplaat nummerbord: Nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten Lees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl